"Kauhun on loputtava" – YK:n pääsihteeri tuomitsi Israelin iskut telttaleiriin Rafahin alueella

"Kauhun on loputtava" – YK:n pääsihteeri tuomitsi Israelin iskut telttaleiriin Rafahin alueella 1:00
Video näyttää kaaoksen telttaleirissä, jonne Israel iski myöhään sunnuntaina raa’an iskun.

Israelin myöhään sunnuntaina tekemiä iskuja on kritisoitu laajasti maailmalla. Gazan viranomaisten mukaan Israel surmasi iskuillaan ainakin 45 ihmistä.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on tuominnut Israelin iskut Rafahin lähellä Gazan eteläosassa sijaitsevaan telttaleiriin.

Gazan viranomaisten mukaan Israel surmasi iskuillaan ainakin 45 ihmistä, minkä lisäksi kymmenien kerrotaan haavoittuneen iskuissa. Guterres painotti iskujen surmanneen useita viattomia siviilejä, jotka vain etsivät suojaa taisteluilta.

– Gazassa ei ole turvallista paikkaa. Tämän kauhun on loputtava, Guterres sanoi viestipalvelu X:ssä julkaistussa päivityksessä. 

Israelin myöhään sunnuntaina tekemiä iskuja on kritisoitu laajasti maailmalla. Aiemmin maanantaina muun muassa EU tuomitsi telttaleiriin kohdistuneet iskut. EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell sanoi olevansa kauhuissaan iskuista. Lisäksi hän vaati Israelia välittömästi lopettamaan iskut, joissa kuolee kodeistaan paenneita ihmisiä ja lapsia.

Saharin perhe palasi raunioituneeseen kotiinsa – ”He ovat unohtaneet mitä on olla lapsi” 0:48
Katso myös: Saharin perhe palasi raunioituneeseen kotiinsa – "He ovat unohtaneet mitä on olla lapsi"

Lisäksi Borrell vaati Israelia kunnioittamaan kansainvälistä humanitaarista oikeutta sekä noudattamaan Kansainvälisen tuomioistuimen (ICJ) määräyksiä. Kansainvälinen tuomioistuin on määrännyt Israelin pysäyttämään heti hyökkäyksensä Rafahissa.

YK:n turvallisuusneuvoston on määrä järjestää tiistaina hätäkokous sunnuntaisten iskujen vuoksi, kertovat uutistoimisto AFP:n diplomaattilähteet. Kokoontuminen on tarkoitus järjestää suljettujen ovien takana. Diplomaattien mukaan kokousta oli pyytänyt Algeria, joka on tällä hetkellä vaihtuvana jäsenenä neuvostossa.

"Inhimillisen kärsimyksen taso on katastrofaalinen"

Kanada vaati maanantaina välitöntä tulitaukoa Gazaan. Maan ulkoministeri Melanie Joly sanoi maansa olevan kauhuissaan siviilien kuolemista Israelin ilmaiskuissa.

– Rafahista tulevat kuvat ovat kauhistuttavia ja sydäntäsärkeviä, Joly sanoi erillisessä lausunnossaan Kanadan parlamentin alahuoneessa.

– Viattomien siviilien tappamista on täysin mahdoton hyväksyä. Inhimillisen kärsimyksen taso on katastrofaalinen. Siksi tarvitsemme välittömän tulitauon, hän lisäsi.

Afrikan unioni kuvaili niin ikään iskuja kauhistuttaviksi ja tähdensi niiden surmanneen lähinnä palestiinalaisia naisia ja lapsia.

– Israelin valtio jatkaa kansainvälisen oikeuden rikkomista ilman rangaistusta ja uhmaten ICJ:n kaksi päivää sitten antamaa päätöstä, jossa määrättiin lopettamaan sotilaallinen toiminta Rafahissa, Afrikan unionin komission johtaja Moussa Faki Mahamat sanoi X:ssä.

Hän vaati lisäksi, että ICJ:n määräys tulee panna kiireellisesti täytäntöön.

Tuhannet osoittivat mieltä Pariisissa

Ranskassa puolestaan noin 10 000 ihmistä osoitti maanantai-iltana mieltään Israelin Pariisin-suurlähetystön lähistöllä. Mielenosoittajat olivat kokoontuneet muutaman sadan metrin päähän Pariisin keskustassa sijaitsevasta lähetystöstä.

Kokoontuminen järjestettiin noin vuorokausi sen jälkeen, kun Israel oli iskenyt telttaleiriin Rafahin kaupungin lähellä. Iskut sytyttivät myös tulipalon telttaleirissä.

Israelin pääministeri Netanjahu tyrmää ministerikollegansa vaatimukset pidemmän tähtäimen Gaza-suunnitelman takarajasta 2:00
Katso myös: Israelin pääministeri Netanjahu tyrmää ministerikollegansa vaatimukset pidemmän tähtäimen Gaza-suunnitelman takarajasta.

– He sytyttävät tulipalon kodeistaan paenneiden leirissä, polttavat ihmisiä, emmekä me (Ranska) edes kutsu Israelin suurlähettilästä selontekoon. Tätä ei vain voi hyväksyä, maanantai-illan mielenilmaukseen osallistunut Francois Rippe sanoi.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on vaatinut niin ikään loppua Israelin toimille.

– Näiden operaatioiden tulee loppua. Rafahissa ei ole turvallisia alueita palestiinalaissiviileille. Vaadin kansainvälisen oikeuden täyttä kunnioittamista ja välitöntä tulitaukoa, Macron sanoi X:ssä maanantaina.

Lehti: Hamas ei osallistu neuvotteluihin

Äärijärjestö Hamasin johto ei aio osallistua panttivankineuvotteluihin Israelin Rafahiin tekemän iskun vuoksi, kertoi Hamasin lähde Haaretzin mukaan myöhään maanantaina.

Israelilaislehden mukaan Hamasin johto oli jo välittänyt tiedon neuvotteluissa mukana olevien maiden edustajille. Haaretzin mukaan Hamasin edustaja kertoi myös, että Hamas pitää iskua Rafahiin verilöylynä.

Myös Gazan aseleponeuvottelujen välittäjinä toimineet Egypti ja Qatar tuomitsivat maanantaina Israelin iskun.

Qatar arvioi jo aiemmin, että Israelin isku leiriin saattaa viivyttää neuvotteluja. Israel kertoi viime viikolla olevansa halukas jatkamaan neuvotteluja, joita oli käyty tuloksetta kuukausikaupalla.

Netanjahu sanoi tutkituttavansa iskun

Israelin asevoimat on sanonut sunnuntaisten iskujensa surmanneen kaksi äärijärjestö Hamasin edustajaa. Asevoimat on lisäksi väittänyt, että iskut tehtiin tarkkojen tiedustelutietojen pohjalta käyttäen täsmäaseita.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi maanantaina hallituksensa tutkivan Rafahiin kohdistuneet iskut. Eri medioiden mukaan hän luonnehti tapahtunutta traagiseksi vahingoksi tai jopa virheeksi, kuten Haaretz ja uutistoimisto AP kirjoittivat.

Netanjahun mukaan vahinko tapahtui siitä huolimatta, että Israel oli evakuoinut alueelta miljoona ihmistä heidän suojelemisekseen. Pääministeri puhui asiasta Israelin parlamentissa knessetissä kansanedustajien vaatimuksesta.

Ministeriö: Israel surmannut noin 36 000

Israelia sen verisen Gazan-operaation aikana vankasti tukenut Yhdysvallat kommentoi niin ikään sunnuntaisia iskuja. Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja sanoi, että Israelin tulee tehdä kaikki mahdolliset varotoimet siviilien suojaamiseksi.

Israel moukaroi Gazaa nyt jo kahdeksatta kuukautta. Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan Israel on surmannut tuona aikana noin 36 000 ihmistä, ja valtaosa surmansa saaneista on ollut siviilejä.

Israel aloitti sotilaalliset toimensa Gazassa sen jälkeen kun Hamas ja muut äärijärjestöt olivat hyökänneet Israeliin lokakuussa alussa. Israelin viranomaisten mukaan hyökkäyksessä sai surmansa noin 1 170 ihmistä. Lisäksi järjestöt ottivat noin 250 panttivankia. Satakunta heistä on edelleen Gazassa. Loput on vapautettu tai he ovat kuolleet.

Lue myös:

    Uusimmat