Nimipäiväkalenteriin saadaan uusia nimiä – onko omasi joukossa?

Millaisia nimiä suomalaiset suosivat lapsille juuri tällä hetkellä? 1:45
KATSO MYÖS: Nimistötutkija Minna Saarelma-Paukkala kertoo, mikä etukirjain on nyt erityisen suosittu suomalaisten lasten nimissä.

Suomalaiseen nimipäiväkalenteriin tulee uusia nimiä vuonna 2025. Joukossa ovat muun muassa Camilla ja Jare.

Vuonna 2025 suomalaiseen nimipäiväkalenteriin saadaan 33 uutta nimeä. Vuoden 2025 uudistusten laatijoina toimivat nimistöntutkimuksen dosentti Minna Saarelma-Paukkala ja filosofian tohtori Leila Mattfolk. Uudistukset hyväksyi Helsingin yliopiston rehtori Sari Lindblom.

Helsingin yliopiston tiedotteen mukaan joukossa on joitain vanhoja kalenteriin palaavia nimiä, esimerkiksi Aamos, Linus ja Rolf.

Kalenteriin tulee myös joitain kansainvälisiä nimiä, kuten Jessica, Kevin, Mio ja Matrix-elokuvistakin tuttu nimi Neo.

Uudet suomalaiset kalenterinimet 2025

Naistennimet (18)

Alissa, Alva, Amelia, Camilla, Elea, Jessica, Juulia, Kira, Lili, Lilia, Lilian, Livia, Marju, Milena, Mona, Siina, Sinna, Vivian

Miestennimet (15)

Aamos, Eppu, Ilja, Jare, Jasu, Jose, Kaius, Kevin, Leon, Linus, Martin, Miki, Mio, Neo, Rolf

Uudet suomenruotsalaiset kalenterinimet 2025

Naistennimet (14)

Bea, Celine, Edla, Elisa, Emilie, Fiona, Line, Lykke, Malva, Melanie, Mila, Sienna, Tova, Venla

Miestennimet (13)

Aston, Caspian, Dominic, Elton, Elvin, Joar, Julian, Luca, Marius, Matteo, Morris, Tristan, Winston

– Julkisuuden henkilöistä oman nimensä kalenteriin saavat nyt niin Britannian kuningatar Camilla kuin rap-artisti Cheek eli Jare Tiihonen, Minna Saarelma-Paukkala kertoo tiedotteessa. 

Nimipäiväuudistuksia tehdään viiden vuoden välein. Edellisen kerran nimiä uudistettiin vuonna 2020, jolloin uusien nimien joukossa ei ollut yhtään suomen kieleen pohjautuvaa nimeä. Samoin on nyt. Toisin oli vuonna 2015, jolloin nimensä kalenteriin saivat Taika ja Sisu.

– Suomalaisten nimenanto on selvästi kansainvälistynyt, Saarelma-Paukkala sanoo.

Tämän vuoksi kalenteriin on nyt hyväksytty useita vierasasuisiakin nimiä, kuten Jessica Jessikan sijaan tai Linus Liinuksen sijaan.

Myös suomenruotsalaiseen kalenteriin tulee uusia nimiä

Suomenruotsalaiseen kalenteriin uusia nimiä tulee 27. Monet nimistä ovat englanninkielestä omaksuttuja, kuten Caspian, Elvin, Tristan ja Morris. Myös ton-loppuisia nimiä uusien nimien joukosta löytyy: Aston, Elton ja Winston. Italiaa henkiviä nimiä puolestaan ovat Sienna, Matteo ja Luca.

Muutama skandinaavinen nimikin pääsee nyt kalenteriin, kuten Tova ja Joar, jotka esiintyivät jo vanhoissa riimukivissä. Norjalaisesta ja tanskalaisesta nimistöstä lainattuja ovat taas Line ja Lykke, Leila Mattfolk kertoo tiedotteessa.

Hauska yksityiskohta on, että kirjallisuudesta tutut nimet juhlivat samana päivänä.

Esimerkiksi C. S. Lewisin Narnia-tarinoiden prinssin nimi Caspian sijoitettiin samalle päivälle kuin Astrid Lindgrenin ja Tove Janssonin lastenkirjoista tutut Ronja, My ja Mio.

Mikä on suomalaiseen nimipäiväkalenteriin pääsyn perusehto?

Nimipäiväuudistuksista vastaa Helsingin yliopisto. Yliopistolla on tekijänoikeus suomalaisiin nimipäivälistoihin. 

Uusimpien uudistusten pohja-aineistona käytettiin vuoden 2020 aineistoa. Digi- ja väestötietovirastolta saatu ainesto sisälsi alkuvuonna 2018 elossa olleiden suomen- ja ruotsinkielisten suomalaisten ensimmäiset etunimet. Tähän aineistoon lisättiin Suomessa vuosina 2018–2022 syntyneiden lasten ensimmäiset etunimet. 

Jotta nimi pääsee suomalaiseen kalenteriin, perusehtona on, että nimi esiintyy aineistoissa ainakin 500 naisella tai 500 miehellä. Suomenruotsalaiseen kalenteriin nimi pääsee jo 50 nimenkantajalla. 

– Tärkeä periaate on myös, että samat nimet sijoitetaan kummassakin kalenterissa samalle päivälle. Näin esimerkiksi Camilla ja Linus löytyvät vuonna 2025 samoilta päiviltä suomalaisesta ja suomenruotsalaisesta kalenterista, Saarelma-Paukkala kertoo.

Katso myös: Tällaisia ovat Suomen suosituimmat lasten nimet 

Tällaisia ovat Suomen suosituimmat lasten nimet 9:09
Nimistötutkija Minna Saarelma-Paukkala selittää, mistä suosituimmat nimet kumpuavat ja millaisia trendejä nimissä nyt näkyy.

Lähde: Helsingin yliopisto

Lue myös:

    Uusimmat