Nimekäs joukko hakee Suomen vaikutusvaltaisimmaksi virkamieheksi

Valtiovarainministeriön kansliapäälliköksi on hakenut 21 henkilöä, kertoo valtiovarainministeriö. Hakijoiden joukossa ovat muun muassa valtiovarainministeriön kansantalousosaston osastopäällikkö Mikko Spolander, oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timonen, valtiovarainministeriön hallinto- ja kehitysjohtaja, ylijohtaja Juha Majanen sekä Jyväskylän yliopiston taloustieteen professori Roope Uusitalo.

Majanen nimitettiin syyskuussa hoitamaan virkaa väliaikaisesti vuoden loppuun asti. Edellinen kansliapäällikkö oli Suomen vaikutusvaltaisimmaksi virkamieheksikin arvioitu Martti Hetemäki. Hän siirtyi työelämäprofessoriksi.

Muita uusia hakijoita ovat Bror Dahlsten, Asko Eerola, Aki Jormanainen, Kirsi Kellokangas, Mika Kuismanen, Elina Pylkkänen, Piotr Lehtonen, Kimmo Rytkönen, Pekka Sinko, Kim Sjöström, Henri Tuominen, Ilkka Suutari ja Jaakko Vääräniemi.

Edellisellä kerralla loppusuoralle päässeet otetaan automaattisesti huomioon. Mukana ovat siten edellä mainittujen lisäksi valtiovarainministeriön hallintopolitiikan alivaltiosihteeri Päivi Nerg, Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Lauri Kajanoja, valtiovarainministeriön talouspolitiikan koordinaattori Markus Sovala ja kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.).

Aiemman hakukierroksen hakijoista ainoastaan valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosaston päällikkö Leena Mörttinen on vetänyt hakemuksensa pois.

Haku oli alun perin auki vuosi sitten

Kansliapäällikön virka oli alun perin auki viime syksynä. Valinnasta kehkeytyi kuitenkin poliittinen kiista, kun silloisen valtiovarainministerin Katri Kulmunin (kesk.) esittämää Nergiä vastustettiin ennen muuta SDP:ssä.

Julkisuudessa on arvosteltu muun muassa sitä, että maa- ja metsätaloustieteiden maisterina Nergin talousosaaminen olisi muita hakijoita heikompaa.

Virka avattiin haettavaksi uudelleen aiemmin tänä syksynä. Valtiovarainministeriön arvion mukaan kansalliset ja kansainväliset olot ovat muuttuneet vuoden takaisesta olennaisesti siten, että haku on avattava uudelleen.

Lue myös:

    Uusimmat