Neurologin hurja väite: "Hiilihydraatit mädättävät aivomme"

Amerikkalainen neurologi kohauttaa väitteillään hiilihydraattien haitallisuudesta.

Amerikkalaisen neurologin, David Perlmutterin mukaan hiilihydraatit mädättävät aivojamme ja aiheuttavat monenlaisia sairauksia, kuten Alzheimerin tautia, masennusta, epilepsiaa ja päänsärkyä. Perlmutterin mukaan hiilihydraatit, vehnä ja sokeri ovat hiljaisia aivojen tuhoajia ja ihmisten pitäisikin keskittyä syömään enemmän lihaa ja rasvaa, kuten esi-isämme tekivät. Silloin ruokavalio koostui jopa 75 prosenttisesti rasvasta ja hiilihydraatteja nautittiin vain 5 prosentin verran. Perlmutter laukoo jyrkät kommenttinsa tuoreessa kirjassaan, joka käsittelee ruokavalion vaikutusta muistisairauksiin.

Perlmutterin mukaan ihmisen geenit ovat kehittyneet tuhansien vuosien ajan kestämään erittäin rasvapitoista ja niukkahiilihydraattista ruokavaliota. Syömme kuitenkin lähes täysin päinvastoin nykypäivänä. Neurologi Perlmutter kehottaakin ihmisiä vaihtamaan ruokavalionsa täysin viljattomaksi ja gluteenittomaksi,

– Ideaa vähärasvaisesta ruokavaliosta on rummutettu meille aivan liikaa. Se on aivan pielessä ja suuressa vastuussa monista tämän päivän sairauksista. Ihmiset sairastuvat ja miettivät, mikä mahtaisi olla taikakeino parantumiseen. He haluavat hoitaa oireet, eivätkä keskittyä sairauksen aiheuttaneeseen ongelmaan. Todellisuudessa ruokavaliolla ja elämäntavoilla voi vaikuttaa suuresti ihmisen terveyteen, Perlmutter laukoo.

Muistisairaudet kuriin hyvillä rasvoilla?

Tutkimusten mukaan runsaasti hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio voi kolminkertaistaa muistisairauksien riskin iäkkäillä ihmisillä. Sen sijaan hyviä rasvoja suosivalla ruokavaliolla riskiä voi pienentää jopa 42 prosentilla. Proteiininpitoinen ruokavalio vähentää riskiä 21 prosentilla.

– Hiilihydraattipitoinen ruokavalio voi tehdä hallaa, sillä hiilihydraatit vaikuttavat glukoosi- ja insuliiniaineenvaihduntaan. Sokeri ruokkii aivoja, joten kohtuullinen saanti on hyväksi. Liian suuret sokerimäärät voivat kuitenkin estää aivoja käyttämästä sokeria - samalla tavalla kuin kakkostyypin diabeteksessa, hiilihydraattien vaikutusta muistisairauksiin tutkinut professori Rosebud Roberts toteaa.

Neurologi Perlmutteria kritisoivat asiantuntijat kuitenkin muistuttavat, ettei hiilihydraatteja kannata korvata lihapitoisella ruokavaliolla. Siinäkin on todistetusti omat riskinsä.

Lähteet: Forbes, Daily Mail

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja