Nokian kuolonkolarista syytetyn sometilille ilmestyi karuja viestejä ennen turmaa – kyydissä ollut tyttökin pelkäsi kuolevansa

Kolmen nuoren hengen vaatineen Nokian kuolonkolarin käsittely alkoi tänään Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Samalla julkiseksi tuli poliisin tapaukseen liittyen keräämä esitutkinta-aineisto.

Poliisin pöytäkirjasta paljastuu, että kolmen muun nuoren kuoleman aiheuttamisesta syytetyn 18-vuotiaan Snapchat-tarinaan ilmestyi karu viesti vain vähän ennen onnettomuutta. Turma tapahtui Nokialla elokuussa 2020.

Nuorukaisen Snapchat-tililtä oli lähetty kuva auton ratista, ja päälle oli kirjoitettu itsetuhoisiin ajatuksiin viittaava teksti.

Nuorukainen itse kiisti poliisikuulusteluissa kirjoittaneensa viestin ja kertoi, että "kaikki" tiesivät pääsykoodin hänen puhelimeensa. Hän viittasi tapahtumailtana mukana olleisiin henkilöihin. Hän myös kiisti olevansa millään tavalla itsetuhoinen, vaikka viitteitä mahdollisesti itsetuhoisista ajatuksista oli huomattu myös hänen lähipiirissään.

Nuorukainen kiisti myös ajaneensa autoa onnettomuuden aikaan. Hänen mukaansa autoa ajoivat vuorotellen toinen kyydissä ollut poika sekä toinen tytöistä.

Poliisi ei uskonut kertomuksia

Poliisi kyseenalaisti nuoren miehen kertomuksen muiden vapaasta pääsystä hänen puhelimeensa, sillä hän oli lähes samassa yhteydessä väittänyt, ettei itse edes muistanut puhelimensa pääsykoodia. Poliisin huomautettua asiasta hän kuitenkin muisti sen.

Niin ikään kyseenalaistettiin väitteet kahdesta muusta kuskista, sillä toinen poika oli onnettomuuden jälkeen istunut turvavöissä apukuskin paikalla ja tyttö takapenkillä.

Kuljettajan turvavyö oli kytketty, mutta kaikesta päätellen siten, ettei se ollut ajon aikana kuljettajan ympärillä, vaan kiinni pelkästään siksi, etteivät auton järjestelmät hälyttäisi turvavöittä ajosta.

Esitutkinta-aineiston perusteella nuorukaisen Snapchat-tarinaan oli julkaistu tapahtumaillan aikana myös muun muassa kuva tai video, jossa näkyi auton nopeusmittari ja mittarin neula, joka osoitti poliisin mukaan hieman yli 170 kilometrin tuntivauhtia. Päälle oli kirjoitettu teksti "Citican huiput".

Poliisi löysi tutkinnassa myös muita kuvia ja videoita tapahtumaillalta ja sitä edeltäneeltä päivältä. Nuoret olivat kuvanneet muun muassa automatkaa Porin Yyteristä Tamperetta kohti.

Esimerkiksi toinen takapenkillä istuneista tytöistä oli viestitellyt ystävänsä kanssa ja ilmaissut huolensa siitä, että autoa kuljettanut henkilö oli humalassa. Tyttö kirjoitti viestissä pelkäävänsä, että saattaisi kuolla.

Kolme nuorta kuoli

Auto, jossa nuoret matkasivat suistui tieltä Nokian kohdalta noin kello yhden aikaan yöllä elokuun 16. päivä 2020. Kolme kyydissä ollutta alle 20-vuotiasta nuorta kuoli välittömästi. Hengissä selvisi vain tapahtuma-aikaan 17-vuotias nuorukainen, jonka epäillään kuljettaneen autoa.

Asiaa on ryhdytty puimaan Pirkanmaan käräjäoikeudessa tänään. Syyttäjä vaatii tätä nykyä 18-vuotiaalle nuorelle miehelle rangaistusta kolmesta nuorena henkilönä tehdystä taposta sekä eräistä muista rikoksista. Vaihtoehtoisina syytteinä on törkeitä kuolemantuottamuksia, mikäli oikeus ei näe nuorukaisen syyllistyneen tahallisiinn henkirikoksiin.

Syytetty on kiistänyt syytteet siltä osin, kuin ne koskevat autolla ajamista onnettomuuden aikaan. Hän on kuitenkin myöntänyt ajaneensa autoa humalassa aiemmin saman illan aikana.

Lue myös:

    Uusimmat