Mainos

Netanjahu puhui Brysselissä: "Aika tunnustaa tosiasiat"

2:15

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu vierailee parhaillaan Brysselissä EU:n ulkoministerikokouksessa. Netanjahu piti ennen ministeritapaamista tiedotustilaisuuden yhdessä EU:n ulkopoliittisen edustajan Federica Mogherinin kanssa. Netanjahu toisti aiemman kantansa siitä, että Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin viimeviikkoinen päätös tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi oli oikea.

Tapaaminen sijoittuu kireään ajankohtaan, sillä Trumpin Jerusalem-päätös on aiheuttanut kansainvälisen vastalauseiden aallon, laukaissut levottomuuksia palestiinalaisalueilla ja protesteja islamilaisessa maailmassa.

Netanjahu ylisti tiedotustilaisuudessa Trumpin päätöstä, kutsui sitä "tosiasioiden tunnustamiseksi" ja ilmoitti odottavansa, että suurin osa EU-maista seuraa Yhdysvaltojen esimerkkiä. Hän sanoi, että päätös myötävaikuttaa rauhan aikaansaamiseen Lähi-Idässä.

– Tosiasioiden tunnustaminen on rauhan perusta. Uskon että kaikki Euroopan maat siirtävät tai suurin siirtää lähetystönsä Jerusalemiin ja tunnustaa sen Israelin pääkaupungisksi, Netanjahu sanoi.

Netanjahu vaati myös palestiinalaisia tunnustamaan Israelin juutalaiseksi valtioksi ja Jerusalemin sen pääkaupungiksi.

– Palestiinalaisten on aika tunnustaa Israel juutalaisvaltioksi ja tunnustaa, että sillä on pääkaupunki. Sen nimi on Jerusalem.

Netanjahu alleviivasi puheessaan myös Israelin kumppanuutta Euroopan kanssa terrorismin torjunnassa. Hän sanoi, että Israel on kyennyt tiedusteluyhteistyön avulla estämään terrori-iskuja ja että Israelin sotilaallinen rooli Lähi-idässä on heikentänyt Isisin mahdollisuuksia laajentua.

Samassa yhteydessä puhunut EU:n ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini sanoi, että EU tunnustaa "kansainvälisem konsensuksen" Jerusalemin kysymyksessä. Mogherini vahvisti myös EU:n sitoumuksen kahden valtion ratkaisuun ja kehotti Israelia pyrkimään pysyvään rauhaan palestiinalaisten kanssa. Mogheri tuomitsi hyökkäykset juutalaisia vastaan sekä Israelissa että muualla.

Mogherini antoi myös tukensa Jordanian kuningas Abdullah II:lle tämän yrityksistä pyrkiä välittäjäksi konfliktissa. Mogherini vahvisti myös tapaavansa palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin ensi kuussa.

Netanjahun vierailu on ensimmäinen Israelin pääministerin vierailu EU-kokoukseen 22 vuoteen. Brysseliin on suunniteltu täksi päiväksi mielenosoitusta Netanjahun vierailua vastaan.

Lähde: Reuters

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.