Mainos

Neuvottelut Lähi-idän rauhasta alkoivat

Lähi-itään yritetään jälleen saada aikaan rauha. Israel ja palestiinalaiset ovat aloittaneet uuden neuvottelukierroksen lähes neljä kuukautta jatkuneiden väkivaltaisukksien lopettamiseksi alueella. Neuvottelut käydään Taban kaupungissa Egyptissä ja ne saattavat kestää jopa 10 päivää.

Neuvottelujen tavoitteena on saada aikaan kehyssopimus, jonka pohjana on ex-presidentti Bill Clintonin laatima sopimusmalli. Odotukset Lähi-idän rauhansopimuksen syntymisestä uusissa "maratonneuvotteluissa" olivat pohjalukemissa. Sekä Israel että palestiinalaiset varoittivat odottamasta neuvotteluilta mitään.

Israelin valtuuskuntaa neuvotteluissa johtaa ulkoministeri Shlomo Ben-Ami ja palestiinalaisten valtuuskuntaa palestiinalaisparlamentin puhemies Ahmed Korei. Rauhantoiveita pienentää entisestään se, että Israelin pääministerigallupeja johtavan oikeistolaisen Ariel Sharonin avustajat toistivat jälleen eilen, etteivät he katso Tabassa mahdollisesti allekirjoitettavan sopimuksen sitovan Sharonia. Israelissa on määrä pitää pääministerinvaalit 6. helmikuuta. -En halua herättää kenenkään odotuksia. Tulemme tekemään parhaamme, mutta en myöskään halua vähätellä niitä eroavaisuuksia joita on kaikissa kysymyksissä, sanoi korkea-arvoinen palestiinalainen neuvottelija Saeb Erekat uutistoimisto Reutersille. Myöskään Israelin vt. pääministeri Ehud Barak ei elätellyt suuria toiveita Lähi-idän rauhasta. -Meidän ei tule haudata päätämme pensaaseen. Mahdollisuudet erimielisyyksien voittamiseen näin lyhyellä aikavälillä eivät ole kovin hyvät, Barak sanoi radiohaastattelussa. Hän kuitenkin lisäsi, että osapuolilla on velvollisuus ottaa selvää, mistä asioista he voivat olla yhtä mieltä ja mistä taas eivät. -Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään rakkaustarina, jossa me menemme naimisiin palestiinalaisten kanssa jonkinlaisessa ihanassa unessa. Kyseessä on tarina kipeästä erosta, leikkauksesta vailla nukutusta, jonka tarkoituksena on estää vielä suurempien murhenäytelmien syntyminen tulevaisuudessa, Barak sanoi myöhemmin sunnuntaina Israelin armeijan radion haastattelussa.

Ministeritasoisten neuvottelujen odotetaan kestävän viikosta kymmeneen päivään, ja niiden tavoitteena on saada aikaan puitesopimus lopullisesta rauhasta. Neuvottelujen perustana käytetään Yhdysvaltain entisen presidentin Bill Clintonin laatimaa sopimusluonnosta.

Sharon ei hyväksy sopimusta

Ariel Sharon kasvattaa suosiotaan

Ariel Sharonin tukijoukot olivat sunnuntaina edelleen sitä mieltä, että mahdollinen sopimus ei Sharonia sido, mikäli tämä voittaa vaalit. -Mikä tahansa paperi, jonka Ehud Barak tulee allekirjoittamaan viikkoa ennen vaaleja, ei meidän näkemyksemme mukaan sido meitä, vakuutti Sharonin kampanjavastaava Silvan Shalom. Libanonin pääministeri Rafik al-Hariri varoitti, että Sharonin valitseminen pääministeriksi vastaisi sodanjulistusta.

Väkivalta Gazan kaistalla jatkui eilenkin. Palestiinalaisnuorukainen kuoli Israelin sotilaiden luoteihin kaistan pohjoisosassa lähellä Karnin rajanylityspaikkaa. Israelin ja palestiinalaisten veriset yhteenotot ovat kestäneet nyt lähes neljä kuukautta. Väkivaltaisuuksissa on kuollut vajaat 400 ihmistä, heistä yli 300 palestiinalaisia.
(STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.