Kolme nuorta kuoli, 17-vuotias kuski syytteessä taposta: 3D-mallinnus näyttää, mitä Nokialla turmahetkellä tapahtui – oikeus antaa tuomion tänään

1:11
Katso videolta esitutkinnan osana tehdyt mallinnukset kolarista ja kuvat, jotka näyttävät kolarin pysäyttävät tuhot.

Oikeus antaa tänään tuomionsa Nokian viime vuoden elokuussa tapahtuneesta kuolonkolarista. Turma-auton kuljettajaksi epäiltyä 17-vuotiasta nuorukaista syytetään kolmesta taposta.

16. elokuuta vuonna 2020 tapahtuneessa turmassa kuoli kolme alle 20-vuotiasta nuorta. Kuljettajaksi syytetty mies on ainoa hengissä selvinnyt.

Tapauksen esitutkintamateriaali näyttää, miten tutkinnassa arvioitiin turman tapahtuneen. Onnettomuuspaikasta tehtiin muun muassa kolmiulotteinen tietokonerekonstruktio, jossa testattiin, miten kolari on voinut tapahtua. Videot 3D-mallista löydät jutun alusta.

Auto repesi kolarissa kahtia

Syyttäjän näkemyksen mukaan nuorukainen oli humalassa, ajoi onnettomuushetkellä ylinopeutta ja käytti käsijarrua siten, että auto päätyi ainakin osittaisessa sivuluisussa osin poikittain pientareelle ja paiskautui lopulta suurella voimalla päin puuta. Syyttäjän mukaan turma-auto ajautui ulos ajoradalta noin 120 kilometrin tuntinopeudessa. 

Törmäyksessä auto repesi kahtia. Takaosa autosta repeytyi kokonaan irti ja sinkoutui autosta päin toista puuta. Syyttäjän näkemyksen mukaan nuorukainen selvisi vähin vammoin kuljettajanpuoleisen turvatyynyn ansiosta ja siksi, että puu osui autoon toiselta puolelta.

Syyttäjän mukaan nuorukaisen olisi pitänyt ymmärtää holtittoman humalassa ajon johtavan todennäköisesti ulosajoon ja matkustajien kuolemaan. Siksi tätä syytetään tapoista.

Miehen itsensä mukaan hän ei ajanut autoa onnettomuushetkellä, vaan ratissa vuorottelivat toinen kyydissä ollut poika sekä toinen takapenkillä istuneista tytöistä.

2:15
MTV Uutiset vieraili turmapaikalla heti seuraavana aamuna. Näky oli karu.

Onnettomuutta edelsivät raskauttavat viestit

Esitutkinnasta käy myös ilmi, että nuorukaisen Snapchat-tarinaan ilmestyi vain vähän ennen onnettomuutta kuva auton ratista, ja päälle oli kirjoitettu itsetuhoisiin ajatuksiin viittaava teksti.

Snapchat-tarinaan oli julkaistu tapahtumaillan aikana myös muun muassa kuva tai video, jossa näkyi auton nopeusmittari ja mittarin neula, joka osoitti poliisin mukaan hieman yli 170 kilometrin tuntivauhtia. Päälle oli kirjoitettu teksti "Citican huiput".

Syyttäjä vaatii pojalle vuosien vankeusrangaistusta.

6:27
Turma järkytti muun muassa kouluissa, joissa nuoret opiskelivat. MTV Uutiset vieraili yhdessä kaksi viikkoa onnettomuuden jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja