Mainos

Lehti: Nigeriasta yhä enemmän naisia seksityöläisiksi Eurooppaan – ihmiskauppaa myös pakolaisleireillä

Nigerialaisnaisia kuljetetaan huolestuttavan paljon Italiaan ja muualle Eurooppaan seksityöläisiksi, varoittaa YK:n kansainvälinen siirtolaisjärjestö IOM. Sen mukaan jopa 80 prosenttia nigerialaisnaisista päätyy prostituoiduiksi. 

Brittilehti Guardianin uutisen ja IOM:n mukaan naiset kulkevat Nigeriasta Libyaan ja sieltä muiden siirtolaisten mukana Välimeren yli Italiaan. Salakuljettajat käyttävät lehden mukaan Italian pakolaiskeskuksia leireinä, joista naiset kerätään ja pakotetaan prostituutioon ympäri Eurooppaa.

IOM kertoo, että vuoden 2016 kesäkuuhun mennessä noin 3 600 nigerialaista naista on saapunut Italiaan vesiteitse. Määrä on lähes tuplaantunut viime vuodesta. IOM:n raportin mukaan näistä naisista jopa 80 prosenttia päätyy prostituutioon.

– Se mitä tapahtuu tänä vuonna on todellinen kriisi. Tämä on ennennäkemätöntä ja merkittävä muutos kymmenen vuoden ajanjaksolla, toteaa IOM:n asiantuntija Simona Moscarelli Guardianissa.

– Meidän tietojemme perusteella enemmistö näistä naisista tuodaan tarkoituksella seksityöläisiksi. Salakuljettajat ja rikollisjärjestöt tekevät vaihtokauppaa keskenään yhä nuoremmilla nigerialaistytöillä.

Leireiltä katoaa naisia jäljettömiin

The Guardinin mukaan Nigerian ja Italian välillä on tehty seksityöläisistä kauppaa jo viimeiset kolmekymmentä vuotta, mutta viime vuosina Nigeriasta tulleiden naisten määrät ovat kasvaneet merkittävästi.

Vuonna 2014 noin 1 500 nigerialaisnaista saapui Italiaan mereltä. Vuonna 2015 luku nousi oli jo yli 5 600. Tänä vuonna luvut ovat vielä suuremmat.

IOM kertookin, että pakolaisleireiltä katoaa säännöllisesti naisia.

– Pakolaisleireillä ei ole tarpeeksi ymmärrystä tällaiseen järjestäytyneeseen ihmiskauppaan, Moscarelli kritisoi.

– Pakolaiskeskukset eivät ole salakuljetetuille naisille hyvä paikka. Viime viikolla kuusi tyttöä katosi sisilialaisesta pakolaiskeskuksesta. Heidät vain noukittiin autoon ja auto ajoi pois.

Moscarellin mukaan muiden siirtolaisten mukana tulevat nigerialaisnaiset tulisikin tunnistaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, ja siirtää naiset erilliseen keskukseen, jossa heitä kohdeltaisiin ihmiskaupan uhreina. Moscarellin mukaan naiset ovat joutuneet yleensä jo Libyassa ihmiskaupan uhreina hyväksikäytön uhreiksi ja prostituutioon.

Naiset ovat kuin tavaroita

Sisilian pääsyyttäjä Salvatore Vella tutki ensimmäisen kerran nigerialaisten ihmiskauppaa vuonna 2014. Hänen mukaansa ihmisiä poimitaan yhä lisääntyvissä määrin pakolaiskeskuksista.

The Guardian kertoo, että naisille annetaan puhelinnumero heidän lähtiessään Nigeriasta. Italiassa naisten on käsketty ottaa numeroon yhteyttä. Matka tehdään usein velaksi ihmissalakuljettajille.

Vellan mukaan rikollisjärjestöt odottavat usein sen verran, että nainen saa oleskeluluvan tai pakolaisstatuksen. Sen jälkeen naisille kerrotaan, että velka, yleensä noin 47 000 euroa, pitää maksaa takaisin.

Jos naiset eivät maksa, heitä uhataan Nigeriassa olevien sukulaisten satuttamisella.

– Tällöin gangsterit tulevat ja hakevat heidät. Aivan kuin kävisivät ostoksilla. Ja sellaisina näitä naisia myös kohdellaan. Tavaroina, joita voi vaihtaa: ostaa ja myydä uudelleen. Pakolaiskeskukset ovat kuin varastoja, missä tytöt väliaikaisesti ovat, hän sanoo. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.