JYPin "hätätilavalmennus" kehitti tiedotusratkaisun, joka kuvastaa suhtautumista vaikeaan tilanteeseen: "Nyt on ulospuhalluksen paikka"

13:14
Petteri Sihvonen kommentoi JYPin erikoista tilannetta tiukoin sanankääntein.

JYP-maailma mullistui, kun valmentajat Pekka Tirkkonen ja Ari Santanen lomautettiin pois SM-liigajoukkueen toiminnasta. Miten uusi valmennustiimi aikoo saada lyhyessä ajassa paketin kasaan? Ja mitä miehiä he ylipäätään ovat?

Kun valmentaja Jussi Tupamäki siirtyi syksyllä JYPin Talenttitallin vetäjäksi, hän tuskin kuvitteli olevansa lokakuussa SM-liigajoukkueen valmennustiimissä. 

Siihen tilanteeseen edettiin, kun JYPin valmentajat Pekka Tirkkonen ja Ari Santanen siirtyivät lomautettujen listoille toisten yt-neuvotteluiden yhteydessä. Päävalmentaja Jukka Varmanen ja apuvalmenta Tupamäki vastaavat valmennuksesta ainakin kalenterivuoden loppuun asti. Lisäksi valmennustiimiin kuuluu osa-aikainen maalivahtivalmentaja Jarkko Hyytiä

– On tässä ollut aikamoista matalaliitoa, Tupamäki kuvaili tunnelmia MTV Urheilulle. 

JYP teki päätöksen, että Tupamäki hoitaa kommentoinnin ulospäin, eikä alkukaudellakin valmennustiimissä mukana ollut Varmanen. Miksi tällainen ratkaisu?

– Mietimme asian niin, että tulen ulkopuolelta, eikä minulla ole menneisyyttä tämän joukkueen kanssa. Haluamme katsoa eteenpäin, emmekä taakse. 

"Voimme keskittyä olennaiseen"

JYPin alkukausi on ollut alakuloinen muutenkin kuin rahasäiliön puolella. Kuudesta ottelusta on tullut varsinaisella peliajalla kaksi voittoa, ja joukkue on sarjassa kymmenentenä. 

Joukkue piti yhteispalaverin uudella kokoonpanolla jo keskiviikkona illalla, ja torstaina tuore valmennustiimi veti jääharjoitukset. Isoon pähkäilyyn ei ole aikaa, sillä JYP kohtaa perjantaina kotona Vaasan Sportin. 

Varmanen jatkaa aiempaan tapaan puolustajien peluutusta ja vastaa alivoimapelistä. Tupamäen kontolle jäävät hyökkääjien peluutus ja ylivoimapeli.

– Tässä on ollut pitkä yt-rupeama, ja viesti oli, että nyt on pienen ulospuhalluksen paikka. Nyt tiedämme mitä tapahtuu ja voimme keskittyä olennaiseen, Tupamäki linjasi. 

Tupamäki painottaa, että ikävät asiat voivat myös kääntyä myönteisiksi ja lujittaa joukkueen yhteishenkeä.  

– Tilanne on poikkeuksellinen, mutta nyt keskitymme niihin asioihin, joihin pystymme vaikuttamaan.

Tupamäki korostaa, että mihinkään isoihin muutostöihin ei lähdetä ainakaan saman tien. 

– Maajoukkuetauolla sitten katsotaan, että missä mennään. 

Kansainvälistä kokemusta

Varmanen–Tupamäki on valtakunnallisesti melko tuntematon valmennuskaksikko, vaikka kokemusta heiltäkin löytyy jo rutkasti. 

Varmanen, 41, on työskennellyt apuvalmentaja Pelicansissa, KHL:n Kunlunissa ja viime kaudella Kari Jalosen apuna Bernissä. Hän on toiminut pitkään myös nuorten maajoukkueiden valmennustiimeissä muun muassa videovalmentajana. 

Tupamäeltä, 42, löytyy vankkaa kansainvälistä kokemusta. Hän on valmentanut Viron eri maajoukkueita sekä Itävallan Bregenzerwaldia ja Dornbirneriä. Hän valmentaa tälläkin kaudella Viron maajoukkuetta, mutta ainakin syksyn ajalta maajoukkueturnaukset on peruttu. 

– On rikkaus, että olemme nähneet monenlaista. Alussa on aina hakemista, mutta uskon, että löydämme oman hyvän tavan toimia. 

Mitä tapahtuu vuodenvaihteen jälkeen?

On hyvin mahdollista, etteivät Tirkkonen ja Santanen valmenna enää peliäkään JYPissä – varsinkaan jos uudet koutsit saavat joukkueen hyvään lentoon. 

Tupamäki ei lähde spekuloimaan mahdollisella jatkolla vuodenvaihteen jälkeen. 

– Tällaisesta kutsusta ei voi kieltäytyä. Tehdään tätä hommaa niin hyvin niin pitkään kuin pystytään. 

JYPin taloustilanne on vaikea, ja palkoista on jouduttu jo tinkimään laajalla rintamalla. Pystytäänkö arkea pyörittämään kuitenkin niin kuin ammattilaisjoukkueelta voisi edellyttää? Eli onko kopissa esimerkiksi mailoja ja teippejä riittävästi?

– En nyt tietysti ole huoltaja, mutta ainakin tämän päivän harjoituksissa kaikki oli kunnossa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja