Neljäsosa palkasta menee eläkkeisiin, eikä sekään pian riitä – näin eläkemaksujen korottamiselta voitaisiin välttyä

2:00
Nykyinen eläkemaksujen taso ei riitä tulevaisuuden eläkkeiden maksamiseen

Työeläkemaksujen korottamiselta voitaisiin välttyä, jos työeläkeyhtiöt voisivat tavoitella korkeampia sijoitustuottoja, arvioi Eläketurvakeskus.

Palkasta maksetaan tällä hetkellä työeläkevakuutusmaksuja 24,4 prosenttia siten, että työnantaja maksaa suurimman osan. 

Eläkemaksuja voidaan joutua edelleen korottamaan, ellei eläketurvajärjestelmää uudisteta.

– Fakta on, että meillä syntyy paljon vähemmän ihmisiä kuin aikaisemmin. Jos mitään ei tehdä niin viimeistään 2050-luvulla tasoa joudutaan nostamaan ja paljon. Eikä tietenkään ole järkeä odottaa sinne asti, arvioi työeläkevakuuttajat Tela ry:n toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes.

Siimeksen mukaan päätöksiä eläkejärjestelmän uudistuksista joudutaan tekemään lähivuosina.

– Akuutteja haasteita meillä ei juuri nyt ole mutta tavalla tai toisella tulee sopeutua siihen, että syntyvyys pienenee ja elinikä pitenee. Itse ajattelen, että pitäisi olla rohkeutta tarkastella, miten rahastointitekniikkaa ja riskinottokykyä voitaisiin vahvistaa. Se alentaisi painetta nostaa maksuja ja koskea etuuksiin.

Osa suomalaisten työeläkkeistä katetaan eläkerahastoilla ja niiden sijoitustuotoilla. 

Tulevaisuudessa rahastojen osuus eläkkeiden rahoituksessa kasvaa entisestään, sillä suomalaisten eläkemenot ylittävät maksutulot.

Viime vuonna eläkerahastoista ja niiden tuotoista käytettiin eläkkeisiin yli kolme miljardia euroa

– Matala korkotaso uhkaa tulevia sijoitustuottoja ja matala syntyvyys uhkaa työssäkäyviä ikäluokkia, summaa Eläketurvakeskuksen toimitusjohtaja Mikko Kautto.

Laki edellyttää, että eläkevarat sijoitetaan tuottavasti ja turvaavasti. Se tarkoittaa, että työeläkeyhtiöt tavoittelevat mahdollisimman hyvää tuottoa mutta niiden riskinottoa rajoitetaan.

– Nyt täytyy miettiä, että sijoitetaanko ne jo liiankin turvaavasti ja voisiko tuottavuusnäkökulmaa vähän enemmän korostaa.

Kauton mukaan eläkemaksujen korottamiselta voitaisiin välttyä, jos työeläkeyhtiöt voisivat tavoitella parempia sijoitustuottoja.

– Mielestäni meidän kannattaisi katsoa työeläkevaroja ja niiden sijoittamista. Se on alue, jossa mahdollista tehdä toimenpiteitä työeläkevarojen kasvattamiseksi. Silloin työeläkemaksuja ei välttämättä tarvitsisi korottaa yhtä paljon ja työeläkkeisiin ei tarvitsisi puuttua.

Kauton mukaan tällä hetkellä työeläkeyhtiöiden sijoituksista noin puolet on osakkeissa, 30-40 prosenttia joukkovelkakirjoissa ja loput hajautettuina esimerkiksi kiinteistösijoituskohteisiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja