Mainos

Jussi Niinistön herättämä hämmennys johti toimenpiteisiin ulkoasiainvaliokunnassa

2:57

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta tarkentaa Ahvenanmaan turvallisuuspoliittisesta asemasta tehtyä hallituksen kirjausta.

Valiokunnan mietintöönsä tekemä kirjaus on tarkempi kuin hallituksen kesällä antamassa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa.

Valiokunnan jäsen Erkki Tuomioja (sd.) kertoo, että kirjausta haluttiin täsmentää puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) hämmennystä herättäneiden puheenvuorojen jälkeen. Valiokunnassa katsottiin Tuomiojan mukaan yksimielisesti, että kirjausta on syytä täsmentää.

Ahvenanmaa on demilitarisoitu ja neutralisoitu alue, mitä mikään valtio ei ole valiokunnan mukaan kyseenalaistanut. Samalla todetaan hallituksen tavoin, että Ahvenanmaan asemasta tehdyt kansainväliset sopimukset eivät estä Suomea tiivistämästä sotilaallista yhteistyötä Euroopan unionissa, kansainvälisissä järjestöissä ja pohjoismaisesti.

Ahvenanmaan turvaaminen on Suomen etujen mukaista ja sillä on myös velvollisuus siihen, mietinnössä todetaan.

Jussi Niinistö arvioi jokin aika sitten julkisuudessa, että Ahvenanmaan demilitarisointi vaikeuttaa alueen puolustamista konfliktitilanteessa. Hän on myöhemmin selventänyt, ettei halua kyseenalaistaa maakunnan asemaa.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Matti Vanhasen (kesk.) mukaan kirjaus kuvaa Suomen hyvin pitkäaikaista linjaa.

– Linjataan hyvin selkeästi, että Ahvenanmaa on demilitarisoitu alue, jota Suomella on myös velvollisuus puolustaa. Toisaalta miksi tämä kanta tähän otettiin on se, että Ahvenanmaa-sopimus ei myöskään estä Suomea EU:ssa viemästä puolustusulottuvuutta, Vanhanen perusteli.

2:22


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.