Nipa Neumann kertoo Dingon aikaansaamasta joukkohysteriasta 1980-luvulla – joskus tilanteet äityivät todella uhkaaviksi: "Ihme, ettei se ollut rojahtanut päälle"

80-luvun muoti räjähti studioon – Neumann innostui avaamaan Dingo-muistojaan 5:47
80-luvun muoti räjähti studioon – Neumann innostui avaamaan Dingo-muistojaan

Dingo-yhtye toi suomalaiseen rock-kulttuuriin vahvasti joukkohysterian muodot 1980-luvulla.

Muusikko Pertti "Nipa" Neumann, 63, vieraili sunnuntaina 26. maaliskuuta Huomenta Suomi -ohjelman sohvilla muistelemassa legendaarisen Dingo-yhtyeensä vaiheita. Dingo jäsenineen aiheutti 1980-luvun Suomessa todellista joukkohysteriaa, ja bändin luoma ilmiö tunnettiin varsin hyvin ympäri maata. 

Neumannin mukaan bändi vaikutti tuolloin myös suomen kieleen, sillä esimerkiksi kerran eräs hyvin ruuhkaiselle keikkapaikalle kaasuttanut poliisi oli Neumannin mukaan todennut autostaan käsin, että paikalla oli "kunnon dingot" meneillään. 

Joskus ihmisten hysteria aiheutti tilanteita, joissa olisi voinut sattua jotain ikävääkin. Neumann kertoi muun muassa vuonna 1985 Ahvenistossa järjestetystä keikasta, jolloin paikalla oli arviolta 73 000 ihmistä, vaikka "liput loppuivat noin 35 000 kohdalla". Tilanne hermostutti jopa Neumannia, joka myöntää oksentaneensa autosta tienlaitaan kuultuaan paikalla olevan yleisön määrän.

– Se oli myös ensimmäinen kerta, kun Punaisen Ristin mimmi tuli sanomaan, kun olin nousemassa lavalle, niin hän tuli siihen viereen, että "Nipa, jooko vedä vähän iisimmin tämä keikka, ettei tuolla porukka lähde rynnimään", koska siihen ei oltu varauduttu mitenkään. 

Kerran Kotkan Meripäivillä puolestaan Dingo sai kokea myös suurten joukkojen voiman – joskin se tuli ilmi vasta keikan jälkeen. Tuolloin Dingo esiintyi kuplahallissa, joka oli Neumannin mukaan "ahdettu aivan täyteen" ja paikalla oli noin 3500 ihmistä. Neumann kertoo, että Dingon silloinen lavarakennelma oli erittäin suuri ja painava, sillä tavaraa oli äärimmäisen paljon. Festivaalikansalle se oli kuitenkin vain hidaste.

– Keikan jälkeen meidän miksaaja tuli sanomaan, että Nipa, tulepas katsomaan tämän lavan taakse. Se porukka, se massa oli työntänyt koko lavarakennelman noin puolitoista metriä taaemmas niin, että se oli puhkaissut sen kuplan. Ihme, ettei se ollut rojahtanut päälle, se koko hallihötäskä, se oli puhkaissut reiän siihen. 

Jutun alussa olevalla videolla Nipa Neumann kertoo, kuinka Dingon jäsenet itse käsittelivät pahimmilleen äitynyttä hysteriaa. Alla olevalla videolla Neumann puolestaan nostalgisoi sitä, kuinka Dingon menestystarina lähti liikkeelle Levyraati-ohjelman kautta. 

Dingo ei pitänyt vapaapäiviä kolmeen vuoteen nousukiidon alettua – Neumann kertoo alkuajasta 7:34
 

Lue myös:

    Uusimmat