Nyt tätäkin tutkitaan – suomalaisten hymiöiden käyttö syynissä

Kerroimme hiljattain miehestä, joka rakensi yli tuhannen emoji-kuvan näppäimistön. Britanniassa puolestaan eräs kielentutkija sanoo emojien olevan maan nopeimmin kasvava kieli ja Suomessakin some-maailmassa pieniin hymiökuvakkeisiin törmää päivittäin. Mistä hymiöiden ja emojien käytössä kyse?

Somesurffailija ei voi niiltä välttyä. Kirjoitetun tekstin seassa on pieniä kuvakkeita, jotka esittävät niin erilaisia ilmeitä ja tunnetiloja, kuin esimerkiksi myös eläinhahmoja, ruokia tai esineitä. Emojit ovat hiljalleen tulleet osaksi päivittäistä viestintäämme.

Tutkijatohtori Veronika Laippala Turun yliopiston Kieli- ja käännöstieteiden laitokselta on tutkinut yhdessä työryhmänsä kanssa hymiöiden käyttöä suomenkielisessä internetissä. 

– Hymiöt ovat saaneet alkunsa tietokonevälitteisessä vuorovaikutuksessa, jossa viestin pitää välittyä nopeasti ja pelkän kirjoitetun tekstin välityksellä, Laippala kertoo.

Hymiö auttaa viestin tulkitsemisessa

Kasvotusten keskustellessa viestiin vaikuttavat puhutun kielen lisäksi sanaton viestintä, eli puheet painotukset, eleet ja ilmeet. Kirjoitettu teksti ei kykene näitä välittämään, joten hymiöillä on pyritty auttamaan vastaanottajaa tulkitsemaan viesti oikealla tavalla.

– Hymiöt ovat näppärä tapa tarkentaa viestin merkitystä ja sitä, miten viesti pitäisi tulkita. Näin esimerkiksi vitsit tai ironia on helpompi ymmärtää, Laippala kuvailee.

"Tunnistatko elokuvat?"

Jos Instagram-upotus ei näy, katso se täältä

Hymiö-sanalla viitataan tyypillisesti näppäimistön merkeillä luotaviin ilmeisiin, kuten :) tai :(. Emoji-sana tulee taas alun perin japanin kielestä, ja tarkoittaa kuvaa tai hahmoa. Sanalla viitataan yleensä pieniin kuviin, joita voi lisätä tekstiinsä jonkin editorin, kuten Facebookin tai Whatsappin, kautta. Monissa chat-palveluissa ohjelma muuntaa merkeillä kirjoitetut hymiöt suoraan emoji-kuvakkeiksi.

Onko jonkin emojin merkitys epäselvä? Emojipediasta (engl) löytyy selitys kaikille kuvakkeille!

Hymiöitä ja emojeita on pidetty aina nuorten juttuna, mutta yhä vanhemmatkin some-käyttäjät ovat omaksuneet ne osaksi omaa viestintäänsä.

Laippalan ja hänen kollegoidensa tutkimuksen mukaan noin prosentti suomenkielisen internetin virkkeistä sisältää hymiön.

– Tuloksissamme on myös merkkejä siitä, että hymiöiden käyttö olisi leviämässä myös yleiskieleen. Tutkimus on vielä kesken, mutta näyttäisi siltä, että näissä "hymiölauseissa" on sekä arkikielen että yleiskielen piirteitä.

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa?

Emojeilla viestiminen on myös yksinkertaista sekä melko universaalia, vaikka eri maiden suosituimmissa emoji-kuvakkeissa onkin suuria eroja. Ne ilmaisevat tehokkaasti esimerkiksi tunnetilaa ilman, että asiasta täytyy kertoa vastaanottajalle sanoin.

– Emojin käytön sijaan tunnetilasta kirjoittaminen sanoin, esimerkiksi "olen kiukkuinen/onnellinen/surullinen", tuntuisi monessa tilanteessa varsin kömpelöltä, Laippala sanoo.

Bangorin yliopiston professorin Vyv Evansin mukaan emojit ja hymiöt kehittyvät nopeammin kuin mitä muinaiset kielet, esimerkiksi hieroglyfit, kehittyivät.

Mies kertoi Twitterissä hääpäivänsä kulusta – pelkillä emojeilla!

Jos Twitter-upotus ei näy, katso se täältä

– Emojit ovat nopeimmin kehittyvä kielen muoto historiassa, sillä niitä omaksutaan käyttöön ja ne kehittyvät niin nopeasti, Evans sanoo The Mirrorille.

Esimerkiksi keväällä Apple lisäsi hiljattain puhelimiensa emoji-valikoiman ihmisistä ja käsistä myös muita kuin länsimaalaisen ihon väriä vastaavat versiot. Ehkä kuvien suosiosta kertoo jotain sekin, että uusia kuvakkeita toivotaan koko ajan lisää. Muun muassa uusimpiin iOS-käyttöjärjestelmiin on saatavilla Star Trek -sarjoista tuttu Vulcan-tervehdys-emoji.

"Ei vieläkään taco- tai tummaihoisia emojeita... Mutta onneksi on olemassa YHDEKSÄN junaa!"

Jos Instagram-upotus ei näy, katso se täältä

Laippalan mukaan emojien merkitys piilee juuri niiden nopeudessa, joka on oleellinen seikka tämän päivän nopeatempoisessa viestinnässä.

– Kielihän on hyvin monimerkityksistä, ja tilanteella on merkittävä rooli kielen tulkinnassa. Ehkä emojit ovat tässä mielessä yksiselitteisempiä?, hän pohtii.

Nopeuden ja yksinkertaisuuden lisäksi emojeilla viestiminen on varsin luovaa. Koko viestin voi rakentaa pelkästään pienistä kuvakkeista ilman kirjoitettua tekstiä – tai luoda kuva-arvoituksia muiden iloksi.

Emoji-kuvan merkitys voi myös muuttua. Esimerkiksi Instagramissa munakoiso-emojia on käytetty myös varsin kaksimielisessä merkityksessä


Osittainen lähde: Mirror.co.uk

Lue myös:

    Uusimmat