New Yorkin poliisikin sanoi lopulta hyvästi Lumialle – korvaajana nopeammaksi sanottu iPhone

Näkemiin Nokia, tervetuloa iPhone. New Yorkin poliisin keskeinen kommunikaatioväline on vaihtumassa suomalaisesta teknologiaikonista yhdysvaltalaiseksi. Suurkaupungin poliisin mukaan uudet mobiililaitteet mullistavat poliisin työtä.

Nokia alkoi kadota New Yorkin poliisin NYPD:n taskuista joulun tienoilla. Siirtymä iPhoneen ei tapahdu silmänräpäyksessä, sillä byrokratiat tuppaavat olemaan hitaita, ja poliisilaitoksella on varsinaisia poliiseja noin 36 000.

– Annamme päivittäin kuutisensataa puhelinta”, sanoo New Yorkin poliisin informaatioteknologian osaston apulaispäällikkö Jessica Tisch New York Daily News -lehdessä.

Kännykkäherätys muutama vuosi sitten

New Yorkin kaupunki päätti muutama vuosi sitten sijoittaa 160 miljoonaa dollaria siihen, että kaikki poliisit saisivat älypuhelimen. Tuolloin poliisin ostovastaava marssi Nokian kauppaan.

NYPD hankki Lumian mallit 830 ja 640XL, joissa – kuten joissakin poliisin käyttämissä sovelluksissa – on ollut käyttöjärjestelmänä Windows 8.1., mutta Microsoft ilmoitti viime heinäkuussa, että se lopettaa järjestelmän tukemisen, kertoi New York Post viime elokuussa.

NYPD:n päätös hankkia Windows-pohjaisia Nokian kännyköitä eikä OIS:ää tai Androidia käyttäviä laitteita herätti kysymyksiä jo heti alkuun. Windows-pohjaisten kännyköiden määrä Yhdysvalloissa yleensäkin on erittäin pieni. 

New Yorkin poliisin Jessica Tischin mukaan poliisilaitoksella oli jo käytössä muita Windows-pohjaisia sovelluksia, ja päätös oli tuolloin kustannustehokas, USA Today raportoi viime elokuussa.

Tyytyväisiä Lumioihin

New York Postin viime elokuisen artikkelin mukaan poliisit ovat kuitenkin olleet tyytyväisiä Lumioihinsa. Niillä kyettiin muun muassa saamaan hälytyksiä, seuraamaan hätäkeskusten reaaliaikaista hätäpuhelujen tekstiksi kirjoittamista, ja perata tietokantoja.

Hylättyjä nokialaisia ei kärrätä roskalavalle. Ne on tarkoitus myydä takaisin operaattori AT&T:lle, jonka kanssa NYPD:llä on sopimus. Omenapuhelimet puolestaan eivät maksa poliisille mitään, sillä ne ovat osa sopimuksenmukaista välineistön päivitystä, New York Daily News kertoo.

Laitemerkin vaihdon syynä on NYPD:n mukaan turvallisuus ja nopeus. Käyttöön tulevat iPhone-mallit ovta joko 7 tai 7 Plus. 

Poliisin mukaan esimerkiksi hätäpuhelut numeroon 911 tulevat nyt nopeammin mobiililaitteeseen kuin asemien poliisiradioihin.

– Pääsemme tapahtumapaikalle paljon nopeammin. Olemme jo paikalla, kun poliisiradio vasta ilmoittaa keikasta”, sanoo poliisi Christopher Clampitt.

Raportteja, videoita, paikkahistoriaa

Uusia kännyköillä muun muassa laaditaan erilaisia tehtäväraportteja. Niiden avulla poliisi myös saa nopeasti videoita ja valvontakuvia epäillyistä, ja hälytystehtäviä kyetään paikkakohdentamaan ja -rajaamaan (geofencing).

– Voimme tykittää tietoa, jotta kaikki partiotehtävissä olevat saavat tietoa reaaliajassa”, sanoo apulaiskomisario Steven Hellman.

Uusiin mobiililaitteisiin poliisi muun muassa saa myös tiedot alueen aiempien hätäpuhelujen määrästä ja sisällöistä, tapahtumapaikan alueen rikoshistorian, ja osoitetietoa siellä mahdollisesti asuvista etsityistä rikollisista. Laite myös antaa informaatiota tärkeysjärjestyksessä liittyen kuhunkin tapaukseen.

Tischin mukaan älykännyköiden käyttöönotto kaikkinensa on kutistanut reagointiaikaa vakavissa rikoksissa 14 prosentilla.  

Muutos on ollut hidas

New Yorkin poliisi on innoissaan uusista kännyköistä, mutta New York Daily Newsissä eräs entinen poliisi muistuttaa, että muutos on ollut hidas, sillä kännyköitä kehittyvine teknologioineen ja sittemmin sovelluksineen on ollut käytössä jo kolmisenkymmentä vuotta.

– Uudet puhelimet ovat korvaamattomia, mutta järkyttävää on, kuinka kauan on kestänyt saada nämä työkalut poliiseille”, sanoo entinen poliisi Eugene O’Donnell, joka luennoi kriminaalioikeuteen keskittyvässä John Jay Collegessa.  

Lue myös:

    Uusimmat