Sauhuttelusta paljastui taas uusi terveysvaara: Tupakointi voi altistaa myös diabetekselle

Askillisen tai enemmän päivittäin polttavien riski saada diabetes oli suurentunut.

Tupakointi aiheuttaa syöpää, sydän- ja verisuonitauteja sekä lukuisia muita sairauksia. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan listalle voi lisätä myös diabeteksen, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Diabeteksen ja tupakoinnin yhteydestä on saatu viitteitä aiemminkin, mutta tutkimukset ovat päätyneet myös ristiriitaisiin tuloksiin. Nyt julkaistu tutkimus perustuu 3 000 afroamerikkalaisen miehen ja naisen kahdeksanvuotiseen seurantaan.

Askillisen tai enemmän päivittäin polttavien riski oli suurentunut 

Entiset tupakoisijat ja alle askillisen – eli vähemmän kuin 20 savuketta – päivässä polttavat eivät sairastuneet diabetekseen sen todennäköisemmin kuin ikänsä savuttomina olleet, mutta askillisen tai enemmän päivittäin polttavien riski oli suurentunut.

Heillä todettiin diabetes seurannan aikana 80 prosenttia todennäköisemmin kuin savuttomilla. Riski havaittiin myös analyysissa, jossa tarkasteltiin kuinka pitkään ja paljon henkilö oli tupakoinut elämänsä aikana.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.

Suomessa miesten tupakointi vähentynyt tasaisesti

Tupakointi on merkittävimpiä terveysongelmia maailmanlaajuisesti. Vaikka se on vähentynyt vuosikymmenten varrella, edelleen joka neljäs mies ja joka kahdeskymmenes nainen tupakoi päivittäin, mikä tarkoittaa lähes miljardia tupakoitsijaa.

Suomessa miesten tupakointi on vähentynyt tasaisesti jo monen vuosikymmenen ajan, mutta naisten tupakointi on pysynyt lähes samalla tasolla 1980-luvulta saakka. Suomalaismiehistä tupakoi päivittäin 17 prosenttia ja naisista 14 prosenttia.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

***

7:45

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja