Neliöt liikkuvat taas – nämä ovat asiantuntijavinkit asunnon ostajille ja myyjille: "Yllättävän paljonkin pystyy nyt tinkiä"

Asiantuntijat kertovat asuntokaupan nykytilanteesta 8:43
Asiantuntijat kertovat asuntokaupan nykytilanteesta.

Asunnonvälittäjä Anne Ramsay ja Oikotien asuntojohtaja Anna Leinonen kertoivat Huomenta Suomessa asuntokaupan nykytilanteesta. 

Leinonen kertoo, että asuntomarkkinoilla on tällä hetkellä paljon kiinnostuneita ostajia, mutta myyntiajat ovat pidentyneet monella alueella.

– Asuntomarkkinoiden tila on ollut aika hidas ja asuntokauppaa on tehty vähemmän kuin aikaisempina vuosina. Nyt näyttää piristyvän, Leinonen sanoo.

– Tuntuu, että tilanne vaihtelee viikosta ja kuukaudesta toiseen. Marraskuu oli tosi hyvä ja ensiasunnon ostajia oli liikenteessä, mutta nyt joulua kohden on taas hidastunut, Ramsay sanoo.

Marraskuu oli asiantuntijoiden mukaan tämän vuoden paras asuntokaupassa. 

Korkokehitystä tärkeä seurata

Leinonen kertoo ihmisten seuraavan hyvin tarkkaan korkotasoa.

– Nollakorkoihin tuskin palataan. Asunnon ostaminen on niin pitkäaikainen sijoitus, että siihen mahtuu monia vaiheita. Talous kannattaa aina miettiä niin, että on varautunut siihen, jos korkotaso nousee, Leinonen sanoo.

1990-luvun alussa korot olivat jopa 15 prosentissa ja nyt ollaan neljässä prosentissa. 

– Nollakorkojen tila saattoi olla hieman valheellinenkin tila. Kun korot lähtivät nousuun, niin ihmiset jäivät odottamaan, että korkotaso palaisi takaisin nollaan, Ramsay sanoo.  

Kuluttajien luottamus vaikuttaa paljon markkinoihin ja ihmisten päätöksiin. 

– Vaikka korkotaso olisi mikä, niin eihän asunnontarve muutu. Pakottavissa tilanteissa myydään ja kauppoja tehdään tarpeeseen, eikä enää osteta huvikseen, Ramsay sanoo.

Kannattaako nyt myydä?

Muuttotappioalueilla kauppa käy hitaammin ja suurissa kaupungeissa nopeammin. Leinosen mukaan nytkin on hyvä aika myydä.

– Kyllä niitä ostajia on markkinassa. Kannattaa vain varautua siihen, että myyntiajat ovat pidempiä ja hinta kannattaa laittaa sopivaksi, Leinonen neuvoo.

– Kaikki välittäjät hinnoittelevat nyt aika paljon realistisemmin, Ramsay sanoo ja pitää tätä positiivisena muutoksena. 

Ramsayn mukaan tarjouksia kannattaa tehdä rohkeastikin ja kokeilla. Hänen mukaan yllättävänkin paljon pystyy nyt tinkiä.

– Kyllä nyt pystyy tekemään tosi hyviä kauppoja ja kannattaa rohkeasti tarjota, Ramsay sanoo. 

 

Lue myös:

    Uusimmat