"Niin kauan kuin on puhuttu syrjäytymisestä olen saanut näppylöitä" – Pirkka-Pekka Peteliuksen tunteikas puheenvuoro muutti kansanedustajien käsitystä syrjäytymisestä

THL:n köyhyystutkimus: Köyhyys madaltaa omanarvontuntoa ja altistaa syrjäytymiselle 2:16
THL:n köyhyystutkimus: Köyhyys madaltaa omanarvontuntoa ja altistaa syrjäytymiselle.

Syrjäytymis-sanat vaihtuivat syrjäyttämis-sanoiksi kansanedustaja Sebastian Tynkkysen (ps.) puheenvuorossa, kun eduskunta keskusteli kansalaisaloitteesta, jolla vaaditaan lasten ja nuorten syrjäytymiseen johtaviin ongelmiin puuttumista.

Aiemmin keskustelussa Pirkka-Pekka Petelius (vihr.) oli sanonut, että "niin kauan kuin on puhuttu syrjäytymisestä olen saanut näppylöitä".

– Ikään kuin ihminen olisi itse halunnut syrjäytyä. Parempi olisi syrjäytetty, hän sanoi.

Tynkkynen sanoi vaihtaneensa sanan syrjäytyminen syrjäyttämiseksi Peteliuksen puheenvuoron jälkeen ennen omaa vuoroaan.

– Lasten ja nuorten syrjäyttäminen on yhteiskunnan vastuulla, hän muun muassa totesi.

Myös kokoomuksen Pauli Kiuru (kok.) piti hyvänä huomiona, että syrjäytyminen sanana on ongelmallinen.

– Subjekti ja objekti täytyy erottaa toisistaan.

Kansalaisaloitteessa vaaditaan lakia, joka takaisi jokaiseen alakouluun aikuisen, jolla on terapeuttisia taitoja. Aikuisen tehtävänä olisi ennaltaehkäistä koulukiusaamista ja muita turvallista koulunkäyntiä haittaavia ongelmia.

Video: Köyhyys altistaa syrjäytymiselle, käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kyselytutkimuksesta. 

Aloitteen on pannut vireille nykyinen kansanedustaja Ari Koponen (ps.), joka tunnetaan Brother Christmas -hyväntekeväisyysjärjestön keulahahmona.

Neljä vuotta sitten uudistettu oppilashuoltolaki velvoittaa kouluja tarjoamaan psykologi- ja kuraattoripalveluja oppilaille. Palvelut ovat kansalaisaloitteen mukaan kuitenkin usein tarjolla muualla kuin koulujen tiloissa eivätkä ole tämän takia tehokkaita.

Lue myös:

    Uusimmat