Näyttelijänä uraa luonut Gracias julkaisi levyllisen odotettua suomiräppiä – suomen kielen alastomuus hätkähdytti muusikon: "En ole varmaan ikinä mennyt näin henkilökohtaiseksi"

Odotetun levyn julkaissut Gracias vaihtoi räppikielen suomeen ja huomasi uuden haasteen 2:56
Räppikielen vaihtaminen suomeen toi Graciaksen uusien haasteiden eteen

Uutta musiikkia julkaissut räppäri Gracias eli Deogracias Masomi on yhdistänyt sujuvasti kaksi uraansa.

Helsinkiläinen näyttelijä-muusikko Deogracias Masomi on muutaman viime vuoden ajan vakuuttanut katsojia MTV:n suosikkisarjoissa, joihin lukeutuvat esimerkiksi Ex-onnelliset sekä Roba. Suomiräppiireissä mies tunnetaan paremmin nimellä Gracias, joka on ollut aktiivinen vaikuttaja skenessä jo pitkään.

Toukokuun alussa Gracias syntyi tavallaan musiikillisesti uudestaan julkaisemalla ensimmäisen suomenkielisen albuminsa Graciasi LP:n. 33-vuotiaan Graciaksen ensimmäinen suomenkielinen single Toleka näki päivänvalon jo vuoden 2017 syksynä, mutta albumia saatiin odottaa tovi. Artisti kertoo olevansa tyytyväinen siihen, että hän otti kokonaisuuden rakentamisen suhteen rauhassa oman aikansa. 

– En vaihtaisi päivääkään. Kaikki ne unettomat yöt ja ne kerrat, kun on ollut studiossa hakkaamassa päätä seinään, kun ei tule mitään, niin nyt muistelee vaan hyvällä niitä hetkiä. On rauhallisin mielin ja hyvin fiiliksin. 

Ennen Graciasi LP:tä tai varsinaisia näyttelijäntöitään Gracias loi itselleen nimeä nimenomaan englanninkielisenä räppärinä. Vuosien 2011-2015 välillä Gracias julkaisi kaksi englanninkielistä albumia sekä yhden EP:n. 

Artisti myöntää hymyillen, että kielen vaihtaminen englannista suomeen ei ollut täysin mutkaton polku. 

– Ehkä mä lähdin tuohon suomiräp-juttuun vähän pää edellä ja henkselit paukkuen. Että mähän vain räppään. Mutta sitten jotain asioita piti vaan oppia siinä tekemällä. 

Sen lisäksi, että kielen vaihtaminen toi vastaan uusia haasteita, tulivat vastaan myös tekniset ongelmat. Jos jotain kantapään kautta levyä tehdessä opittiin, on se, että kaikesta kannattaa aina ottaa useita varmuuskopioita. 

– Levy selvisi kahdesta kovalevyn rikkoontumisesta. Ensimmäinen kerta meni niin, että kun sai sen korjattua, niin mietti että huh, ei mitään hätää. Sitten toisella kerralla kun se tapahtui, kun se kone ei käynnistynyt, istuin vaan hiljaa ja aloin nauraa. 

Suomen kielen myötä tullut "alastomuus" hätkähdytti

Kuten todettu, kielen vaihtaminen ei onnistunut mutkattomasti. Englanniksi räppäämään tottunut Gracias joutui uuden haasteen eteen esimerkiksi miettiessään suomenkielisten räppiensä tavutuksia. 

Toinen yllättävä asia oli se, kuinka alastomaksi itsensä tunsi räpätessään suomeksi. 

– Kun olen räpännyt englanniksi, niin kuuntelija joutuu kuitenkin jossain määrin kääntämään sen omassa päässään englannista suomeksi, niin siinä on joku tietynlainen tunnesuojamuuri. Kyllä käsittelin englanniksikin henkilökohtaisia aiheita, mutta tuntuu, että silloin kun siinä on se englanti, niin se ei samalla tavalla heti lävistä, Gracias miettii. 

– Sitten kun se on suomeksi, niin siitä yllättyy itsekin tosi paljon, kun kirjoittaa jonkun suoran, vähän syvällisemmän ja henkilökohtaisemman jutun. Sitten sitä säpsähtää itsekin, että okei, tämän ymmärtää nyt heti, että haluanko antaa näin paljon ja tällaisia asioita. 

Tuore levy eroaa Graciaksen edellisistä selkeästi myös yleisen tunnelmansa ja otteensa suhteen. Artisti tunnistaa tämän itsekin ja näkee selkeän syyn sille: levyjen välissä oli myös elettävä elämää, kenties aikuistuttava erilaisella tavalla. 

Mitä enemmän mennään taaksepäin tuotannossa, kuuluu kappaleissa huoleton, "rakkaudesta lajiin" -tyyppinen asenne musiikin tekemiseen. 

– Sitten kun tulee näitä uusia levyjä, niin niissä näkyy varmaan kasvua: ihmissuhteet, mielenterveys, tulee vähän isompia aiheita elämään. Niin niitä halusi selkeästi tarkastella. Niin tuntuu, että se voi olla se suuri ero, ainakin noissa. En ole varmaan ikinä mennyt näin henkilökohtaiseksi oikein millään levyllä vielä. 

Surullista levyä Gracias ei halunnut kuitenkaan missään nimessä tehdä. Myös tämä näkyy tuoreen julkaisun tunnelmassa, joka painavista aiheistaan huolimatta on monilta osin varsin duurivoittoinen. Esimerkiksi kappaleessa Hengitä! Gracias käsittelee suhdettaan vanhempiinsa – gospeltaustan säestämänä. 

Kaksi uraa on yhdistynyt sulavasti

Kun Graciakselta kysyy, pelkäsikö hän henkilökohtaisten aiheiden paljastamista, on mies kahden vaiheilla. Toisaalta hän kertoo, ettei ole pelännyt henkilökohtaisten aiheiden käsittelemistä, jotka ovat hänen mukaansa loppujen lopuksi melko universaaleja ja niissä on tarttumapintaa useille kuulijoille. 

Toisaalta kappaleiden julkaisu on tuntunut pelottavalta. 

– Sillä hetkellä, kun sitä tekee, se tuntuu siltä, että se painaa rinnassa. Mutta sitten kun sen päästää pois, niin sitten miettiikin, että onpas kevyt olo. Ehdottomasti siinä on jotain terapeuttista. 

Musiikkiuran lisäksi ura näyttelijänä on lähtenyt urkenemaan lupaavasti. Graciaksen mukaan kahden uran yhdistäminen on sujunut toistaiseksi ongelmitta miehelle, joka on aina pitänyt mielellään montaa rautaa tulessa. 

Urat tasapainottavat toisiaan ja omalla tavallaan rauhoittavat Graciasta. 

– Aika hyvin on pystynyt yhdistämään nämä. Ja löytänyt työkaluja ja tulokulmia, mitä voin käyttää ihan molemmissa. Näytteleminen on tosi kivaa ja toivottavasti sitä pääsee tekemään vielä pitkään. 

Gracia kokee olevansa hyvin etuoikeutettu siitä, että hän saa tehdä kahta unelmiensa työtä samaan aikaan. Kumpaankin työhön keskitytään kuitenkin yleensä puhtaasti erikseen, eikä hän halua sekoittaa niitä juurikaan keskenään. 

– Sekin on terapeuttista. Studiolla on kuitenkin aika pitkälti sellaista "minä yksin studiolla nauhoittamassa itseäni" -meininkiä, mutta sitten noissa leffapuolen jutuissa esimerkiksi on iso porukka, ohjaajat sun muut, niin se ei ole niin omaehtoista. Siinä joku muu päättää, mikä on hyvä otto. 

Näyttelijänurallaan Gracias haluaa saada enemmän kokemusta sekä suurempia rooleja. Myös komedia on laji, jota hän haluaisi mielellään testata. 

Tällä hetkellä, poikkeuksillisina aikoina Gracias on jälleen vetäytynyt studiolle työstämään uutta musiikkia. Ideoita ja inspiraatiota löytyy tällä hetkellä runsaasti, vaikka poikkeusajan vaikutukset osaltaan mietityttävätkin. 

– Ihan toiveikkaana olen, se ei vaikuta vaan minuun vaan se vaikuttaa kaikkiin jollain tavalla. Niin tässä yrittää suhtautua jotenkin sillä lailla rauhallisin mielin. 

Lue myös:

    Uusimmat