Nigerialaisia tuodaan seksityöhön Eurooppaan enemmän kuin koskaan – Poliisi: "Suomeen saapuvat tietävät tarkkaan, mihin työhön tänne tulevat"

Nigeriasta Eurooppaan salakuljetettujen naisten ja tyttöjen määrä on kasvanut valtavasti. Suurin osa heistä päätyy prostituoiduiksi – myös Suomessa.

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestö IOM:n mukaan eurooppalaisten viranomaisten tietoon tuli vuonna 2013 noin 400 salakuljetustapausta. Viime vuonna määrä oli yli 8 800.

Suomessa vastaavaa harppausta ei ole havaittu, mutta ilmiö ei myöskään ole kadonnut mihinkään.

– Kyllä heitä Suomeen on tullut koko ajan. Kokonaismäärää ei pysty kukaan sanomaan, kertoo pitkään ihmiskauppaa ja paritusjuttuja tutkinut rikosylikonstaapeli Kenneth Eriksson Helsingin poliisista STT:lle.

Nigerialaisprostituoitujen määrän hahmottaminen on vaikeaa, koska muiden seksinmyyjien tavoin myös nigerialaiset ovat siirtyneet pääosin nettiin.

– Kaduilla toimii enää muutamia naisia. Netissä toimintaa on ympäri Suomea. Nainen voi olla viikon Helsingissä, toisen Vantaalla ja kolmannen Tampereella, Eriksson kuvailee.

"Suomeen saapuvat tietävät, mihin työhön tulevat"

Ihmissalakuljettajat houkuttelevat Eurooppaan Nigeriasta naisia ja tyttöjä, jotka tulevat köyhistä perheistä ja joilla on vähän tai ei ollenkaan koulutusta. Salakuljetusrinkiin liittyy yleensä kohdemaassa oleva nigerialaisnainen, niin kutsuttu "madam", joka toimii parittajana.

Erikssonin mukaan nigerialaisten tapauksissa on tyypillistä, että parittajakin myy itseään.

– Yleensä joku tulee ensin tänne seksityöhön ja oppii systeemit. Sitten he tuovat tänne muita naisia, joilta ottavat korvausta siitä, että opastavat ja auttavat heitä, Eriksson kertoo.

Lähtijöille saatetaan luvata esimerkiksi kampaajan töitä Euroopassa. Toiset lähtevät tietoisesti myymään seksiä.

– Suomeen saapuvat tietävät tarkkaan, mihin työhön tänne tulevat. Ei heistä kukaan ole tullut tänne siivoojaksi tai hampurilaisbaariin, Eriksson sanoo.

Naiset jäävät velkaa salakuljettajilleen ja ryhtyvät myymään itseään maksaakseen velkansa pois. Näin oli myös Vantaan käräjäoikeudessa maaliskuussa käsitellyssä tapauksessa, jossa "madam" pakotti toisen nigerialaisnaisen myymään seksiä 15 000 euron velan takia.

Nelikymppinen nainen tuomittiin liki neljän vuoden vankeuteen törkeästä ihmiskaupasta. Juttu on menossa vielä hovioikeuden käsittelyyn.

Perheet lähettävät lapsensa prostituutioon

Nigeriassa suurin ihmiskaupan keskus on eteläisessä Edon osavaltiossa sijaitseva Benin City. YK on arvioinut, että jopa 80 prosenttia seksityöhön Eurooppaan kuljetetuista nigerialaisnaisista tulee Benin Citystä.

Alue on hyvin köyhää eikä töitä ole. Ahdinkoa on syventänyt Nigerian talouden yleinen alamäki, joka johtuu suurilta osin maan ylivoimaisesti tärkeimmän vientituotteen raakaöljyn hinnan laskusta.

Perheiden toimeentulo on riippuvainen ulkomailta lähetetyistä rahoista. Siksi epätoivoiset perheet lähettävät tyttärensä Eurooppaan vaikka tietävät, että he joutuvat prostituoiduiksi.

– Vanhemmat etsivät parasta agenttia järjestämään lapsensa Eurooppaan kuten he saattaisivat toisessa tilanteessa etsiä heille hyvää koulua, kertoo Edon apulaiskuvernööri Philip Shaibu uutistoimisto AFP:lle. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja