Nokia maksoi miljoonia kiristäjälle

MTV Uutisten tutkiva ryhmä paljastaa Nokiaan kohdistuneen miljoonaluokan kiristyksen.

Pörssiyhtiö Nokia maksoi useita miljoonia euroja yhtiötä kiristäneelle taholle vuodenvaihteen 2007-2008 tienoilla. Kiristäjä uhkasi paljastaa matkapuhelimiin liittyvän salauskoodin.

Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Tero Haapala vahvistaa MTV Uutisille, että tapaus on edelleen selvittämättä.

Haapalan mukaan KRP tutkii asiaa törkeänä kiristyksenä. Poliisi ei halua arvioida, onko kyse kotimaisesta vai ulkomaisesta tekijästä tai useista tekijöistä. Haapalan mukaan maksettu summa on huomattava.

Nokian entisestä johdosta tapausta ei haluttu kommentoida mitenkään.

Varastettu koodi

MTV Uutisten tietojen mukaan kyse oli Symbian-käyttöjärjestelmän allekirjoitussalausavaimesta, joka on muutaman kilotavun mittainen koodi. Jos koodia olisi levitetty, Nokia ei olisi pystynyt takaamaan sitä, että matkapuhelimiin päätyy vain Nokian hyväksymiä ohjelmia. Avaimen avulla puhelin olisi saatu uskomaan, että mikä tahansa ohjelma on aito. 

Koko Nokian matkapuhelinten liiketoiminnan luotettavuus oli liipaisimella, eräs tapauksen tunteva lähde arvioi MTV Uutisille. Vuonna 2007 puolet maailmassa myydyistä älypuhelimista oli Nokian valmistamia.

Maksamalla lunnaat Nokia sai lupauksen, ettei avainta käytetä väärin.

Kiristysasia pidettiin äärimmäisen pienen piirin tiedossa. Sitä ei tiedetä, miten avain päätyi Nokian ulkopuolelle.

Luovutus Tampereella

Nokia päätyi ilmoittamaan asiasta keskusrikospoliisille, joka ryhtyi selvittämään tapausta.

Tämän jälkeen tilanne kuitenkin eteni nopeasti ja lunnaiden maksu sovittiin Tampereelle. Rahat piti toimittaa laukussa parkkipaikalle Särkänniemen huvipuiston tuntumaan.

Sitten asiat menivät pieleen. Rahat noudettiin ja poliisi halusi tietää, mihin niitä vietiin. Poliisi kuitenkin putosi jäljiltä, eikä päässyt kiristäjän tai kiristäjien perään myöhemminkään.

Tapaus on edelleen selvittämättä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja