Israelin ja Hamasin sodan tapahtumat 7. marraskuuta 2023

Israel on käynyt sotaa Hamasia vastaan nyt kuukauden 1:59
Israel on käynyt sotaa Hamasia vastaan nyt kuukauden.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa tiistaina 7. marraskuuta 2023. Keskiviikon seuranta löytyy täältä.

  • Israelin ja Hamasin sotaa on kestänyt nyt kuukauden verran.
  • USA kertoi tiistaina vastustavansa Israelin Gazan miehitystä.
  • Israelissa kuolonuhreja yli 1400 (Israelin viranomaiset 15.10.), Gazassa yli 10 000 (Hamasin hallitsema Gazan terveysministeriö 6.11.)
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan

 

Keskiviikon seuranta löytyy täältä

21.52: USA vastustaa Gazan miehitystä

Yhdysvallat vastustaa ajatusta Gazan miehittämisestä, sanoo maan ulkoministeriön tiedottaja. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi aiemmin tänään, että Israel ottaa kokonaisvastuun Gazan turvallisuudesta taisteluiden jälkeen.

Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden tiedottaja John Kirby kertoi toimittajille, että Israel ja Yhdysvallat ovat ystäviä, eikä niiden tarvitse olla samaa mieltä jokaisesta asiasta.

Israel valtasi Gazan vuonna 1967 kuusipäiväisessä sodassa, mutta vetäytyi sieltä vuonna 2005. Sittemmin aluetta ovat hallinneet palestiinalaiset.

20.31: Israelin puolustusministeri: Joukot ovat "Gazan kaupungin sydämessä"

Israelin puolustusministeri Yoav Gallantin mukaan Israelin joukot ovat "Gazan kaupungin sydämessä". 

– He tulivat pohjoisesta ja etelästä. He hyökkäsivät sinne täysin koordinoidusti maa-, ilma- ja merivoimien välillä, Gallant kertoi televisioidussa lehdistötilaisuudessa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Gallant lisäsi, että Israelin joukot liikkuvat jalkaisin, panssariajoneuvoilla ja panssarivaunuilla ja heillä on vain yksi kohde. 

– Hamasin terroristit Gazassa, heidän infrastruktuurinsa, heidän komentajansa, bunkkerinsa, viestintähuoneensa.

Gallantilta kysyttiin lehdistötilaisuudessa, kuka hallitsisi Gazaa sodan päätyttyä.

– Voin kertoa teille, kuka ei tule hallitsemaan (Gazaa). Se ei tule olemaan Hamas, eikä se tule olemaan Israel. Kaikki muu on mahdollista, Gallant vastasi.

16.14: Netanjahu: Israel voisi harkita "pieniä taktisia taukoja" taisteluihin

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kertoi tänään, että Israel voisi harkita "pieniä taktisia taukoja" Gazan taisteluissa. 

Netanjahun mukaan Israel voisi harkita taukoja helpottaakseen humanitaarisen avun saapumista tai salliakseen Hamasin taistelijoiden panttivankien poistumisen. 

Netanjahu toisti kuitenkin, ettei Israel hyväksy tulitaukoa ilman, että kaikki Hamasin hallitsemalla palestiinalaisalueella vangittuina olevat ihmiset vapautetaan.

Israelin pääministeri puhui asiasta yhdysvaltalaisen ABC News -televisiokanavan haastattelussa. 

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden keskusteli Netanjahun kanssa mahdollisista "taktisista tauoista" puhelimitse maanantaina, kertoi Valkoinen talo.

Netanjahu kertoi myös kenen pitäisi hallita Gazaa taisteluiden päätyttyä.

– Uskon, että Israelilla on määräämättömän ajan yleinen turvallisuusvastuu, koska olemme nähneet, mitä tapahtuu, kun meillä ei ole tätä turvallisuusvastuuta, Netanjahu sanoi ABC Newsille.

Asiasta kertoo Reuters.

13.15: YK:n OCHA: "Kamelin selkä on katkeamassa" 

YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimiston eli OCHAn mukaan Gazaan on päässyt tähän mennessä 569 apurekkaa. Yhdenkään rekan kuljetuksessa ei ole ollut polttoainetta, OCHA sanoo. 

– Kamelin selkä on katkeamassa, OCHA toteaa. 

(Reuters)

12.37: Israelin armeija kertoo vallanneensa Hamasin tukikohdan Gazassa

Gazassa Israelin armeija kertoo vallanneensa äärijärjestö Hamasin tukikohdan Gazan kaistan pohjoisosassa, kertoo yleisradioyhtiö BBC.

Tukikohdasta löydettiin armeijan mukaan panssarintorjunta-aseita, käsiaseita ja tiedustelumateriaalia.

Myös Israelin laivaston kerrotaan tulittaneen Hamasin kohteita.

Gazan kaupungissa lähelle sairaalaa tehty ilmaisku sai aikaan sarjan uusia räjähdyksiä, mikä viittaa armeijan mukaan siihen, että Hamasin asevarasto oli sijoitettu siviilialueelle.

Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun mukaan Gazaan ei tule tulitaukoa ennen kuin kaikki Hamasin sieppaamat panttivangit on vapautettu.

(STT)

12.15: WHO: 160 terveydenhuollon työntekijää kuollut Gazassa

Maailman terveysjärjestö kertoo 160 terveydenhuollon työntekijän kuolleen työtehtävissä Gazassa. Osaa sodan uhreista hoidetaan Gazassa ilman nukutusta. Näin toimitaan myös amputoinneissa.

10.55: BBC: Gazasta pääsemässä pois kuutisensataa ihmistä

Gazasta on määrä päästä pois tänään Rafahin rajanylityspaikan kautta Egyptiin kuutisensataa ulkomaisen passin haltijaa, kertoo yleisradioyhtiö BBC. Listalla on ihmisiä muun muassa Saksasta, Romaniasta, Ranskasta, Filippiineiltä ja Britanniasta.

Tiedossa ei heti ollut, onko listalla suomalaisia. Ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner sanoi STT:lle aamulla, ettei suomalaisten tilanteesta ole uutta kerrottavaa.

Ministeriön tietojen mukaan Gazan kaistalla on tällä hetkellä alle kymmenen suomalaista.

Rafahin rajanylityspaikka oli suljettuna koko viikonlopun, koska haavoittuneiden palestiinalaisten evakuoinnista sen kautta tuli kiistaa. Se avattiin uudestaan eilen.

(STT)

9.30: Ulkoministeriön Tanner: Gazassa olevien suomalaisten tilanne ei vaikuta muuttuvan tänään

Gazasta Egyptiin pyrkivien Suomen kansalaisten tilanne ei vaikuta muuttuvan tänään. Ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner sanoo STT:lle aamuyhdeksältä, että suomalaisten tilanteesta ei ole uutta kerrottavaa.

Ministeriön tietojen mukaan Gazan kaistalla on tällä hetkellä alle kymmenen suomalaista.

Tanner sanoo, että on olemassa pieniä toivonpilkahduksia siitä, että rajalla voisi olla uutta liikettä. Rajanylityspaikka oli suljettuna viikonloppuna, koska haavoittuneiden palestiinalaisten evakuoinnista sen kautta tuli kiistaa. Se avattiin jälleen maanantaina.

Aiemmin marraskuussa kuusi Suomen kansalaista pääsi Gazasta rajan yli Egyptiin.

(STT)

9.02: Selvä enemmistö israelilaisista vaatii pääministeri Netanjahun eroa

Gazan sodan jatkuessa Israelissa pääministeri Benjamin Netanjahun kannatus on nopeasti rapistunut. Kolme neljästä israelilaisesta on sitä mieltä, että pääministerin pitäisi erota tehtävästään. 

Etenkin Hamasin hallussa yhä olevat panttivangit kuumentavat tunteita. Netanjahu totesi ABC News -median haastattelussa, että tulitaukoa Hamasin kanssa ei tule ennen kuin se on luovuttanut kaikki ottamansa panttivangit. Tiettävästi panttivankeja on noin 240. 

Lue aiheesta lisää täältä.

6.31: Järjestö: Israelin ilmaiskut osuivat lähelle sairaalaa Gazan kaupungissa

Israelin ilmaiskut osuivat Gazan kaupungissa sijaitsevan Al-Quds-sairaalan lähelle maanantai-iltana, kertoo Palestiinan Punainen Puolikuu -järjestö.

Järjestön mukaan Israelin kaksi ohjusta osui noin 50 metrin päähän sairaalan portista. Asiasta kertoo uutiskanava CNN.

Palestiinalaishallinnon terveysministeri Mai al-Kailan mukaan yli 60 prosenttia Gazan sairaaloista ja terveyskeskuksista on tällä hetkellä poissa käytöstä polttoaine- ja lääkintätarvikepulan sekä Israelin pommitusten vuoksi.

Palestiinan Punainen Puolikuu -järjestö on esittänyt kiireellisen vetoomuksen kansainvälisille avustusjärjestöille avun ja tarvikkeiden toimittamiseksi Gazaan.

Järjestö on varoittanut myös polttoainepulan seurauksista Al-Qudsin sairaalassa, jossa on suojassa 14 000 asuinsijoiltaan siirtymään joutunutta ihmistä.

