Oslon Priden terrori-iskun uhrien ystävät surevat menehtyneitä läheisiään – "Muistan parhaiten ilon, jota hän levitti ympärilleen"

Kuinka Oslon terrori-isku vaikuttaa Helsinki Pride-tapahtumaan? 10:57
Kuinka Oslon terrori-isku vaikuttaa Helsinki Pride-tapahtumaan?

Kaare Arvid Hesvik, 60, ja Jon Erik Isachsen, 54, olivat Norjan pääkaupunki Oslon viimeviikonloppuisen terroriteon uhrit, kertoo norjalainen NRK.

Miehet menehtyivät lauantain vastaisena yönä tapahtuneen ampumavälikohtauksen seurauksena. Norjan poliisi epäilee iskun olleen ääri-islamistinen terroriteko ja viharikos. Isku tapahtui Oslon Pride-viikon aikaan. Pride juhlii sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuksia.

Uhrien omaiset kuvailevat heitä lämminsydämiksi ja muut huomioonottaviksi ihmisiksi.

– Muistan hänestä parhaiten ilon, jota hän levitti ympärilleen, kun tapasimme. Ja ison hymyn. Hän nauroi niin kovaa, kertoo Kristian Dominic Blix.

Blix oli Kaaren ystävä, joka oli itse töissä tapahtuman iltana. Kaare oli ulkona juhlistamassa Pridea, ja odotti innolla lauantain paraatia, Blix kertoo.

– Kaarella oli paljon ystäviä ja hän oli aina huomion keskipiste pöytäseurueessa. Hän osasi puhua yhtä luontevasti niin 20-vuotiaille kuin 80-vuotiaillekin, Blix jatkaa.

– Hän oli hyvä ja ystävällinen ihminen. Kiltein mies maailmassa.

"Luulimme niitä ilotulitteksi"

Toinen uhri, Jon Isachsen, sai surmansa vain muutama päivä syntymäpäivänsä jälkeen. Isachsen oli juuri täyttänyt 54 vuotta.

Isachsenkin oli ulkona ystävien kanssa Per på Hjørnet -baarissa. Koska yö oli lämmin, he istuivat ulkona iskun tapahtuessa. Yksi pöydässä istuneista oli Isachsenin ystävä Bjørn Inge Bergestuen.

– Se alkoi kuulemistamme pamauksista. Luulimme niitä ensin ilotulitteiksi. Mutta kun terassin lasiovi särkyi. Ymmärsimme pian, että kyse on jostain vakavammasta, Bergestuen kertoo.

Bergestuen kuvailee, että suurin osa ihmisistä heittäytyi maahan.

– Silloin näin, että hyvä ystäväni makaa maassa ja häntä yritetään elvyttää. Valitettavasti he eivät onnistuneet. Tämä on epätodellista ja surullista.

Bergestuen kertoo vaeltaneensa lopun yötä ympäri kaupunkia. Sitten hän palasi tapahtumapaikalle käsitelläkseen tapahtunutta. Bergestuen kuvailee Jonin olleen avarakatseinen ihminen, joka suhtautui kaikkiin yhdenvertaisesti.

Isachsenia jäi kaipaamaan puoliso ja aikuinen poika.

Hyökkääjä ei suostu puhumaan

Hyökkäjä ampui useita laukauksia usean eri baarin edustalla. Iskuissa kuoli kaksi ihmistä ja yli 20 loukkaantui.

Epäilty on 42-vuotias mies. Hän ei ole suostunut puhumaan poliisille. Mies on pidätettynä terroriteosta ja murhasta ja hänet määrättiin neljäksi viikoksi tutkintavankeuteen käräjäoikeudessa maanantaina.

Oikeuden vangitsemispäätöksen mukaan tapauksen tutkinnan kannalta on välttämätöntä, ettei epäilty saa kommunikoida muiden kanssa. Siksi hän ei voi myöskään ottaa vastaan vieraita tai kirjeitä vankeusaikana.

Kaksi viikkoa epäilty pidetään eristettynä niin, ettei hän voi kommunikoida "muiden kanssa tai muiden kautta".

Poliisit työskentelevät kahden pääteorian parissa. Toisen teorian mukaan kyse voisi olla viharikoksesta, kun taas toisen teorian mukaan tapauksen taustalla voisi olla miehen mielenterveys.

Juttua päivitetty. 19.22 Lisätty poliisin pääteoriat ja epäiltyn nykyinen tilanne.

Lähteet: NRK, VG.

Lue myös:

    Uusimmat