Mainos

Noloimmat nimisekaannukset – Jenni Haukio viidennellä kuulla raskaana ja urpo sukunimenä

Urheilugaalassa tapahtunut nimikaimasekaannus ei ole ensimmäisiä – myös toimittajille sattuu ja tapahtuu. Yksi mieleenpainuvimmista sekaannuksista lienee uutisointi Jenni Haukion raskaudesta.

Nimisekaannuksia tuntuu tapahtuvan nyt solkenaan. Ensin maailmaa kohahdutti suorassa lähetyksessä tapahtunut sekaannus Miss Universum -kisassa, kun voittajan nimen paljastanut koomikko Steve Harvey luki lapustaan nimet nurinkurisesti ja julisti voittajaksi väärän missin. Kruunukin ennätettiin laskea väärän missin kutreille, ennen kuin juontaja paljasti tehneensä virheen.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Urheilugaalassa vastikään tapahtunut nimikömmähdys herätti myös myötähäpeän tunteita. Uuno-pokaalia haettin erheellisesti noutamaan Viestinnän keskusliiton toimitusjohtaja Jukka Viitasaari – palkinto tosin kuului hänen täyskaimalleen fysioterapeutti Jukka Viitasaarelle, joka ei ollut edes paikalla. Kutsu juhlaan oli kadonnut postissa.

Erilaisia nimisekaannuksia on tapahtunut ennenkin, myös toimittajien keskuudessa.

Kaikkien aikojen uutisankka: Jenni Haukio odottaa vauvaa!

Vuonna 2009 uutisoitiin ilouutinen: Jenni Haukio odottaa syysvauvaa!

Kyseessä ei kuitenkaan ollut Jenni Haukio, vaan radio- ja televisiojuontaja Jenni Alexandrova. Toimittaja oli luullut puhuvansa nykyisen presidentin puolison kanssa, ja kysellyt kuulumisia.

– Mä kerroin, että hyvää kuuluu, olen viidennellä kuulla raskaana, kaikki on oikein hyvin, Alexandrova kuvaili myöhemmin Ilta-Sanomille keskusteluaan toimittajan kanssa.

Siitä syntyivät otsikot siitä, että tuolloin 60-vuotias Niinistö ja 31-vuotias Haukion saavat perheenlisäystä. Haukion viestintäpäällikkö kiisti vauvahuhut heti uutisen kuultuaan.

Nelosen uutisista kerrottiin myöhemmin, että kaksi Jenni-nimistä henkilöä oli mennyt toimituksessa sekaisin.

Jennin poika on jo kuusivuotias. Siis Alexandrovan, ei Haukion. (Jos et näe kuvaa, klikkaa tästä.)

Toimittajille sattuu ja tapahtuu – tässä tunnustukset

"Lähetin kerran 20 sähköpostia aivan väärille ihmisille. Eduskuntaan. Se oli mahdollisesti työurani hirvein päivä. Tarkistin muka vastaanottajaluettelon vielä moneen kertaan, silti lipsahti."


"Tein vuosia sitten pitkän haastattelun, ja lopussa kysyin, saako materiaa käyttää radiossa. Haastateltava oli puhunut aiheesta hyvin ja avoimesti, mutta tässä vaiheessa hän kysyi, että tuleeko siihen myös muiden kommentteja. Kun sanoin, että te olette tarpeeksi hyvä asiantuntija tähän juttuun, että hän oli se, jota joka paikassa suositeltiin, niin hän meni paniikkiin. Muistan, että hän sanoi olevansa vain ihan tavallinen työläinen, että eikö tämä ollut vain galluppi... Kyseessä oli väärä, mutta samanniminen tyyppi. Ei siis käytetty haastattelua! Jälkeenpäin nauratti, mutta myös vähän kylmäsi."


"Olin varauksettoman yllättynyt, kun töihin tuli uusi työntekijä, ja hän olikin nainen. Hänellä oli hyvin sukupuoleton nimi. Naamastani varmaankin näki, kun lamppu syttyi."


"Syksyllä haastattelin suorassa lähetyksessä Kasmiria ja Mikael Gabrielia. En tunnistanut Mikael Gabrielia, vaan luulin häntä Junoksi, mutta en ollut siitäkään varma, joten lopulta käytin haastattelun loppuun asti – jolloin Bodom-elokuva tuli kaikeksi onneksi puheeksi ja tajusin vihdoin, kuka se Kasmirin vieressä seisonut heppu oikein oli – erittäin ammattimaista ja uskottavaa termiä ”kaksikko”, koska en halunnut myöskään paljastaa lähetyksessä sitä, etten todellakaan tunnista toista haastateltavaa puhuttelemalla pelkästään Kasmiria nimellä."


"Sain haastateltavaksi henkilön, jolla oli aasialaistyyppinen nimi, Meng. Onneksi sain myös hänen nettisivunsa osoitteen ja havaitsin hänet mieheksi, ennen kuin soitin ja möhlin itseni."


"Olen kirjoittanut joskus jutun, jossa olen haastatellut poliisi Denis Pastersteinia, mutta kirjoitin tämän nimen kautta jutun väärin. Kun lähetin jutun korjattavaksi, ei jutussa ollut hänen mukaansa muuta korjattavaa, kun että hänen nimensä ei ole Pasterstain. Vastaavia nimikömmähdyksiä on tapahtunut kyllä muutenkin, joskus jopa otsikossa asti. Tämä kuitenkin jäi mieleen."


"Kirjoitin varmaan miljoona kertaa Outi Pyyn olevan trashionisti, ei trashionista."


"Tämä ei ole ihmisen nimi, mutta eräällä työkeikalla minulle oli ilmoitettu juhlapaikan nimi. Saavuin paikalle, ja koska en ollut koskaan käynyt kyseisessä rakennuksessa, kysyin lähimmältä pukumieheltä ”anteeksi, onko tämä ravintola se-ja-se?" Hän tuijotti minua ilmeettömästi ja totesi ”ei tämä ole ravintola. Tämä on valtioneuvoston juhlahuoneisto”. Jos olisin voinut haihtua ilmaan, olisin tehnyt sen välittömästi."

"Pääsin haastattelemaan Helsinkiin saapunutta mediapersoona Caitlin Morania. Valmistauduin haastatteluun niin, etten vain missään nimessä lausu naisen nimeä väärin: olin nimittäin jumittunut lausuntapaan, että sanoin häntä Caitlin Moroniksi (engl. moron = urpo). Arvatkaa vain, miten sitten tosipaikan tullen lausuin hänen nimensä..."


"Koomisin/noloin nimierheeni oli perhe, jossa oli seitsemän poikaa. Tein heistä juttua Kiven Seitsemän Veljeksen henkeen ja käytin heistä käsikirjoituksessa sukunimeä Juntuset, koska he olivat niin suomalaiskansallisen oloisia. Vähän kuin niissä pelikorteissa, niissä Hassunkurisissa Perheissä. 

Sukunimi jäi spiikkiini ja juttu meni ulos ja kun katsoin uutiset kotona, niin muistin, että eivät he mitään Juntusia olleet. 

Seuraavana päivänä soitin ja pyysin anteeksi perheeltä. Hyvä, että soitin. Rouva oli näreissään ymmärrettävästi, mutta antoi anteeksi. Asuivat pienellä paikkakunnalla ja käsittääkseni heitä kutsuttiin pitkään Juntusiksi. Eihän se mikään huono nimi ollut."


"Soitin kerran väärälle ihmiselle, jolla oli täysin identtinen nimi tavoittelemani henkilön kanssa. Lisäksi he olivat molemmat vielä saman alan asiantuntijoita. Henkilö onneksi tunnisti, että olen soittanut nyt etsimäni henkilön kaimalle ja osasi neuvoa, mistä oikeaa henkilö voisi tavoitella. Ei ilmeisesti ollut ensimmäinen kerta, kun heidät sekoitettiin.

Toinen tapaus sattui opiskeluaikanani viimeisimpien eduskuntavaalien alla. Juttuvinkin antanut oli sotkenut keskenään silloisen keskustan kansanedustajaehdokkaan Iikka Kantolan ja SDP:n edustajan Ilkka Kantolan nimet. Otin yhteyttä Ilkka Kantolaan ja pyysin häneltä perusteluja vaalikampanjansa väitteelle. Hän heti kysyi, että missä hän on muka sellaista väittänyt, ja arveli, että olenko sotkenut hänet keskustan Iikka Kantolaan. Näinhän asian laita olikin. Pahoittelin virhettä ja toivotin mukavaa jatkoa."

"Kutsuin Timo Soinia ”Prime minister”-nimikkeellä kun epätodellisesssa ex tempore-yhteishaastattelussa kameran eteen pöllähti Anthraxin basisti, Frank Bello, jolle Soinin (joka siis tuli linnan jatkoille, joilla Bello oli ”vaan kaljalla”) esittelin…"

Onko sinulle tai tuttavillesi sattunut ikimuistoisia nimisekaannuksia? Kerro meille tarinasi!

Onko nimesi sama kuin suomalaistähdellä vai onko sinut sekoitettu johon kuhun muuhun? Kerro tarinasi täyttämällä alla oleva lomake.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.