Niclas Grönholm oli vaikeissa olosuhteissa kuin kotonaan – ensimmäistä MM-ralliaan ajava suomalainen on pistellyt mestareitakin päihin: "Huvin vuoksi mukana"

1:47
Kooste Monzan MM-rallin perjantaiaamun tapahtumista.

Leipälajinaan rallicrossia ajava Niclas Grönholm kilpailee viikonloppuna Monzassa uransa ensimmäisessä MM-rallissa. Ensimmäinen täysi ajopäivä sujui kolmannen polven ratinkääntäjältä vähintäänkin mallikkaasti.

Grönholm osallistui Monzassa ajettavaan kilpailuun jo viime vuonna, kun se järjestettiin perinteisessä, näytöshenkisessä muodossaan Monza Rally Show -nimellä. Hän on osallistunut myös kahteen Arctic Lapland -ralliin Rovaniemellä.

Italialaisen MRC Sportin Skoda Fabia R5 -autolla Monzassa ajava Grönholm pisteli perjantaina päihin sekä WRC2-luokan maailmanmestareita Jan Kopeckýa ja Pontus Tidemandia että superlahjakkuus Oliver Solbergia.

Heistä Kopecký on Grönholmin takana myös kokonaistilanteessa, jossa suomalainen on kuuden ek:n jälkeen 15:ntenä. Pelkät R5-autot huomioiden Grönholmin sijoitus on kahdeksas.

Monzassa ajettiin perjantaina vain legendaarisen moottoriradan ympäristössä, erittäin syheröisillä teillä. Oman lisämausteensa kuljettajille heitettyyn haasteeseen toi kova vesisade, isot vesilätäköt, liukas muta ja päivän viimeisellä ek:lla vielä pimeys.

– Soraosuudet ovat menneet puhki ihan täysin. Kun asfalttialustalla mennään, pohjapanssari raapii maata koko ajan. Onhan se aika mielenkiintoista. Jokainen jarru on tunnustelua. On vain selviydyttävä. Me olemme täällä vain nauttimassa ja huvin vuoksi mukana. Turha ottaa mitään tyhmiä riskejä ja päättää rallia sillä tavalla, Grönholm kertasi MTV Urheilulle perjantaina iltapäivällä.

– Olosuhteet ovat tosi vaikeat. Ei kenelläkään ole helppoa. Minulla on kokemusta tällaisesta vähän samantyylisestä. Rallicrossissa on hyvin usein tuollaista, että joutuu ajamaan ykkösellä körö körö kirkkoon. Ehkä se on vähän tasoittanut eroa muihin, mutta kyllä tietyt kaverit menevät aika lujaa. Ei niiden vauhtiin ole mitään mahdollisuutta. Mutta ihan ok vauhtia, pakko olla tyytyväinen.

Lauantaina kilpailun luonne muuttuu täysin, kun moottoriradan mutalätäköt vaihtuvat Pohjois-Italian vuoriston nietoksiin.

– Se tulee olemaan ihan oma juttunsa. En tiedä, mitä odottaa. Katsotaan, mihin sääennuste menee. Jos siellä sataa vettä yöllä ja aamulla, voi olla, että on ihan paljaat tiet. Tällä hetkellä siellä on odotettavissa ylhäällä ihan Monte-olosuhteet. Se on ihan uusi tuttavuus. Tulee olemaan varmaan tosi hankalaa.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja