NHL-jyrä Sami Heleniuksen 17-vuotias poika latoo maaleja SM-liigassa – sanoi koskettavat sanat jo C-junnuna: "Tämä on mun juttu"

0:58
Samuel Helenius antaa näytteen taidoistaan ja kaventaa alivoimalla Ilvestä vastaan.

Heleniuksen kiekkoperheessä omena ei ole pudonnut kauas puusta – se on vierinyt naapurin tontille asti. Kovaluisen puolustaja Sami Heleniuksen pojasta Samuel Heleniuksesta tuli älykäs sentteri, joka on raivasi jo 17-vuotiaana paikan JYPin SM-liigamiehistöstä. 

Sami Helenius heitti poikansa Samuelin Jokerien C-nuorten harjoituksiin. Kun kaksikko pääsi perille hallin eteen, alkoi Sami avata turvavöitä. Hän sanoi tulevansa juttelemaan hänelle tutun valmentajan kanssa. 

Samuel protestoi voimakkaasti ja kyseenalaisti isän läsnäolon harjoituksissa. 

– Tämä on mun juttu, Samuel ilmoitti.

Se juttu on hyvällä alulla. Keskushyökkääjä Helenius otti yllättäen pelipaikan JYPin SM-liigamiehistössä jo 17-vuotiaana, eikä hän siitä ole irti päästämässä.

"Miksi te aina puhutte lätkästä?"

Vanhan ammattilaispelaajan ja urheilevan jälkikasvun suhde voi olla pahimmillaan hyvinkin ongelmallinen.

Isä tuputtaa ehkä omia ajatuksiaan pelistä ja poika ottaa tilanteesta paineita. Pahimmassa tapauksessa rikkoutuvat välit sekä vanhempaan että urheiluun.

Samuelin kolme vuotta vanhempi isoveli Sasu pelaa Suomi-sarjaa Porvoon Huntersissa. Sami muistelee, miten hänellä oli tapana puhua saunassa Sasun kanssa jääkiekosta. Se suututti alle 10-vuotiasta pikkuveljeä.

– Samuel lähti pois ja heitti, miksi te aina jauhatte lätkästä, Helenius naurahtaa MTV Urheilun haastattelussa.

– Hän ei ole koskaan kysynyt neuvoja, enkä ole juuri niitä antanutkaan. Olen luottanut siihen, että koutsit tekevät työnsä.

Ikävä kova mutta kukkaro kiittää

Samuel siirtyi C-junnuissa Järvenpäästä Jokereihin. Viime kausi Jokerien A-nuorissa sujui niin hyvin, että Jokereiden lisäksi KalPa ja JYP tarjosivat sopimusta.

Helenius mietti pitkään JYPin ja toisen SM-liigaseuran välillä. Tarjoukset olivat lähes identtiset, joten valinta oli vaikea. Vielä päivää ennen vastauksen antamista Samilla ei ollut hajuakaan, kumman hän haluaisi valita. 

Heleniuksia miellytti erityisesti se, että JYPin urheilutoimenjohtaja Mikko Viitanen tuli kaksi kertaa henkilökohtaisestikin tapaamaan lahjakkuutta. 

– Se tuntui hyvältä, kun JYP oli tehnyt kunnolla töitä ja selvittänyt taustojani, Samuel Helenius kertoo MTV Urheilulle. 

Isä-Helenius sanoo, että sopimustarjouksen kilahtaminen sähköpostiin jopa hieman pelästytti nuorta poikaa. Edessä oli iso elämänmuutos – muutto vieraalle paikkakunnalle pois perheen ja kavereiden tutusta piiristä. 

Sami ehdotti, että Samuelin mummo muuttaisi asumaan ainakin vähäksi aikaan Jyväskylään pehmentämään siirtymää. Samuel päätyi kuitenkin asumaan joukkuekaverinsa kanssa. 

Heleniuksen kiekkoperheessä on kulunut vuosien varrella pastaa muutaman rekka-autollisen verran, koska isäkään ei ole pieniruokaisimmasta päästä. Nyt annoskoot ovat pienentyneet, kun taas yksi jakaja on vähemmän. 

– Ikävä on kova mutta kukkaro kiittää, Sami Helenius heittää kieli poskessa. 

"Vastustaja oli aika lailla pienempi"

Heleniuksen piti alustavan suunnitelman mukaan pelata A-nuorissa. Hän esittikin harjoituskaudella yllättävän valmiita otteita, ja kausi alkoi SM-liigassa. 

Isä-Sami oli rajuotteinen puolustaja, joka muovautui NHL-kaukaloissa kovanyrkiseksi pelotteeksi. Hän tappeli NHL:ssä aikansa kovimpia vastaan: Hockeyfights-sivusto on kirjannut 24 tappelua. 

Pojasta tuli älykäs sentteri, joka osaa lukea ja ennakoida peliä taitavasti. 

– Pääsin hyvin kuvioihin mukaan parissa harkkapelissä. Huomasin kuitenkin nopeasti, että SM-liigassa on aika paljon vahvempia kavereita kuin A-junnuissa. 

Toisaalta jotain välähdyksiä tulee isänkin pelistä. Helenius on esittänyt isoja taklauksia, joissa kokeneemmat veteraanipelaajat ovat saaneet tuta nuoremman Heleniuksen kovuuden. 

Syykausi on tuonut jo yhden ulosajonkin: hän taklasi sääntöjen vastaisesti KooKoon Peetro Seppälää. 

– Vastustaja oli aika lailla pienempi. Ei taklaus minun mielestäni mikään ruma ollut, mutta kai tuomarit sitten näkivät sen oikein.

2:12

Isällä kaksi maalia "tarunhohtoisessa"

JYPin päävalmentaja Pekka Tirkkonen kehuu Heleniusta tervepäiseksi nuoreksi, jolla on kova halu oppia uutta. 

– Hän ansaitsi kunnioituksen omalla tekemisellään eikä kumarrellut ketään. Hän tietää selkeästi, että mitä pelaaminen ammattilaistasolla vaatii. 

Samuel on ottanut paikkansa JYPin alivoimamiehityksestä, ja hän on iskenyt alivoimalla kaksi maaliakin. Alivoimapeli on ollut luontainen osa-alue junnuista lähtien: 197-senttisen sentterin ulottuvuus on hyvä ase. 

(Juttu jatkuu kuvan alla) 

Kaikkiaan osumia SM-liigassa on tullut jo neljä, mikä on hyvä saldo ottaen huomioon, ettei hän ole ollut juniorisarjoissa mikään pistelinko. 

SM-liigamaaleja on enää yksi vähemmän kuin isällä koko uralla. Samuelin mukaan perhepiirissä ei ole aiheesta puhuttu, mutta pelikaverit ovat muistuttaneet asiasta. 

– Noh, minä voin aina sanoa vastaan, että olen tehnyt kaksi maalia siellä tarunhohtoisessa, isä-Helenius viittaa 155 NHL-ottelun maalisaldoonsa. 

"Ei päätä pensaaseen"

Heleniuksen kausi on ollut sikäli kaksijakoinen, että oma peli on kulkenut, mutta seurana JYP on voinut pahoin. Nuori pelimies on aistinut yt-neuvotteluiden ja valmentajien lomautuksen tuoman tuskan, vaikka vertailupohjaa ei SM-liigatasolta löydy. 

– Välillä on ollut raskaita viikkoja, mutta olemme yrittäneet pysyä positiivisina.

Samuel Heleniuksen alku on ollut lupaava, mutta hän tietää itsekin, että matka on vasta alussa. Tähtäin on suunnassa, jossa hän on syntynytkin: isä pelasi NHL-joukkue Starsissa, kun uusi "tähti" syttyi Dallasissa 26.11.2002. 

– Painoa pitää tulla lisää ainakin 15 kiloa, mutta sitä kertyy ajan myötä, nyt 83-kiloinen sentteri sanoo. 

Isä ei siis tuputa ohjeitaan, mutta jos Samuel sellaista joskus kysyy, mikä olisi tärkein neuvo?

– Jokaisella pelaajilla tulee taantumia. Silloin ei saa työntää päätä pensaaseen. Kun yö on nukuttu, niin uutta matoa koukkuun.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja