Selvä enemmistö israelilaisista vaatii pääministeri Netanjahun eroa – "Tämän on loputtava nyt"

EU aikoo lisätä apunsa Gazan siviileille sataan miljoonaan euroon 4:22
Hamasin hyökkäykseen vastanneen Israelin iskuissa Gazaan on Hamasin mukaan kuollut jo yli kymmenen tuhatta ihmistä. Yhdysvaltojenkin mukaan kuolonuhreja on tuhansia.

MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen raportoi Tel Avivista enemmistön israelilaisista haluavan Israelin pääministeri Netanjahun eroavan.  

Gazan sodan jatkuessa on Israelissa pääministeri Benjamin Netanjahun kannatus nopeasti rapistunut. 

– Tel Avivin talonseinät on vuorattu lukemattomilla panttivankien vapautusta vaativilla julisteilla. Jatkuvat mielenilmaukset kestävät jopa ympäri vuorokauden ja israelilaisten tyytymättömyys kasvaa, kertoo Nurminen.

Kolme neljästä israelilaisesta on sitä mieltä, että pääministeri Benjamin Netanjahun pitäisi erota tehtävästään. 

Etenkin Hamasin hallussa yhä olevat panttivangit kuumentavat tunteita.

– Puolet heistä on kuitenkin sitä mieltä, että eron pitäisi tapahtua vasta sen jälkeen, kun sota Gazassa on loppunut ja ennen kaikkea sen jälkeen, kun panttivangit on saatu hengissä kotiin, Nurminen kertoo.

"Hinnalla millä hyvänsä"

Lilliath Sussana, joka on panttivangin sisko, haluaa huomion olevan panttivankien vapauttamisessa.

– Pääasia hallitukselle ja armeijalle on oltava sen varmistaminen, että joka ainoa panttivangeistamme pääsee kotiin niin pian kuin mahdollista. Aikaa ei ole hukattavaksi. Tämä on tärkeintä hinnalla millä hyvänsä. Se on vähintä, mitä hallitus ja armeija voivat tehdä, Sussana kertoo.

Netanjahu sanoo, ettei tulitaukoa tule ennen panttivankien vapautumista. Kansalaisten näkemyksissä siihenkin pitäisi suostua, ja jopa Hamasin haluamaan palestiiinalaisvankien vapauttamiseen vaihtokauppana.

Perhefoorumi-mielenilmausten järjestäjä Nimrod Arluk vaatii hallitukselta toimia.

– Tämän on loputtava nyt, ei tänään, ei huomenna. Emme siedä 240 ihmisen istuvan Hamasin tunneleissa. Meidän vaatimuksemme Benjamin Netanjahulle ja hallitukselle on: Tehkää mitä hyvänsä, jotta nämä ihmiset pääsevät takaisin nyt, Arluk sanoo.

Hamasin hyökkäykseen vastanneen Israelin iskuissa Gazaan on Hamasin mukaan kuollut jo yli kymmenen tuhatta ihmistä. Yhdysvaltojenkin mukaan kuolonuhreja on tuhansia. Tänään sekä Euroopan unioni että Yhdysvallat lupasivat lisää apuaan siviileille. 

Israelin armeija on julkaissut kuvia, jotka heidän mukaansa todistavat Hamasin tukikohtien sijaitsevan sairaaloiden yhteydessä.

 

 

Lue myös:

    Uusimmat