Nettikirppiksillä tehdään vuosittain jopa tuhansia huijauksia – poliisi antaa esimerkin tyypillisestä tapauksesta ja niksit rikollisen tunnistamiseen

8:38
Näiden merkkien pitäisi saada hälytyskellosi soimaan – MTV kysyi neuvoja Facebookissa toimivan kirppariryhmän ylläpitäjiltä

Poliisi saa vuosittain tuhansia ilmoituksia nettikirpputoreilla tapahtuvista huijauksista. Ostajan lisäksi huijauksia voi kohdistua myös myyjiin.

MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut rikoskomisario antoi esimerkin tyypillisestä nettikirpputorihuijauksesta. Poliisin mukaan myytävälle tuotteelle voi ilmaantua ostaja, joka ehdottaa esimerkiksi erityisen kuljetuspalvelun käyttöä. Sen varjolla vaaditaan muita sitoumuksia.

– Tuotteen myyjän tulisi maksaa ostajan lähettämästä linkistä vakuutusmaksu, joka on yleensä 100 tai 200 euroa, rikoskomisario Hannu Kortelainen kertoo MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Tosiasiassa linkki ohjautuu digitaalisia lahjakortteja myyvälle sivustolle. Sen kautta "vakuutusraha" vaihtaa omistajaa, mutta varsinaista kauppaa ei koskaan tapahdu.

Rikoksia voi ehkäistä olemalla huolellinen ja varmistumalla ostajan aitoudesta.

– Nämä Facebook-profiilit ovat selkeitä feikkiprofiileja. Käyttäjällä ei ole kavereita tai mitään muutakaan liikennettä, Kortelainen sanoo.

Kauppaa käydään myös muualla kaupankäyntiin tarkoitetuilla alustoilla. Vaikka ongelmia ilmenee, huijauksien kerrotaan olevan harvinaisia. Suositusta Tori.fi-palvelusta kerrotaan, että huijaustapauksia on suhteessa muuhun kaupankäyntiin todella vähän.

– Puhutaan ihan promillen sadasosista, joissa huijaus on tapahtunut, Tori.fi-palvelun liiketoimintajohtaja Jenni Tuomisto muistuttaa.

Artikkelin yllä olevalla videolla Facebookissa toimivan kirppariryhmän ylläpitäjät kertovat, minkä pitäisi saada hälytyskellosi soimaan nettikaupoilla.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja