Mainos

Nordbanken luottaa kruunuun

Kari Lumikero, Tukholma Korot nousevat ja Ruotsin kruunun arvo heikkenee nopeasti. Ruotsissa kiistellään nyt siitä, kuinka pitkäaikainen ilmiö on. Nordbanken uskoo, että suunta jatkuu vielä jonkin aikaa, mutta ensin kääntyvät korot uudelleen laskuun, ja vuoden lopussa myös valuutta alkaa vahvistua.

Kruunu on viime viikkoina heikentynyt käytännöllisesti katsoen kaikkiin valuuttoihin nähden, mutta erityisesti dollariin, joka on nyt kuusi prosenttia vahvempi kuin kolme kuukautta sitten.

Markkinat ovat hakeutuneet eroon kruunusta sellaista vauhtia, että keskuspankki ryhtyi tällä viikolla tukiostamaan sitä - määristä tosin ei ole tietoa.

Samaan aikaan Ruotsin aleneva korkosuuntaus on pysähtynyt, ja viimeisen parin viikon aikana markkinakorot ovat nousseet 50 pistettä. Matemaattisesti tämä merkitsee esimerkiksi valtionvelan korkojen kasvua viidellä miljardilla kruunulla vuodessa.

Pääministeri Göran Perssonille valuutan heikentyminen ja korkeammat korot ovat Jobin postia. Vain jokin aika sitten pääministeri ennakoi ensi vuodelle kymmenen miljardin kruunun budjettiylijäämää - nämä rahat hän lupasi ohjata kunnille sairaanhoidon, opetuksen ja asuntojen parantamiseen. Jos korkojen nousu jatkuu, ylijäämä on nopeasti pelkkä harras toive.

Rahamarkkinat tulkitsivat kuitenkin välittömästi Persson lupaukset budjettikurin höllentämiseksi. Nordbankenin ekonomistin Olle Djerfin mukaan markkinat kotiuttavat nyt voittojaan, ja vaikka jotkut vientiyritykset hyötyvätkin kruunun heikkenemisestä, tuontihinnat nousevat ja kasvattavat samalla inflaatio-odotuksia.

Nordbanken ei kuitenkaan pidä tilannetta huolestuttavana - ainakaan vielä. Epävarmuus EMU-hankkeen tulevaisuudesta vahvistaa dollaria, mutta viimeistään loppuvuodesta markkinat rauhoittuvat; kruunu vahvistuu ja korot kääntyvät laskuun, pankki arvelee.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.