Norja pelkää myös omien kaasuputkiensa joutuvan sabotaasin kohteeksi – öljynporauslauttojen ympäristössä havaittu epämääräisiä drooneja

5:21
Katso video: Näin Kari Lumikero ja Jukka Savolainen kommentoivat Nord Stream -kaasuputkien vuotojen tutkintaa Pohjoismaissa ja Venäjällä

Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa on liikkeellä paljon huhuja Nord Stream -kaasuputkien epäiltyyn sabotaasiin liittyen.

Putkissa havaitut vuodot ovat tapahtuneet Tanskan ja Ruotsin talousvesialueella, ja maat tekevät yhteistyötä asian selvittämiseksi.

– Kun oletettavasti vuoto lakkaa sunnuntaina, tarkoituksena on selvittää, mitä siellä alhaalla lopulta on tapahtunut. Vaikka Venäjää ei ole osoitettu varmuudella syylliseksi, on annettu ymmärtää, että tiedetään, mistä päin tämä hyökkäys on tullut, kertoo MTV Uutisten Skandinavian avustaja Kari Lumikero.

Norja on yksi maailman suurimmista öljyntuottajamaista. Myös siellä öljynporauslaittojen ympäristössä on havaittu epämääräistä toimintaa, kuten lähellä lenteleviä drooneja. Norjan viranomaiset ovat tämän vuoksi tehostaneet valvontaa.

– Eri asia on, mitä tapahtuu meren pohjalla. Pelko on suuri, että Norjan kaasuputketkin saattavat joutua jonkun iskun kohteeksi, Lumikero toteaa.

Venäjä väittää USA:n tiedustelun hallitsevan vuotoaluetta

Venäjä tulee käsittelemään Nord Stream -kaasuputkien vuotoa koolle kutsumassaan turvallisuusneuvoston kokouksessa perjantaina.

Hybridiosaamiskeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolaisen mukaan Venäjän propagandakanavissa on esitetty väitettä, että vuotojen alue olisi vastoin todellisuutta Yhdysvaltojen tiedustelupalvelun hallitsemaa aluetta.

– Näin annetaan sellainen kuva, ettei siellä ole voinut tapahtua mitään Yhdysvaltojen tiedustelupalvelun tietämättä. Tämä lisää uhkakuvaa, että länsi hyökkää Venäjää vastaan, Savolainen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja