Nielurisaleikkauksen sivuvaikutus pelästytti taaperon äidin: "Ensihoitajat sanoivat, etteivät olleet koskaan nähneet niin paljon verta tulevan pienestä tytöstä"

Nielurisaleikkauksen jälkeen voi esiintyä voimakasta verenvuotoa, joka vaatii sairaalahoitoa. Australialainen äiti ei ollut kuullut oireesta, ja säikähtikin pahan päiväisesti, kun hänen lapsensa alkoi oksentaa verta.

3-vuotias australialinen Evie joutui nielurisaleikkaukseen noin vuosi sitten. Leikkaukseen ei liittynyt mitään draamaa ja kaikki sujui suunnitelmien mukaan.

– Se oli vain yhden päivän leikkaus – mikä oli monien ihmisten mukaan outoa, koska yleensä heitä pidetään yön yli. Hän voi hyvin – vain tavallista kipua ja kivunlievitystä, Evien äiti Danna kertoo Kidspot-sivustolle.

Kuusi päivää myöhemmin äiti istuskeli rauhallisesti Evien kanssa, kun jotain yllättävää tapahtui. Tapaus sai äidin säikähtämään pahanpäiväisesti.

– Kävelin keittiöön ja aivan yllättäen hän alkoi oksentaa verta. Soitin hätänumeroon välittömästi – olin vauhko mielipuoli, huusin "Hän kuolee, hän kuolee!", äiti kertoo.

"Ensihoitajat sanoivat, etteivät he olleet koskaan nähneet niin paljon verta"

Kolmevuotias oksensi huomattavia määriä verta, mutta ei ollut asiasta itse moksiskaan. Dannan mukaan Evie oli aivan rauhallinen ja sanoi vain kaiken olevan kunnossa. Äiti itse sen sijaan oli aivan paniikissa.

Dannan elämän pisimpien minuuttien jälkeen ambulanssi saapui. Kotiin saapui myös Dannan mies, jonka ensihenkilökunta oli hälyttänyt paikalle. Äiti kuvailee kotinsa näyttäneen aivan murhan tapahtumapaikalta. Evien suussa roikkui iso veriklöntti ja verta oli kaikkialla lattialla.

– Ensihoitajat sanoivat, etteivät he olleet koskaan nähneet niin paljon verta tulevan pienestä tytöstä, jolla oli sen kaltainen haava. He antoivat hänelle välittömästi piikin veren sakeuttamiseksi ennen kuin lähtivät sairaalaan, Danna kertoo.

Dannan aviomies lähti sairaalaan Evien kanssa, ja äiti yritti rauhoittua kotona naapurinsa kanssa. Ihana naapuri riensi paikalle ja siivosi veren, kun äiti istui lattialla toipuen järkytyksestä.

Jälkivuotoriski olemassa – tästä se johtuu

Esimerkiksi Satakunnan sairaanhoitopiirin kotihoito-ohjeessa kerrotaan, että nielurisaleikkauksen jälkeen risakuoppiin muodostuvat harmaat peitteet, jotka irtoavat noin 7–10 päivän kuluttua leikkauksesta. Tämä voi aiheuttaa verenvuotoa, ja tästä myös ilmeisesti Evien oireet johtuivat.

Vaikka jälkivuotoriski on varsin pieni, sitä voi ehkäistä välttämällä fyysistä rasitusta ja verenpainetta nostattavia tekijöitä. Jos jälkiverenvuotoa ilmenee runsaasti tai vuoto pitkittyy, täytyy ottaa heti yhteys lääkäriin. Leikkauksen jälkeen lapsi kannattaa pitää kohtuullisen matkan päässä päivystävästä sairaalasta: Ulkomaille ei kannata lähteä kolmeen viikkoon.

Jälkivuodon alkamisen jälkeen Evietä pidettiin teho-osastolla kuusi tuntia, ja perhe vietti yhteensä kaksi päivää sairaalassa. Lapselle ei jäänyt tapauksesta mitään vaurioita, mutta Danna ei pysty koskaan unohtamaan karmaisevaa kokemusta.

– Se oli elämäni pelottavin päivä!

***

10:19

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja