Nepal lakkauttaa kuningasvallan

Nepal on siirtynyt tänään tasavaltaan ja liki 240-vuotinen kuningasvalta on päättynyt.

Historiallinen vallanvaihto ei käynyt kitkatta. Perustuslakia säätävän kokouksen istuntoa viivytti kiista siitä, kuka valitaan Himalajan vuoristovaltion ensimmäiseksi presidentiksi ja minkälaiset valtaoikeudet hän saa.

Muodollisesti kuningasvalta loppui siihen, kun perustuslakia säätävä kokous hyväksyi monarkian lakkauttamisen ja julisti tasavallan syntyneeksi äänin 560-4.

Kuningas Gyanendra joutuu luopumaan kruunustaan ja lopuista etuoikeuksistaan sekä muuttamaan pois kahden viikon kuluessa vaaleanpunaisesta palatsistaan. Kuningasperheestä tulee tavallisia kansalaisia.

Shah-dynastian valta mureni nopeasti vuoden 2001 viina- ja huumehöyryiseksi kuvatun joukkomurhan jälkeen. Kruununprinssi Dipendra surmasi useita kuningasperheen jäseniä, ja kuningashuoneen johtoon noussut Gyanendra tärveli muutamassa vuodessa monarkian julkisuuskuvan.

- Kuningas perheineen saa syyttää itseään. Gyanendrasta ei tullut koskaan demokraattista kuningasta. Hän yritti olla yhden miehen show, arvio politiikan tuntija Lok Raj Baral.

Itsevaltaiseksi käyneen kuninkaan tappio on voitto maolaiskapinallisille, jotka taistelivat asein monarkian lakkauttamisen puolesta vuosikymmenen. Valtaosa poliittisista puolueista liittoutui monarkiaa vastaan, kun Gyanendra teki "kuninkaallisen" vallankaappauksen 2005 ja erotti hallituksen.

Tasavallan koitto veti väkeä kaduille

Maan pääkaupungissa Kathmandussa monarkian päättymistä juhlittiin kaduilla, mutta ilonpitoa himmensi levottomuuksien pelko.

Viime päivien pommi-iskujen tekijöiksi epäillään rojalisteja. Monarkian kannattajia löytyy kovan linjan hindupiireistä, armeijasta ja eliitistä, mutta useimpien tarkkailijoiden mielestä tasavallan periaate nauttii vankkaa kansansuosiota.

Maolaiset ovat uhanneet kuningasta ja hänen playboy-elämänsä takia paheksuttua poikaansa ankaralla rangaistuksella, jos he eivät väisty mukinoitta. Gyanendra aikoo jäädä Nepaliin, mutta muista suunnitelmistaan hän ei ole kertonut.

Poliisi joutui hillitsemään kyynelkaasulla kuninkaan lähtöä kiirehtineitä mielenosoittajia, jotka olivat liikkeellä kokoontumiskiellosta huolimatta. Väkijoukossa liehuivat punaiset sirppi ja vasara -liput.

- Tämä on kultainen päivä Nepalille ja nepalilaisille, sanoi nuorten maolaiskommunistien liiton johtaja Sagar.

Taksinkuljettaja Niranjan Shresthan mukaan kuningas jouti mennä: hän ei piitannut kansasta, vaan kahmi rahaa ennestään vauraan sukunsa kirstuihin.

Vielä ei ole varmaa, takaako tasavalta rikkumattoman rauhanomaisen kehityksen. Alkua varjosti maolaisten ja pääministeri Girija Prasad Koiralan kiista presidenttiydestä.

Maolaiset eivät halunneet Koiralaa presidentiksi, kertoi uutistoimisto AFP. Kädenvääntöä käytiin myös siitä, jääkö presidentti seremonialliseksi valtion päämieheksi vai saako hän toimeenpanovaltuuksia maolaisten toiveiden mukaisesti.

- Poliitikot eivät muutu koskaan. Nämä asiat olisi pitänyt sopia hyvissä ajoin, marmatti päätöksen julistusta väkijoukossa odotellut Deepak Bista.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat