Dingo-legenda Pertti "Nipa" Neumann oli heittänyt nelikymppisenä jo lusikat nurkkaan isäksi tulemisen osalta: "Ajattelin, ettei täältä tule kuin kuumaa ilmaa ja pullanmuruja"

Pertti ”Nipa” Neumann kertoo merimiesvuosistaan, rakkaudesta ja isyydestä 8:02
Katso videolta, miten Pertti "Nipa" Neumannin Kanadasta ostetulle kitaralle kävi Dingomanian aikaan eräällä keikalla.

Dingo-yhtyeen keulakuvana tunnetuksi tullut muusikko Pertti ”Nipa” Neumann voisi olla merikapteeni, jos suosittua bändiä tai musiikkia ei olisi. Rakkautta hän ei halua miettiä, mutta ulkonäköä tulee ajateltua liikaakin.

Muusikko ja Dingo-yhtyeen keulakuva Pertti ”Nipa” Neumann, 63, lähti 15-vuotiaana merille. Lääkärintodistuksen saatuaan nuori mies marssi papereiden kanssa merimiesvälitystoimistoon Meri-Porin Mäntyluotoon. Häneltä uupui kuitenkin vielä äitinsä allekirjoitus, jota vaadittiin iän takia.

– Kyynelten tahrimana se kirjoitettiin. Leima päälle, merimiespassi käteen ja maailma auki, Neumann tunnelmoi MTV Uutisille.

Ensimmäinen merimiespesti kesti kolmisen kuukautta tankkerilaivalla Klaipedaan, Liettuaan. Se oli Neumannille jotakin elämää suurempaa.

– Siitä lähtien menin laivoilta toiseen, ja ajelimme eri puolilla Eurooppaa. Olin täyttämässä 18 vuotta ja päätin, että käyn armeijan vapaaehtoisena. Pääsin laivastoon, ja alokasajan jälkeen ajateltiin, että minussa olisi ainesta jäädä sinne hommiin. Tähtäimessäni oli kuitenkin perämieskoulu, ja kouluttautuminen vaikka merikapteeniksi saakka.

Armeijan jälkeen Neumann meni kauppalaivaan, jossa vietti seuraavat kahdeksan kuukautta. Kanadasta paluu Lontoon kotisatamaan sai Neumannin kuitenkin haluamaan jotakin muuta.

– Ajattelin olevani yliajalla, että nyt on päästävä kotiin. Lontoosta suuntasin Peräpohjolaan päin ja ostin laulu- ja kitarakamat.

Julkisuus

Dingo viettää tänä vuonna 40-vuotisjuhlavuottaan. Yhtyeen keulahahmo koki olevansa Dingomanian aikaan 80-luvun puolivälissä työhevonen, jolla oli läpät silmien sivussa. Siinä ei voinut vilkuilla sivuille, eikä varsinkaan taakse.

– Jos olisin alkanut vilkuilla ympärilleni, en olisi tässä kertomassa urastani. Dingoa vietiin kuin talutushihnassa, olimme koko ajan menossa, hän kertoi.

Dingo esiintyi aikoinaan jopa 300 keikan verran vuodessa. Nykyisin Neumann pyrkii pidättäytymään vain viikonloppukeikoissa niin Dingon kuin Neumannin soolokeikkojen osalta. Toki joskus on keikkoja myös viikolla.

Alla olevassa kuvassa Neumann on nuorena Dingo-solistina.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Laulaja ei kuitenkaan ollut Dingon suurimman suosion aikaan varsinaisesti ahdistunut.

– Olen sen verran kiertänyt maailmaa, että ei tässä paljon ehdi ahdistua.

Koko musiikkielämä on Neumannin mukaan muuttunut valtavasti. Hänen kilometrinsä ovat sillä tavalla tulleet täyteen, ettei hän enää viihdy keikkabussissa, vaan kulkee keikoille omalla autollaan.

Parhaat biisit syntyvät hänen mukaansa rakkaudesta ja seikkailuista. Neumann kokee, että merimiehet usein värittävät tarinoitaan – niin hänkin.

– Räväkkyys ja seikkailumatkat tekevät helvetin hyvää.

Levotonta tuhkimoa on striimattu Spotifyssa lähes 11 miljoonaa kertaa. Neumann kuitenkin ymmärtää, ettei hänen musiikkinsa ole enää tänä päivänä välttämättä se keihään terävin kärki.

– Siinä (musiikkimaailmassa) on kiva olla mukana, mutta tämä ajatusmaailma laittaa minut terävöittämään omia aistejani. Uuden musiikin tekeminen pitää rattaani käynnissä.

Rakkaus

Muusikko on seurustellut jo useamman vuoden ajan naisystävänsä kanssa. Rakkaudessa Neumann ei halua miettiä: hän joko rakastuu tai ei.

– Se on oikeastaan ainoa tila, joka ei ole hallittavissa, onneksi. Se on olotila, joka ympäröi meitä jatkuvasti enemmän tai vähemmän. Se on minulle asia, joka saa tarttumaan kitaraan tai biisien tekemiseen. Rakkaus ja romantiikka ovat loputon aihio ammentaa, niin hyvässä kuin pahassa.

Isyys

Neumann oli 45-vuotiaana heittänyt jo lusikat nurkkaan isäksi tulemisen osalta, mutta tuolloin hän saikin ensimmäisen poikansa Noelin.

– Ajattelin, ettei täältä tule kuin kuumaa ilmaa ja pullanmuruja. Mutta toisin kävi.

Noel täytti juuri 18 vuotta, mutta isälleen hän on aina se 5-vuotias pikkupoika. Noelin lisäksi hänellä on 16-vuotias poika Miska. Molempien poikien äiti on Neumannin ex-vaimo Diana Sillfors, entinen Neumann.

– Omat lapset ovat korvaamaton omankin kasvun vara. Välillä huomaa omat kilometrinsä, mutta koittaa kuitenkin skarpata. Tärkein asia, mitä olen halunnut pojilleni opettaa, on välittäminen ja luottamus. Tapahtuu, mitä tahansa, niin kumpikin pojistani voi tulla sanomaan minulle mitä tahansa, niin etten kuitenkaan ole kaveri, vaan nimenomaan isä.

Neumannille ei ole ollut aina selvää, että hän haluaisi olla isä, vaan hän on vierestä seuraillut muiden isien toimintaa.

– Nykyään se ajatus tuntuisi mahdottomalta, etten olisi isä. Se olisi kaikista utopistisinta, mitä voisin itselleni kuvitella.

Alla olevassa kuvassa Neumann on poikensa Noelin (vas.) ja Miskan kanssa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Muun muassa vastuu on isyyden myötä tietysti kasvanut.

– Jotkut sen kestävät, toiset eivät. Tietysti se ei ole aina isän vika. Pystyn myöntämään sen, kun erosin lasteni äidistä vuonna 2010, niin vähän aikaa kesti tajuta, että kundit tulevat luokseni maanantaina ja lähtevät torstaina. Siinä oli välivaihe, kun huomasi, että jaksaminen on aika kovilla. Mutta pidin kutini ja itseni kotona kuosissa. Jos jonkun mitalin itselleni antaisin, niin siitä antaisin.

Ikääntyminen

Neumann tiedostaa, että hänen pitäisi pitää itsestään hiukan parempaa huolta ja lähteä vaikka uimahalliin.

– Olen aina ollut tarkka ulkonäöstäni, mutta suoraan sanottuna vituttaa ajatus siitä, että menen uimahalliin ja ihmiset katsovat kasvanutta vyötärönympärystäni. Tällaisten turhamaisuuksien takia ei pitäisi olla menemättä.

Neumann suosii pukeutumisessaan näyttäviä koruja.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Aiemmin muusikko on ollut aktiivijalkapalloilija pitkään, kunnes selkä alkoi olla eri mieltä. Tällä hetkellä Dingon keikat pitävät hänet kuitenkin kunnossa.

– Liikun siellä paljon. Siellä palaa gasoliinia ja paikat pysyvät notkeina, Neumann kertoi.

Lue myös:

    Uusimmat