New York Times: Yhdysvaltain ydinasevarasto vaarantui

Koko Yhdysvaltain ydinasearsenaalin turvallisuus on joutunut vaakalaudalle Los Alamosin ydintutkimuslaitoksessa tapahtuneen tietovuodon vuoksi, kirjoitti päivälehti The New York Times verkkopainoksessaan tänään.

Kiinan hyväksi vakoilemisesta epäilty tutkija siirsi salaisia ydinasetiedostoja laboratoriossa yleisesti käytössä olevaan verkkoon, jossa ne olivat sivullisten saatavilla.

New York Timesin mukaan taiwanilaissyntyinen tutkija imuroi salaisia tiedostoja Los Alamosin laboratoriossa ja siirsi niitä toisilla nimillä yleisesti käytettävissä olevaan tietoverkkoon. Viranomaiset arvioivat, että tietojen siirto altisti "käytännössä jokaisen amerikkalaisen ydinaseen" sivullisten silmille.

New York Times perusti artikkelinsa ydintutkimuslaitoksen henkilöstöltä ja viranomaisilta hankkimiinsa tietoihin. Kyseessä on sama tutkija, jonka epäillään 1980-luvulla siirtäneen Kiinaan salaista tietoa amerikkalaisesta miniydinkärjestä W-88:sta. Tutkija on erotettu laboratoriosta, mutta häntä ei ole syytetty rikoksesta.

Tietoihin päästiin käsiksi

Viranomaisten mukaan on olemassa todisteita siitä, että joku oli tutkinut salaisia tiedostoja sen jälkeen kun tutkija oli siirtänyt ne tutkimuslaitoksen salaiseksi luokittelemattomaan tietoverkkoon. Jotkut tiedoista viittaavat siihen, että tiedostojen lukemiseen käytettiin laittomasti hankittua salasanaa, kirjoitti New York Times.

Viranomaisilla ei ole todisteita siitä, että tietoja olisi joutunut Kiinan tai jonkin kolmannen maan haltuun. Tiedostot sisälsivät mm. dataa, jota käytetään ydinaseiden suunnitteluun sekä ydinkokeiden tulosten ja ydinmateriaalien analysoimiseen. Mukana oli myös amerikkalaisten ydinaseiden turvallisuustietoja.

Erään tutkijan mukaan tiedostot vastaavat ydinaseiden tieteellistä pohjapiirrosta. Niiden sisältämää informaatiota käytetään nyt Yhdysvaltain ydinasearsenaalin toimintakyvyn ylläpitämiseen tietokonesimulaatioiden avulla. Tällaiset tiedot olisivat kullan arvoisia esimerkiksi ydinkoekieltosopimuksen allekirjoittaneelle Kiinalle.

Kiusallista Clintonille

Liittovaltion poliisi FBI sai New York Timesin mukaan tietää tiedostovuodosta vasta viime kuussa poliisin penkoessa tutkijan omaa tietokonetta. Tutkimukset liittyivät epäilyihin, että tiedemies olisi siirtänyt amerikkalaista miniydinkärkeä koskevaa tietoa Kiinaan 1980-luvulla.

Presidentti Bill Clintonin hallitus on torjunut aiemmin viranomaisten toimiin kohdistuneen arvostelun huomauttamalla, että vakoiluksi epäilty toiminta tapahtui jo kauan ennen Clintonin valtaantuloa. Nyt ilmi tullut salaisten tietojen vuoto on kiusallisempi, koska se sattui vuosina 1994 ja 1995.

Energiaministeri Bill Richardson selvitti tiedostovuotoa presidentti Clintonille viime kuun lopulla. New York Timesin mukaan Clinton kehotti Richardsonia penkomaan asian "pohjamutia myöten". Richardson määräsi Los Alamosin ja kahden mukaan tutkimuskeskuksen salaiset tietokoneverkot suljettaviksi tietoturvan parantamiseksi. Ministerin mukaan samanlaisia vuotoja ei enää pääse tapahtumaan.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat