Voi kulua viikkoja, ennen kuin Nord Stream-kaasuputkivuotoa voidaan tutkia – Ruotsin poliisi aloitti rikostutkinnan

3:46
Videomateriaalia mereltä: Tältä Nord Streamin vuoto näyttää

Ruotsin hallitus kutsuttiin tänään kriisikokoukseen Nord Stream-kaasuputkien vuodon vuoksi. Tekoa epäillään tahalliseksi.

Aftonbladetin mukaan voi kulua kuitenkin viikkoja, ennen kuin tutkimustuloksia putkijärjestelmän vuotosyistä saadaan. Putkistoja ei nimittäin voi tutkia, ennen kuin ne on turvallisuussyistä tyhjennetty kokonaan kaasusta.

Aftonbladetin lähteiden mukaan tyhjennys voi kestää yhdestä kahteen viikkoa.

Venäläinen maakaasu virtaa tällä hetkellä vapaasti Itämereen sen pohjassa olevien kolmen suuren reiän kautta. Yksi rei’istä sijaitsee Ruotsin talousvyöhykkeellä.

"Viranomaiset tekevät kovasti töitä Ruotsin ja ruotsalaisten suojelemiseksi"

Ruotsin väistyvä pääministeri Magdalena Andersson ei säästellyt sanojaan lehdistötilaisuudessa myöhään tiistai-illalla.

– Asianomaiset viranomaiset tekevät nyt kovasti töitä tutkiakseen asiaa ja ryhtyäkseen tarvittaviin toimenpiteisiin Ruotsin ja ruotsalaisten suojelemiseksi, totesi Andersson.

– Tämä on luultavasti tahallinen teko, kyseessä on todennäköisesti sabotaasi.

Tiistaina Ruotsin poliisi käynnisti rikostutkinnan, jossa tutkitaan, voidaanko todistaa vastapuolen aiheuttaneen massiivisen kaasuvuoden tapahtuneen putkiräjähdysten seurauksena.

Ruotsin väliaikaishallitus ei halunnut enää tiistai-illalla kommentoida tekijää tai mahdollisia motiiveja. Useiden asiantuntijoiden mukaan taustalla on Venäjä.

Seuraavana Norja?

Puheessaan Andersson nosti esille vaaran muualla Pohjois-Euroopassa.

– Norjan hallitus on ilmoittanut meille lisääntyneestä lennokkitoiminnasta Pohjanmerellä ja toimenpiteistä, joihin se on ryhtynyt vastatoimena. Samalla on tärkeää korostaa, että kyseessä ei ole hyökkäys maidemme alueelle. Hallitus suhtautuu kuitenkin hyvin vakavasti siihen, mitä on tapahtunut, Andersson sanoi.

4:21
Nord Stream-kaasuputkessa havaittu vuotoja – Saksan hallituksessa epäillään sabotaasia


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja