Nokian kuolonkolarista 5 ja puolen vuoden tuomio – tapposyytteet hylättiin

1:11
Katso videolta esitutkinnan osana tehdyt mallinnukset kolarista ja kuvat, jotka näyttävät kolarin pysäyttävät tuhot.

Pirkanmaan käräjäoikeus on hylännyt Nokian kuolonkolaria koskevat syytteet kolmesta taposta.

Nokialla viime vuoden elokuussa tapahtuneessa turmassa henkilöauton kolme matkustajaa kuoli ja kuljettaja jäi henkiin. Rajussa kolarissa turma-auto repeytyi kahtia auton ajauduttua tieltä ja törmättyä puuhun. Kuljettajan henkiin jääminen on johtunut oikeuden mukaan sattumanvaraisesta seikasta, sillä auto oli törmännyt puuhun oikea kylki edellä, jolloin vähiten vaurioita on aiheutunut auton kuljettajan puoleiseen etuosaan.

Tuomittu oli kiistänyt olleensa kuljettajana, mutta oikeuden mukaan vain kuljettajan paikalla ollut olisi voinut selvitä turmasta hengissä. Miehen kuljettajuutta tukivat myös autosta ennen turmaa otetut videot, joissa tuomittu ajoi autoa.

Syyttäjä piti tappoina

Syyttäjä oli vaatinut nuorukaisen tuomitsemista tapoista, mutta oikeuden mukaan asiassa jäi syntymättä varmuus siitä, että kuljettaja olisi pitänyt kyydissään olleiden matkustajien kuolemista tekonsa varsin todennäköisenä seurauksena.

Oikeuden mukaan tämän puolesta puhui muun muassa se, että onnettomuupaikalta soitetun hätäkeskuspuhelun taustalla kuuluu, kuinka kuski huutaa ”ei ne voi olla kuollu, ei voi olla kuollu”. Käräjäoikeus katsoo kuljettajan itkuisen reaktion ja käytöksen ulosajon jälkeen osoittavan järkytystä ja epäuskoa tapahtuneesta. Myöskään kuljettajan lähettämistä viesteistä ei voinut oikeuden mukaan kokonaisuutena päätellä, että hän olisi ollut itsetuhoinen tai että hän olisi pitänyt kuolemaan johtavaa tieltä suistumista todennäköisenä.

Oikeus piti tekohetkellä huomattavan päihtyneen kuljettajan toimintaa kuitenkin törkeän huolimattomana. Hän oli pitkän ajomatkan aikana käyttänyt toistuvasti kännykkää ja juonut alkoholia sekä ajanut ylinopeutta. Hänen verensä alkoholipitoisuus oli 1,68 promillea.

Omaisille ei korvauksia

Tekohetkellä 17-vuotias, vuonna 2002 syntynyt Alex-Markus Kotajärvi tuomittiin sen sijaan nuorena henkilönä tehdyistä kolmesta törkeästä kuolemantuottamuksesta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta sekä törkeästä rattijuopumuksesta. Tuomio annettiin lievennetyllä rangaistusasteikolle tekohetken alaikäisyyden johdosta. Muita lieventäviä tekijöitä oikeus ei teossa nähnyt.

Oikeus ei määrännyt Kotamäkeä maksamaan korvauksia onnettomuudessa kuolleiden omaisille. Se totesi kaikkien uhrien olleen vapaaehtoisesti turma-auton kyydissä tietoisina toistensa päihtymystilasta. Oikeuden mukaan ei myöskään ollut tullut ilmi sellaista näyttöä, jonka johdolla Kotajärven ajotapaa tai muuta toimintaa voitaisiin rinnastaa poikkeukselliseen raakuutta tai julmuutta ilmentävään menettelyyn.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

2:15

MTV Uutiset vieraili turmapaikalla heti seuraavana aamuna. Näky oli karu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja