Vaarallisia myrkkyjä! Kymijoen pohjasta vapautui syöpiä ja hermostovaurioita aiheuttavia aineita – taustalla kolmen miehen tempaus

8:03
Video: Millä hinnalla kohti puhtaampaa Suomea?

Kolmen henkilön epäillään syyllistyneen rikokseen ruopatessaan rantaa Kymijoella. Joen pohjasta epäillään levinneen myrkkyjä vesistöön. Ruoppaustyöstä ei syytteen mukaan ilmoitettu viranomaiselle asianmukaisesti etukäteen.

Salpausselän syyttäjävirasto on nostanut asiassa syytteet kolmea ihmistä vastaan. Syyttäjä vaatii henkilöille rangaistusta ympäristön turmelemisesta. Kahden henkilön osalta rikos on syyttäjän näkemyksen mukaan törkeä.

Yksi epäillyistä omistaa talon vesialueen läheisyydessä. Toinen puolestaan toimi ruoppauksen toimeksiantajana. Kolmas, maansiirtoyrityksen omistava henkilö vastaanotti ruoppaustoimeksiannon.

Haastehakemuksesta selviää, että miehet eivät olleet hakeneet ruoppaukselle vesilain mukaista lupaa.

Sedimenteissä myrkkyjä

Syytteen mukaan ruoppauksesta olisi tullut tehdä kirjallinen ruoppausilmoitus elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle sekä vesialueen omistajalle 30 päivää ennen toimenpiteeseen ryhtymistä.

Koska näin ei tehty, valvontaviranomainen ei voinut vaatia, että ruoppaukselle haetaan vesilupa.

Syyttäjän mukan työhön ei olisi saanut ryhtyä ilman vesilain mukaista lupaa, sillä joen pohja on saastunut ympäristölle myrkyllisillä aineilla, dioksiineilla, furaaneilla ja elohopealla. 

Haastehakemuksen mukaan vesistöön on ruoppauksessa vapautunut ja levinnyt ruoppauksessa ympäristölle vaarallisia ja terveydelle haitallisia myrkkyjä.

Syyttäjän haastehakemuksessa on kerrottu, että dioksiini- ja furaaniyhdisteet aiheuttavat pitkäaikaisessa altistumisessa ihmiselle muun muassa hermostollisia kehityshäiriöitä, hormonitoiminnan muutoksia ja maksasairauksia.

Metyylielohopea puolestaan voi aiheuttaa esimerkiksi aivosolujen tuhoutumista ja hermostollisia vaurioita. Lisäksi kaikki edellä mainitut myrkyt voivat aiheuttaa syöpää.

– Ympäristölle aiheutettu vahingon vaara on erityisen suuri ottaen huomioon ruoppauksessa vesistöön vapautuneiden ympäristömyrkkyjen voimakas pitoisuus, pysyvyys ja kertyvyys. Lisäksi ihmisille on aiheutettu merkittävä terveysvaara, haastehakemuksessa sanotaan.

Kaikki rikoksesta epäillyt kolme henkilöä ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja