Nokian luoma luksuspuhelinten valmistaja selvitystilaan – Vertun tarinalla yhä mahdollisuus jatkua

Nokian alun perin perustama brittiläinen luksuspuhelinvalmistaja Vertu Corporation Limited on asetettu selvitystilaan. Nokia luopui Vertun omistuksesta jo aiemmin.

Maaliskuun puolivälissä kerrottiin Nokian perustaman ja sittemmin jo vuosia sitten myymän Vertu-luksuspuhelinvalmistajan siirtyneen uudelle omistajalle, turkkilaiselle Hakan Uzanille. Yrityskaupasta on kuitenkin tämän jälkeen syntynyt paljon porua, mikä ei ole suuri yllätys Uzaneiden taustan tuntien.

Uzan hankki Vertun hongkongilaiselta rahastonhoitaja Gang Cheniltä. Kauppahinnan piti olla 50 miljoonaa puntaa. Tätä Uzan ei Chenin mukaan maksanut. Uzanin leiri puolestaan väittää löytäneensä yrityksen olleen odotettua huonommassa tilassa. Lopulta nykyinen tilanne realisoitui, kun Vertu ei kyennyt enää maksamaan velvoitteitaan eikä Uzanin tarjousta lunastaa yhtiön toiminta 1,9 miljoonalla dollarilla punnalla ja irtautua veloista hyväksytty oikeudessa. Nyt Vertun loppuomaisuus käydään läpi ja myydään likvidointiprosessissa. 200 työntekijää menettävät työpaikkansa. Vertu-puhelinten valmistus tapahtui tähän asti Englannissa.

Uzan on kuitenkin siirtänyt Vertun brändin, teknologiaoikeudet ja lisenssit jo omiin käsiinsä. Vertulle on perustettu uusi ranskalainen yhtiö. 20. kesäkuuta tiedotettiin yhteistyöstä kiinalaisen TCL:n kanssa. Se valmistaa myös Alcatel-puhelimia. Mahdollisesti tuleva suunnitelma voikin olla tuoda markkinoille Vertu-puhelimia TCL:n tekniikkaan perustuen.

Kaiken kaikkiaan Nokian aikoina vielä menestyneen luksuspuhelinvalmistajan tarina on ollut varsin sekava sen jälkeen, kun Nokia myi siitä 90 prosenttia vuonna ruotsalaisen EQT:n pääomarahastoille. Kauppahinnaksi arvioitiin olleen 200 miljoonaa euroa. Tiettävästi EQT myi Vertun kiinalaissijoittajille merkittävällä tappiolla. Myös Nokia luopui tässä yhteydessä jäljellä olleesta omistuksestaan.

Myynti juuri Uzanille aiemmin tänä vuonna oli kuitenkin yllätys. Mobiilialaa pidempään seuranneet muistavat kaatuneen turkkilaisoperaattori Telsimin jättäneen miljardia euroa lähestyneet velat maksamatta Nokialle. Telsimin takana olivat juuri Uzanit, joilta myös Nokia ja vielä suurempia menetyksiä kokenut Motorola kärttivät pitkään rahojaan useissa eri oikeusjutuissakin. Uzaneiden on todettu oikeudessa nostaneen rahoja ulos Telsimistä ja käyttäneen ne muun muassa suihkukoneisiin ja kiinteistöihin.

Vertu valmisti tuhansien, tai jopa kymmenien tuhansien eurojen hintaisia puhelimia. Nokian myytyä sen, siirtyi Vertu käyttämään Android-käyttöjärjestelmää.

Viimeisimmät rekisteriin toimitetut Vertun täydet taloudelliset tiedot ovat vuodelta 2014, jolloin se teki 110 miljoonan punnan liikevaihdolla 53 miljoonan punnan tappiot. Loppuvaiheessa yhtiön varojen kerrottiin jääneen 128 miljoonaa vajaiksi vastuisiin verrattuna. Viime vuonna Vertu-puhelimia myytiin vain 9 000 verrattuna 57 000 puhelimen myyntiin huippuvuonna 2007.

Koko historiansa aikana Vertu on kertonut myyneensä yli 500 000 luksuspuhelinta ja viimeksi sillä kerrottiin olevan 225 000 rekisteröitynyttä käyttäjää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja