Mainos

Norja pohtii jatkamista Sri Lankan konfliktin välittäjänä

Norjan hallitus selvittelee tänään, onko Sri Lankan hallituksella ja tamilisisseillä aikeita noudattaa solmittua tulitaukosopimusta.

Sri Lankan rauhaneuvottelut ovat ajautuneet jälleen umpikujaan ja hallituksen neuvotteluvaltuuskunta valmistautui tänään palaamaan tyhjin käsin Norjasta kotimaahansa. Välittäjänä toimiva Norja puolestaan harkitsee, voiko se enää jatkaa tehtävässä.

Hallitusta vastustava tamilitiikerien LTTE-järjestö kieltäytyi eilen tulemasta neuvottelupöytään hallituksen edustajien kanssa, koska valtuuskunnassa ei ollut yhtään ministeritasoista edustajaa. LTTE on myös pettynyt, ettei hallitus ole pitänyt lupauksiaan pysäyttää aseistautuneiden joukkojen toiminta tamilialueilla.

Norjalainen pääneuvottelija Erik Solheim oli tilanteesta kiukuissaan.

- Osapuolten on otettava vastuu pahentuneesta tilanteesta. Tällä hetkellä Norjalle ei ole tilaa rauhanhankkeessa, hän sanoi.

Norja vaati, että osapuolet sitoutuvat uudelleen rauhanhankkeeseen. Asiasta on lähetetty tiedustelut sekä Sri Lankan presidentille Mahinda Rajapakselle että LTTE:n johtajalle Velupillai Prabhakaranille.

Tamilitiikerien mielestä Norja kiinnittää liikaa huomiota suorien neuvottelujen järjestämiseen sen sijaan, että se keskustelisi horjuvasta tulitauosta.

Hallitus ilmoitti puolestaan tänään olevansa edelleen valmis etsimään rauhanomaista ratkaisua kiistaan, jossa vuodesta 1972 lähtien on kuollut ainakin 60 000 ihmistä.

Tarkkailijoista kiistaa

Oslossa oli tarkoitus keskustella saarivaltion tarkkailuoperaatiosta SLMM:stä.

Tamilitiikerit ovat pyytäneet EU:n jäsenmaita vetäytymään tarkkailutehtävistä, koska EU luokitteli tamilitiikerit toukokuun lopussa terrorijärjestöksi. Hallitus puolestaan haluaisi EU-maiden pysyvän operaatiossa.

Norja ilmoitti voivansa korvata suomalaiset, tanskalaiset ja ruotsalaiset tarkkailijat kuudessa kuukaudessa. Maassa on tällä hetkellä 57 tulitaukotarkkailijaa, joista vain 20 on EU:hun kuulumattomista Norjasta ja Islannista.

Tarkkailijat ovat suututtaneet osapuolet syyttäen kumpaakin väkivaltaisuuksista. Heidän mukaansa tamilitiikereillä ei ole oikeuksia vesialueisiin ja perjantaina julkaistussa selonteossa he syyttivät armeijaa osallisuudesta tamilisiviilien surmaamisiin.

Hallitus kiisti syytökset ja syytti puolestaan tarkkailijoiden ruotsalaista johtajaa amatöörimäisyydestä ja puolueellisuudesta.

Väkivaltaisuudet Sri Lankassa jatkuivat tänään. Armeijan mukaan tamilitiikerit hyökkäsivät armeijan leiriin maan luoteisosassa ja samalta alueelta löydettiin kuoliaaksi hakattu nelihenkinen tamiliperhe.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.