Netanjahulle ja Hamasin johdolle vaaditaan pidätysmääräystä

Kansainvälisen rikostuomioistuimen syyttäjä vaatii pidätysmääräystä niin Israelin pääministerille Benjamin Netanjahulle ja puolustusministeri Yoav Gallantille kuin äärijärjestö Hamasin johtohahmoillekin.

Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) syyttäjä Karim Khan sanoo lausunnossaan vaativansa pidätettäviksi Hamasin Gazan-johtajan Yahya Sinwarin, järjestön johtajan Ismail Haniyyan sekä Hamasin aseellisen siiven johtajan Mohammed Deifin.

Khanin lausunnon mukaan hänellä on perusteita uskoa, että Benjamin Netanjahu, Gallant, sekä mainitut Hamas-johtajat ovat kaikki syyllistyneet sotarikoksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan.

Syytteiden perusteina joukkomurhia ja nälkiinnyttämistä

Khan kertoi CNN:n haastattelussa, että Sinwaria, Haniyehia ja Deifiä vastaan nostetut syytteiden perusteena mainitaan  "joukkomurha, murhat, panttivankien ottaminen, raiskaukset ja muu seksuaalinen väkivalta."

– Maailma järkyttyi 7. lokakuuta, kun ihmisiä raahattiin makuuhuoneistaan, kodeistaan, eri kibbutseista Israelissa, Khan kertoi CNN:lle.

Netanyahua ja Gallantia vastaan nostetut syytteet sisältävät Khanin mukaan "joukkomurhan aiheuttamista, nälkiinnyttämistä sodankäynnin keinona, mukaan lukien humanitaarisen avun kieltämisen, siviilien tahallisen kohdistamisen konfliktissa".

CNN:n mukaan pidätysmääräykset israelilaisia poliitikkoja vastaan ovat ensimmäinen kerta, kun ICC:n pidätysmääräys on kohdistunut Yhdysvaltojen läheisen liittolaisen ylimpään johtoon. Päätös asettaa Netanyahun samaan joukkoon Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa, jolle ICC antoi pidätysmääräyksen Ukrainan sodan vuoksi.

Panttivankien omaiset närkästyivät

Hamasin ottamien panttivankien omaiset Israelissa ovat Haaretz-lehden mukaan närkästyneitä siitä, että maan johto on heidän mielestään tällä tavalla "rinnastettu Hamasin terroristeihin".

Omaisten edustajat vaativat myös aseleponeuvottelujen jatkamista välittömästi, jotta panttivangit saadaan vapautettua.

Myös Israelin ulkoministeri Israel Katz tuomitsee vaatimuksen häpeälliseksi, koska "syyttäjä mainitsee samassa hengenvedossa Israelin pääministerin ja puolustusministerin Hamasin vastenmielisten natsihirviöiden rinnalla".

Myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja ulkoministeri Antony Blinken ovat tuominneet Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) syyttäjän vaatimuksen Israelin pääministerin ja puolustusministerin pidätysmääräyksistä.

Blinken sanoi syyttäjän vaatimuksen olevan "häpeällinen" ja kiisti ICC:n määräämisvallan. Lisäksi syyttäjän vaatimus vaarantaa hänen mukaansa Gazan sodan aselepopyrkimykset.

Biden puolestaan luonnehti syyttäjän vaatimusta pidätysmääräyksistä "pöyristyttäväksi". Sekä hän että Blinken painottivat, että Israelia ei voi rinnastaan äärijärjestö Hamasiin.

Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan viimeisen vuorokauden aikana on jälleen kuollut yli sata ihmistä, nostaen kuolonuhrien lukumäärän sen mukaan jo yli 35 500:een.

Hamasin ja muiden palestiinalaisten äärijärjestöjen verilöylyssä Israelissa kuoli 7. lokakuuta yli 1 170 ihmistä. Lisäksi järjestöt ottivat yli 250 panttivankia, joista vajaat sata on edelleen Gazassa. Loput on vapautettu tai he ovat kuolleet.

Juttua päivitetty kauttaaltaan klo 15.26 ja lisätty ulkoministeri Israel Katszin kommentti klo 16.32. Juttuun lisätty Bidenin ja Blinkenin kommentit klo 20.25.

Israelin pääministeri Netanjahu tyrmää ministerikollegansa vaatimukset pidemmän tähtäimen Gaza-suunnitelman takarajasta 2:00

Israelin pääministeri Netanjahu tyrmää ministerikollegansa vaatimukset pidemmän tähtäimen Gaza-suunnitelman takarajasta

Lue myös:

    Uusimmat