Ohjelmistoyritys pistää osaamisensa peliin Vastaamo-kiristäjän löytämiseksi – "Laitoimme kaiken muun sivuun"

Lohkoketjufirma osallistuu Vastaamo-kiristäjän jäljitykseen. Suomessa toimiva Valega Chain Alalytics kertoo ryhtyneensä kiristäjälle maksettujen lunnasrahojen jäljitykseen vapaaehtoistyönä.

Yhtiötä johtaa Suomessa asuva ruotsalais-brasilialainen Sven Martinsson. Hän sanoo, että Vastaamon kiristystapaus koetiin yrityksessä hyökkäyksenä paitsi yksityishenkilöitä niin koko suomalaista yhteiskuntaa vastaan. Yritys päätti osallistua tekijän jäljitykseen, onhan Suomi yrityksen kotimaa.

– Laitoimme kaiken muun sivuun ja keskityimme tähän, Martinsson sanoo.

Tavoitteena on tuottaa poliisille yrityksen osaamisella uutta tietoa.

– Annamme niin paljon tietoa kuin pystymme, hän sanoo.

Yhtiö jäljittää bitcoinsiirtoja

Martinsson kertoo yrityksen kehittäneen bitcoin-lohkoketjua analysoivan työkalun. Sen avulla yritetään selvittää, keille maksetut bitcoinlunnaat menevät. 

Vastaamo-lunnaat maksettiin bitcoinilla. Kaikki bitcoinsiirrot ovat läpinäkyviä ja ulkopuolisten seurattavissa. Toiveissa on, että seurannan avulla päästään kiristäjän jäljille esimerkiksi kun tämä yrittää nostaa rahansa. Tämä vaatii poliisin ja maksupalveluiden yhteistyötä.

– Rahan kätkeminen bitcoineiksi ei ole niin helppoa kuin luullaan, Sven Martinsson sanoo.

Ei usko yhteen tekijään

Martinsson ei usko Vastaamo-tapauksen taustalla olevan vain yhtä ihmistä. Hänestä on vielä aikaista myös sanoa, saadaanko tekijöitä kiinni kovasta yhteystystä huolimatta. Se kuitenkin on toiveena.

– Olisi tärkeä saada lopetus tälle asialle.

Hän toivoo myös tapauksesta opittavan, jotta se ei toistuisi. Vaikka opiksi otettaisiin, ei mikään silti ole varmaa.

– Kaikki on hakkeroitavissa, kysymys on kuinka helppoa se on, hän toteaa.

Poliisi: Tutkinta etenee

Poliista kerrotaan, että se jatkaa tapauksen selvittämistä.

– Tutkinta edistyy voimallisesti koko ajan, vaikka se ei julkisuuteen siten näyttäydykään. Tutkintatyötä tehdään tällä hetkellä kerätyn aineiston avulla, sekä uutta aineistoa rikoskokonaisuuteen liittyen pyritään etsimään. Kerättyä aineistoa yhdistellään ja sieltä pyritään löytämään tekoa ja tekijää yksilöiviä tietoja, tutkinnanjohtaja Marko Leponen kertoo MTV Uutisille.

Poliisi ei kommentoi epäiltyä tai epäiltyjä koskevia asioita, kuten näiden määrää tai sijaintia. Tutkintalinjat ovat kuitenkin sen mukaan edelleen auki sen suhteen, onko tietomurron ja kiristyksen tehnyt sama vai eri taho.

– Tietoverkkorikoksissa on tavanomaista, että siihen liittyvää verkkoliikennettä tulee useista eri lähteistä. Tämä tarkoittaa myös ulkomaita. Tämä johtuu enemmän tietoverkkojen rakenteesta ja niiden hyödyntämisestä, kuin tekijän tai tekijöiden fyysisestä sijainnista, Leponen kertoo.

– Verkkoliikenteen kotimaisuus tai ulkomaisuus ei kerro sitä, mistä teko on fyysisesti tehty, vaan se kertoo mistä tietoliikenne tekoon liittyen on tullut. Sen avulla on kuitenkin mahdollista lopulta päästä käsiksi myös tietoon, joka kertoo tekijän tai tekijöiden sijainnista.

Poliisille on Leposen mukaan tehty vajaa 25 000 rikosilmoitusta Vastaamoon liittyvistä kiristyksistä, eikä kaikkia ilmoituksia ole vieläkään saatu kirjattua rikosilmoitusjärjestelmään.

Lue myös:

    Uusimmat