Nettikirppiksillä tehdään vuosittain jopa tuhansia huijauksia – poliisi antaa esimerkin tyypillisestä tapauksesta ja niksit rikollisen tunnistamiseen

Millaisia ovat kirppariryhmissä tehtävät uudenlaiset huijaukset? Näiden merkkien pitäisi saada hälytyskellosi soimaan 8:38
Näiden merkkien pitäisi saada hälytyskellosi soimaan – MTV kysyi neuvoja Facebookissa toimivan kirppariryhmän ylläpitäjiltä

Poliisi saa vuosittain tuhansia ilmoituksia nettikirpputoreilla tapahtuvista huijauksista. Ostajan lisäksi huijauksia voi kohdistua myös myyjiin.

MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut rikoskomisario antoi esimerkin tyypillisestä nettikirpputorihuijauksesta. Poliisin mukaan myytävälle tuotteelle voi ilmaantua ostaja, joka ehdottaa esimerkiksi erityisen kuljetuspalvelun käyttöä. Sen varjolla vaaditaan muita sitoumuksia.

– Tuotteen myyjän tulisi maksaa ostajan lähettämästä linkistä vakuutusmaksu, joka on yleensä 100 tai 200 euroa, rikoskomisario Hannu Kortelainen kertoo MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Tosiasiassa linkki ohjautuu digitaalisia lahjakortteja myyvälle sivustolle. Sen kautta "vakuutusraha" vaihtaa omistajaa, mutta varsinaista kauppaa ei koskaan tapahdu.

Rikoksia voi ehkäistä olemalla huolellinen ja varmistumalla ostajan aitoudesta.

– Nämä Facebook-profiilit ovat selkeitä feikkiprofiileja. Käyttäjällä ei ole kavereita tai mitään muutakaan liikennettä, Kortelainen sanoo.

Kauppaa käydään myös muualla kaupankäyntiin tarkoitetuilla alustoilla. Vaikka ongelmia ilmenee, huijauksien kerrotaan olevan harvinaisia. Suositusta Tori.fi-palvelusta kerrotaan, että huijaustapauksia on suhteessa muuhun kaupankäyntiin todella vähän.

– Puhutaan ihan promillen sadasosista, joissa huijaus on tapahtunut, Tori.fi-palvelun liiketoimintajohtaja Jenni Tuomisto muistuttaa.

Artikkelin yllä olevalla videolla Facebookissa toimivan kirppariryhmän ylläpitäjät kertovat, minkä pitäisi saada hälytyskellosi soimaan nettikaupoilla.

Lue myös:

    Uusimmat