Nina Mikkonen liikuttui suorassa lähetyksessä – pohti aikoinaan laajennettua itsemurhaa: "Olin niin loppu niihin jatkuviin taisteluihin"

Nina Mikkonen puhuu avoimesti vaikeasti hetkistään.

Yrittäjä Nina Mikkosen elämä muuttui yhdessä yössä vuonna 2011, kun naisen aviomies Timo T.A. Mikkonen sai sairauskohtauksen. Tuosta päivästä alkaen Mikkonen toimi miehensä omaishoitajana. Samaan aikaan kun Mikkonen hoiti miestään, hänellä oli perheen kaksi ala-asteikäistä erityislasta huollettavana.

Uutisaamussa vieraillut Mikkonen palasi tuohon hetkeen, kun hänen piti pysyä vahvana ja huolehtia koko perheestään suuren surun keskellä. Mikkonen kertoi, että hän sai voimaa lapsistaan ja Timosta sekä Timon asenteesta. Sen lisäksi ystävät olivat suurena tukena.

– Ilman ystäviä olisi ollut huomattavasti paljon vaikeampaa. Ystäville ei voi lastata kaikkea, koska heitäkin pitää suojata siltä kaikelta pahimmalta. Se olisi ollut väärin heitä kohtaan, Mikkonen kertoi.

Mikkonen toimi miehensä omaishoitajana yli viiden vuoden ajan, aina siihen päivään asti, kun Timo T.A. menehtyi vuonna 2017. Timo sai sairauskohtauksen, josta seurasi useita aivoinfarkteja. Mikkonen kertoi lähetyksessä, että hänen miehensä menetti näkönsä ja lähimuistinsa sen lisäksi halvaantui. Timo eli muiden armoilla viimeiset vuotensa.

Mikael-poika oli tuohon aikaan yhdeksänvuotias ja Matias vuotta nuorempi. Mikkonen kertoi, että erityislasten kanssa oli omat haasteensa.

– Yhtäkkiä elämä muuttuu peruuttamattomasti, pojilla ei ole enää turvallista isää. Turva kulminoitui kaikki minuun. Meillä oli taloudelliset vaikeudet ja poikien koulukiusaamiset. Kaikkea mahdollista, tässä ei aika riitä, että pystyisi kuvaamaan ihmisille, että mitä se on.

Vuosien aikana Mikkoselle tuli synkkiä ajatuksia mieleen, kun taakka kävi jo niin valtavaksi. Mikkonen pohti jopa aikoinaan laajennettua itsemurhaa. Mikkonen kertoi asiasta ensimmäisen kerran Ylen haastattelussa.

– Minulle tuli sellainen hetki. Se oli aivan järkyttävää, se tilanne, kun minä tajuan, että mietin jotain tällaista. Olin niin loppu niihin jatkuviin taisteluihin byrokratian kanssa ennen kaikkea taistella Timolle hänen oikeuksiaan.

Mikkonen liikuttui kyyneliin lähetyksen aikana, kun hän kuvaili hetkeä, jolloin synkät ajatukset nousivat mieleen. Katso yllä olevalta videolta.

Millaista ammattiapua Mikkonen olisi kaivannut kriisin keskellä, mutta ei koskaan sitä saanut. Katso video:

Tuhoajatukset nousivat mieleen elämän vastoinkäymisissä – Nina Mikkonen kertoo tarinansa 10:16


Lue myös:

    Uusimmat