Niinistö valiokunnan toimista Ahvenanmaa-hämmingissä: "Hyvä, että tarkennettiin"

Jussi Niinistö Ahvenanmaa-hämmingistä: Hyvä, että tarkennettiin 2:57

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) pitää hyvänä asiana, että eduskunnan ulkoasiainvaliokunta tarkentaa Ahvenanmaan turvallisuuspoliittisesta asemasta tehtyä hallituksen kirjausta. Taustalla ovat Niinistön aiemmin antamat lausunnot Ahvenanmaan demilitarisoinnista, jotka ovat osin herättäneet hämmennystä.

Valiokunnan mietintöönsä tekemä kirjaus on tarkempi kuin hallituksen kesällä antamassa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa.

Valiokunnan jäsen Erkki Tuomioja (sd.) kertoo, että kirjausta haluttiin täsmentää puolustusministeri Niinistön puheenvuorojen jälkeen. Valiokunnassa katsottiin Tuomiojan mukaan yksimielisesti, että kirjausta on syytä täsmentää.

Niinistö sanoi MTV:n Seitsemän Uutisissa, että keskustelu "kävi hieman omaa latuaan".

– Kunhan mainitsin, että demilitarisointi ei asiaa ainakaan helpommaksi tee, Niinistö sanoi uutisissa.

– Keskustelu eli omaa elämäänsä. Hyvä, että asia on tarkentunut.

Ahvenanmaa on demilitarisoitu ja neutralisoitu alue, mitä mikään valtio ei ole valiokunnan mukaan kyseenalaistanut. Samalla todetaan hallituksen tavoin, että Ahvenanmaan asemasta tehdyt kansainväliset sopimukset eivät estä Suomea tiivistämästä sotilaallista yhteistyötä Euroopan unionissa, kansainvälisissä järjestöissä ja pohjoismaisesti. 

Ahvenanmaan turvaaminen on Suomen etujen mukaista ja sillä on myös velvollisuus siihen, mietinnössä todetaan.

Huolia EU:n ja Yhdysvaltojen kehityksestä 2:22

"Toivottavasti mitään vakavaa ei tapahdu"

Niinistö kommentoi uutisissa lyhyesti myös idän ja lännen välisiä jännitteitä. Niinistö ei usko, että sotilaallinen harjoittelu Baltian maissa kiristää merkittävästi tilannetta.

Venäjä ilmoitti eilen uusista ohjussiirroista Kaliningradiin. Tämä kertoo Niinistön mukaan siitä,e ttä sotilaspoliittinen vastakkainasettelu on kiihtynyt.

– Sekä Nato-maissa että Venäjällä tehdään toimenpiteitä, hän sanoi.

– Toivottavasti mitään vakavaa ei tapahdu.

Niinistö korostaa, että Suomen linja on aktiivinen vakaus.

– Emme ole sotilaallinen tyhjiö, vaan puolustamme aluettamme.


Lue myös:

    Uusimmat