– Sairaalan polttoainevarastot loppuvat 48 tunnin kuluessa, jolloin ihmishenkiä pelastavat laitteet, keskosten hoitokaapit ja tehohoitoyksiköt lakkaavat toimimasta", järjestö sanoi lausunnossaan maanantaina.

Sunnuntaina sairaalaan lähistöllä oli myös räjähdyksiä.

5.04: Netanjahu: Gazan turvallisuusvastuu Israelille taistelujen jälkeen

Israel ottaa kokonaisvastuun Gazan turvallisuudesta taisteluiden jälkeen, sanoo Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu.

Netanjahun mukaan Israel ottaa turvallisuusvastuun toistaiseksi määräämättömäksi ajaksi. Pääministerin mukaan vastuun ottaminen on tarpeen äärijärjestö Hamasin hillitsemiseksi.

– Silloin kun meillä ei ole tätä turvallisuusvastuuta, meillä on Hamasin terrori sellaisessa mittakaavassa, jota emme ole voineet kuvitella, sanoi Netanjahu yhdysvaltalaisen ABC Newsin haastattelussa.

Netanjahun mukaan Gazaan ei tule yleistä tulitaukoa ennen kuin kaikki Hamasin ottamat panttivangit on vapautettu. Netanjahun mukaan Israel voi suostua lyhyisiin taukoihin, joiden aikana humanitaarista apua päästetään Gazaan tai joiden aikana panttivangit voivat poistua palestiinalaisalueelta.

– Pieniä taktisia taukoja, tunti siellä, tunti täällä. Meillä on ollut niitä aiemminkin, sanoi Netanjahu.

Hamas hyökkäsi kuukausi sitten Israeliin. Hyökkäyksessä sai Israelin viranomaisten mukaan surmansa yli 1 400 ihmistä, valtaosin siviilejä. Israelin mukaan Hamasin hallussa on ollut siitä lähtien yli 240 panttivankia.

21.28: Israelin ulkoministeri haukkuu YK:n pääsihteerin: "Hävetkää, Guterres"

Israelin ulkoministeri Eli Cohen on haukkunut YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin, joka aiemmin kuvaili Gazaa "lasten hautausmaaksi" - ja vaati välitöntä tulitaukoa.

– Hävetkää, Cohen kirjoitti X:ssä ja tägäsi Guterresin.

– Yli 30 alaikäistä - heidän joukossaan 9 kuukauden ikäinen vauva sekä pikkulapsia ja lapsia, jotka näkivät vanhempiensa kylmäverisen murhaamisen - pidetään Gazan kaistalla vastoin tahtoaan. Hamas on Gazan ongelma, eivät Israelin toimet tämän terroristijärjestön eliminoimiseksi. (Reuters)

20.54: Orpo: "Tavallisia palestiinalaissiviilejä on suojeltava"

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan Suomi haluaa toimia rauhan edistämiseksi Gazassa.

Orpo kertoi asiasta tänään puheessaan, jonka hän piti Suomesta luovutettujen juutalaisten muistotilaisuudessa Helsingissä. Suomesta luovutettiin yhteensä kahdeksan juutalaista natsi-Saksaan marraskuun 6. päivänä vuonna 1942.

Orpon mukaan Israelin valtiolla on oikeus suojella kansalaisiaan terroristisilta iskuilta kansainvälisen oikeuden mukaisesti. Samalla Orpo kuitenkin sanoi Suomen korostavan humanitaarisen oikeuden merkitystä. Orpon mukaan tavallisia palestiinalaissiviilejä on suojeltava Gazassa ja apu heille on saatava perille.

19.30: YK:n pääjohtaja varoittaa: Gazasta on tulossa lasten hautausmaa

YK:n pääjohtaja Gueterras sanoo, että siviilien suojelun on oltava etusijalla Israelin ja Hamasin välisessä sodassa. Hän varoitti, että Gazan kaistasta on tulossa "lasten hautausmaa". Asiasta uutisoi Reuters.

– Israelin puolustusvoimien maaoperaatiot ja jatkuvat pommitukset iskevät siviileihin, sairaaloihin, pakolaisleireihin, moskeijoihin, kirkkoihin ja YK:n tiloihin - myös suojiin. Kukaan ei ole turvassa, Guterres sanoi toimittajille.

– Samaan aikaan Hamas ja muut militantit käyttävät siviilejä ihmiskilpinä ja jatkavat rakettien ampumista umpimähkäisesti kohti Israelia, hän sanoi.

Gueterrasin mukaan kansainvälistä humanitaarista oikeutta rikotaan selvästi ja vetosi jälleen humanitaarisen tulitauon puolesta. (Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat