Miksi Iran hyökkäsi Israeliin? Tästä kostohyökkäyksessä on kyse

Silminnäkijävideolla näkyy, miten Iranin lennokkeja tai ohjuksia torjutaan Tel Avivissa 1:04
Silminnäkijävideolla näkyy, miten Iranin lennokkeja tai ohjuksia torjutaan Tel Avivissa.

Iran aloitti viisi tuntia kestäneen lennokki- ja ohjushyökkäyksensä Israelia vastaan myöhään lauantaina. 

 

  • Iran hyökkäsi kohti Israelia sadoin lennokein ja ohjuksilla 13.4.2024.
  • Israel onnistui torjumaan iskut torjumaan iskut muun muassa Yhdysvaltain avulla.
  • Biden: G7-ryhmän johtajat koolle koordinoimaan yhtenäistä diplomaattista vastausta Iranin hyökkäykseen.
  • Iskuista ei koitunut suoria henkilövahinkoja, sanoo israelilainen Magen David Adom -ensiapujärjestö.
  • YK:n turvallisuusneuvosto järjestää hätäkokouksen Iranin Israeliin kohdistaman lennokki- ja ohjushyökkäyksen vuoksi sunnuntaina.
  • Iranin vallankumouskaarti: Hyökkäys oli vastaus Israelin iskuun Syyriassa sekä muihin Israelin "sionistihallinnon tekemiin lukuisiin rikoksiin".
  • Israelin sotakabinetilla on valtuudet päättää vastaiskusta Iraniin. 

 

Israelin asevoimien mukaan vain muutama Iranin ohjuksista putosi Israelin alueelle. 

Kansalaisia oli Israelissa pyydetty pysymään suojien lähettyvillä, mutta varhain sunnuntaina tämä pyyntö oli peruttu. Tämän arvioidaan osoittavan, että Israelin asevoimat uskoo, että välitön hyökkäyksen uhka on ohitse.

Vaikka Iranin lennokki- ja ohjusiskujen määrä on laskenut, Iranin tukema Hizbollah-äärijärjestö ilmoitti varhain sunnuntaiaamuna ampuneensa jälleen raketteja Israelin miehittämää Golania kohti.

Yhdysvallat auttoi Israelia pudottamaan lähes kaikki Iranin lennokit ja ohjukset, sanoo Yhdysvaltain presidentti Joe Biden.

Biden vakuutti jälleen raudanlujaa tukeaan Israelin pääministerille Benjamin Netanjahulle. Kaksikko oli Netanjahun kanslian mukaan keskustellut puhelimessa hyökkäyksen alkamisen jälkeen.

Lisäksi Biden kertoi tiedotteessa aikovansa kutsua G7-ryhmän johtajat koolle koordinoimaan yhtenäistä diplomaattista vastausta Iranin hyökkäykseen.

Ensiapujärjestö: Iskuista ei suoria henkilövahinkoja

Iran aloitti lennokki- ja ohjushyökkäyksensä Israelia vastaan myöhään lauantaina. Israelin asevoimien tiedottaja Daniel Hagari sanoi varhain sunnuntaina, että Iran oli laukaissut yli 200 lennokkia, ballistista ohjusta ja risteilyohjusta kohti Israelia.

Hagarin mukaan vain muutama Iranin ohjus olisi pudonnut Israelin maaperälle.

Iranin valtiontelevisio puolestaan sanoo, että puolet ohjuksista olisi osunut kohteisiinsa.

Israelilainen Magen David Adom -ensiapujärjestön mukaan Israelissa ei ole raportoitu suoraan Iranin iskujen aiheuttamista vammoista, kertoo CNN.

Järjestö sanoi kuitenkin, että heidät oli kutsuttu hoitamaan yhteensä 31:tä ihmistä, jotka olivat saaneet lieviä vammoja matkalla suojiin tai saaneet paniikkikohtauksia iskujen aikana.

Aiemmin järjestö kertoi vieneensä sairaalaan seitsemänvuotiaan tytön, joka oli saanut vakavan päävamman iranilaisen ohjuksen pysäyttämiseksi käytetyn torjuntaohjuksen sirpaleiden vuoksi.

Myös Hagari sanoi omissa lausunnoissaan yhden tytön loukkaantuneen.

Hyökkäyksiä myös naapurimaista

Israelilaistiedustelu on havainnut, että Iranista ja Irakista olisi laukaistu kymmeniä lennokkeja ja risteilyohjuksia Israelia kohti, kertoi New York Times alkuyöstä israelilaislähteisiin pohjaten.

Iskujen uskottiin kohdistuvan lehden mukaan Golanin kukkuloille ja Israelin ilmavoimien tukikohtaan Negevin autiomaassa.

Libanonilainen Iranin tukema Hizbollah-äärijärjestö puolestaan sanoo uutistoimisto AFP:n mukaan ampuneensa raketteja Israelin miehittämää Golania kohti.

Meriturvallisuusyhtiö Ambrey taas sanoo, että Jemenin huthikapinalliset ovat laukaisseet useita lennokkeja Israelia kohti koordinaatiossa Iranin kanssa.

Ambrey arvioi israelilaissatamien olevan iskujen mahdollisena kohteena. Samalla yhtiö varoittaa mahdollisista sivullisista vahingoista laivaliikenteelle.

Jerusalemissa kuultiin alkuyöstä useita räjähdyksiä ja ilmahälytykset soivat pian niiden perään, kertovat AFP:n toimittajat.

Erään AFP:n toimittajan mukaan miehitetyllä länsirannalla Jerikossa oli niin ikään kuultu räjähdyksiä.

Israelin asevoimat puolestaan kertoi viestipalvelu X:ssä, että ilmahälytyssireenit ovat soineet ympäri Israelia.

Lentoja tarkkaileva Flightradar24-palvelu kertoi alkuyöstä viestipalvelu X:ssä, että ilmatilansa olivat sulkeneet Israelin lisäksi Jordania, Irak ja Libanon.

Iran hyökkäsi Israeliin – tältä näytti Israelin, Länsirannan ja Jerusalemin yllä viime yönä 4:24
Israelin, Länsirannan ja Jerusalemin yllä nähtiin aamuyön tunteina taivaalta putoavia kappaleita.

Kosto Irania vastaan tehdystä hyökkäyksestä

Iranin lennokki- ja ohjushyökkäystä edelsivät päiviä kestäneet pohdinnat, joissa arveltiin Iranin valmistelevan hyökkäystä Israeliin kostona iskusta, jossa kuoli kaksi iranilaiskenraalia ja muita Iranin vallankumouskaartin jäseniä Syyriassa alkukuusta.

Vallankumouskaarti on julkaissut lennokki- ja ohjushyökkäyksestä lausunnon, jossa tähdennetään, että hyökkäys on vastaus kyseiseen Israelin iskuun sekä muihin Israelin "sionistihallinnon tekemiin lukuisiin rikoksiin". Iranin valtiontelevision siteeraaman lausunnon mukaan vallankumouskaarti sanoo iskevänsä tiettyihin kohteisiin Israelissa kymmenillä lennokeilla ja ohjuksilla.

Israel ei ole myöntänyt olleensa iskun takana ja on vuorostaan varoittanut kostavansa, jos Iran iskee sen maaperälle.

Iranin valtiollisen Irna-uutistoimiston mukaan Negevissä sijaitsevaa ilmavoimien tukikohtaa olisi hyödynnetty Syyriaan tehdyssä iskussa. Irna kertoi varhain sunnuntaina, että tukikohtaan olisi kohdistunut raskaita iskuja.

Israelin asevoimien tiedottaja Daniel Hagari sen sijaan sanoi, että maan eteläosassa sijaitseva sotilastukikohta kärsi lieviä vahinkoja iskuissa.

Iran: Yhdysvaltain pitäydyttävä poissa konfliktista

Valkoinen talo vahvisti hyökkäyksen alettua Yhdysvaltain tuen läheiselle liittolaiselleen Israelille jatkuvan raudanlujana.

– Yhdysvallat seisoo israelilaisten tukena ja tukee heidän puolustustaan näitä Iranista tulevia uhkia vastaan, Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja Adrienne Watson sanoi lausunnossa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Iran varoitti Yhdysvaltoja, että sen olisi pitäydyttävä Iranin ja Israelin välisen konfliktin ulkopuolella.

Iranin puolustusministeri Mohammad Reza Ashtiani puolestaan varoitti New York Timesin mukaan maita olemaan avaamatta ilmatilojaan Israelin kostoiskuille. Hänen mukaansa Iran katsoo kohteeksi jokaisen maan, joka avaa ilmatilansa mahdollisille Iraniin kohdistuville Israelin iskuille.

– Jokainen maa, joka sallii ilmatilansa tai maaperänsä käytön Israelin hyökkäykseen Irania vastaan, saa meiltä lujan vastauksen, hän sanoi yhdysvaltalaislehden mukaan.

Yhdysvallat pyytää etukäteisilmoitusta vastaiskusta

Israelin turvallisuuskabinetti on antanut maan kolmihenkiselle sotakabinetille valtuudet päättää Israelin vastauksesta Iranin hyökkäykseen. Asiasta kertoo CNN:lle israelilainen virkamieslähde.

Benjamin Netanjahun kanslia kertoi pian hyökkäyksen alkamisen jälkeen, että sotakabinetti oli kokoontunut Tel Avivissa. Sotakabinettiin kuuluu Netanjahun lisäksi puolustusministeri Yoav Gallant sekä poliitikko Benny Gantz.

CNN:n mukaan Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin on pyytänyt israelilaista virkaveljeään Gallantia ilmoittamaan Yhdysvalloille etukäteen mahdollisesta vastauksesta Iranin hyökkäyksiin. Kaksikon kerrotaan keskustelleen puhelimessa tunteja sen jälkeen kun Iran aloitti hyökkäyksensä.

Uutiskanavan lähteiden mukaan presidentti Biden on puolestaan tehnyt selväksi Netanjahulle, ettei Yhdysvallat aio osallistua hyökkäysoperaatioihin Irania vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat