Nivelrikot, diabetes ja syövät tulevat yleistymään – monisairaiden vanhusten määrä kaksinkertaistuu vuoteen 2035 mennessä

Vähintään neljää sairautta potevien vanhusten määrä voi kaksinkertaistua seuraavien vuosikymmenten aikana.

Brittitutkijat uskovat monisairaiden, eli vähintään neljää sairautta potevien vanhusten määrän kaksinkertaistuvan seuraavien vuosikymmenten aikana. Kehitys johtuu pitkälti lihavuuden yleistymisestä ja liikunnan vähentymisestä, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Vuonna 2015 ainakin neljää sairautta potevia oli 10 prosenttia kaikista

Tutkijat perustavat näkemyksensä mallinnukseen, jonka pohjana käytettiin runsaan 300 000 yli 35-vuotiaan terveystietoja. Tutkimuksesta uutisoi BMJ, ja se julkaistiin Britannian geriatrisen yhdistyksen Age and Ageing -lehdessä.

Vuonna 2015 ainakin neljää sairautta potevia oli 10 prosenttia kaikista yli 65-vuotiaista, mutta mallinnuksen perusteella vuonna 2035 heitä on jo 17 prosenttia.

Yli 85-vuotiaiden ikäryhmässä nousu on vielä suurempaa, ja heistä jopa 40 prosenttia on monisairaita vuonna 2035, tutkijat kirjoittavat. Luvut ovat vielä suurempia, jos tarkasteluun otetaan vain 2–3 sairautta potevat.

Varsinkin nivelrikot, diabetes ja syövät tulevat yleistymään

Merkittävä osa monisairaista potee masennusta, dementiaa tai lievempää kognitiivisten mielentoimintojen heikentymää, mutta varsinkin nivelrikot, diabetes ja syövät tulevat yleistymään vielä nykyisestä, mallinnus osoittaa.

Tutkijat pitävät tuloksiaan huolestuttavina, ja toivovat niiden kannustavan valmistautumaan kehitykseen. Varsinkin terveydenhuoltojärjestelmän pitäisi valmistautua muun muassa lääkärikäyntien pidentymiseen ja monisairaiden erityisongelmien hoitoon.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

***


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja