Käänne! Valtiovarainministeriön kansliapäällikköhaku avataan uudelleen – Matti Vanhanen MTV Uutisille: "Painopiste tulee olemaan taloudellisessa osaamisessa"

2:37
Kansliapäällikköhaku aukeaa uudelleen – miten asiaa kommentoi valtiovarainministeri Matti Vanhanen? Katso video!

Valtiovarainministeriön kansliapäällikön virka avataan uudelleen hakuun.

Erittäin keskeisen virkamiehen nimittäminen on jo pitkään ollut poliittisten erimielisyyksien kohteena.

Hallituspuolueista keskusta on aiemmin halunnut nimittää tehtävään alivaltiosihteeri Päivi Nergin. Nyt virka avataan kuitenkin uudelleen hakuun.

– Paikka laitettiin nyt uudelleen hakuun tänä aamuna. Tähän odotteluun on kulunut kuukausia, ja talouspoliittinen toimintaympäristö on muuttunut niin paljon, että on hyvä paikka katsoa, löytyykö uusia hakijoita, valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) kommentoi MTV Uutisille.

Koronavirus on ravistellut Suomen taloutta rajusti, ja Suomen talouspolitiikan tulee valtiovarainministeriön tiedotteenkin mukaan olla riittävän uskottavaa.

Myös aiemmin paikkaa hakeneet henkilöt ovat automaattisesti mukana uudessa haussa.

Painotus entistä vahvemmin talousosaamisessa

Hakuaika päättyy 18. marraskuuta. Päätös uudesta kansliapäälliköstä on Vanhasen mukaan määrä tehdä "syksyn aikana".

Painopiste rekrytoinnissa on nyt entistä vahvemmin kansantaloudellisessa osaamisessa.

– Ennen muuta tässä on kyse siitä, että valtiovarainministeriön pitää johtaa talouteen sopeutumista ja sen edellyttämiä rakennemuutoksia, ja painopiste tulee ainakin omassa esityksessämme olemaan taloudellisessa, ekonomisessa osaamisessa.

Talouspainotuksen voi tulkita olevan haitaksi Nergin kansliapäällikköhaaveille. Maatalous- ja metsätieteiden maisteri Nergillä ei ole esimerkiksi tohtoritason tutkintoa taloustieteestä.

Muita hakijoita olivat aiemmalla hakukierroksella esimerkiksi Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Lauri Kajanoja, valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosaston päällikkö Leena Mörttinen, valtiovarainministeriön talouspolitiikan koordinaattori Markus Sovala ja kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.).

Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö on yksi keskeisimmistä virkamiehistä. Rooli Suomen talouspolitiikan valmistelussa on erittäin merkittävä.

Virallisesti virka on nimeltään "valtiovarainministeriön valtiosihteeri kansliapäällikkönä".

Perustuslakivaliokunta antoi kovat moitteet

Alivaltiosihteeri Nerg oli keskeisessä roolissa Juha Sipilän (kesk.) hallituksen sote-uudistuksen valmistelussa.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta antoi lokakuun alussa nimiä mainitsematta Nergille ja muille valtiovarainministeriön virkamiehille kovat moitteet tiedon pimittämisestä uudistuksen valmistelussa.

Perustuslakivaliokunta otti kantaa siihen, jättivätkö virkamiehet välittämättä tarpeellista tietoa sote-uudistuksesta eduskunnalle.

Juttua muokattu kello 9.58: Täydennetty kauttaaltaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja