Näyttelijä Minna Kivelä häkeltyi Olet mitä syöt -ohjelmassa – vyötäröltä suli yli 10 senttiä: "Pienillä asioilla voi olla tosi iso merkitys"

0:37
Jaksossa Pippa Laukka kertoo Kivelälle diabeteksestä

Olet mitä syöt -ohjelma opetti näyttelijä Minna Kivelälle, kuinka suuri vaikutus pienillä muutoksilla voi olla terveyteen.

Näyttelijä ja ohjaaja Minna Kivelä on tottunut epäsäännölliseen elämänrytmiin sekä ruokailun että liikunnan suhteen. Freelancerina Kivelä ei ole myöskään käynyt säännöllisissä terveystarkastuksissa, jotka ovat vakituisissa tehtävissä työskenteleville tuttuja etuja työterveydenhuollossa. Kun Kivelää kysyttiin mukaan Olet mitä syöt -ohjelmaan, hän näki siinä tilaisuuden päästä perinpohjaisesti selville omasta terveydentilastaan.

– En niinkään ajatellut tätä laihdutusohjelmana. Lähdin mukaan terveys edellä. Olen vähän yli 50-vuotias ja ajattelin, että nyt on jo sen verran ikää mittarissa, että olisi hyvä katsoa, missä mennään ja tehdä kaikki mahdolliset testit, hän kertoo MTV Uutisille.

Ennakkoon Kivelä arveli lääkäri Pippa Laukan tutkimuksissa käyvän ilmi, että erilaisissa terveydentilaa mittaavissa arvoissa piisaa kohennettavaa. Testit vahvistivat luulot todeksi, ja Kivelä asetti kilo- ja senttimäärien sijaan tavoitteekseen saada kuvausten päätteeksi parannettua tuloksiaan ja terveyttään.

Parantuneiden testitulosten lisäksi Kivelä sai kuitenkin aikaan myös tuloksia, jotka näkyivät vaa'alla ja mittanauhalla mitattuna. Hän muistelee, että kiloja lähti kuusi ja vyötärö kapeni peräti 11 senttiä.

– En ajatellut kiloja tai senttejä lainkaan. Varmaan olisi voinut lähteä enemmänkin, mutta se oli onneksi sitä rasvaa, mikä lähti, hän sanoo.

"Maksamakkarat ja iltapullat ovat jäänet"

Ennen kuvauksia Kivelää mietitytti se, meneekö kesä piloille, jos jokaista suupalaa täytyy pohtia. Näyttelijä päätti kuitenkin suhtautua Olet mitä syöt -projektiin niin, että ohjelma on vasta alku uusille elämäntavoille. Siispä hän juhlisti vailla huonoa omatuntoa poikansa ylioppilaaksi päästyä kakun ja kuohuviinin kera, vaikka juhlat osuivat kuvausviikoille. Tärkeämpää oli saada muutos epäsäännölliseen arkeen.

– Juhlat ja juhlapäivät kuuluvat elämään. Kunhan saa arjen ja perusruokavalion kondikseen, niin välillä voi hyvin ottaa kuohuviiniä ja kakkua, muistuttaa Kivelä, jolla suklaalevy sai jo ennen elämäntaparemonttia olla rauhassa kaapissa jopa kuukauden päivät.

– Jos tämä olisi ollut vain kuuri, olisin varmasti ollut paljon tarkempi syömisistä, painanut aamusta iltaan fillarilla pää punaisena ja kuurin jälkeen jatkanut mättämistä. Mutta olisiko se ollut viisasta? Maksamakkarat ja iltapullat ovat jäänet, mutta en koe, että olisin jäänyt mistään paitsi. On ollut ihanaa huomata, ettei minun ole tarvinnut lopettaa elämistä sen takia, että olen tehnyt muutoksia, Kivelä iloitsee.

"En ole nähnyt nälkää tai muuttanut koko elämääni"

Hänellä ei ollut vaikeuksia pitää salassa sitä, että hänet nähdään mukana Olet mitä syöt -ohjelmassa.

– En halunnut missään vaiheessa kertoa muille kuin miesystävälleni ja pojalleni, koska en halunnut tehdä tai suorittaa tätä muille. Ajattelin, että minua stressaisi se, jos kaikki kysyisivät, että voinko nyt lähteä mihinkään, kun meneillään on elämäntaparemontti.

Ohjelman aikana Kivelä kokikin oivalluksen ennen kaikkea sen suhteen, kuinka iso merkitys pienilläkin valinnoilla voi olla.

– Olen syönyt hyvin, enkä ole nähnyt nälkää tai muuttanut koko elämääni. On ihmeellistä, miten pienillä asioilla voi olla tosi iso merkitys. Sitä ei tajua ennen kuin ne testit otetaan. Toivottavasti ihmiset ymmärtäisivät, että sillä on tosi paljon merkitystä, mitä suuhunsa pistää. Nyt tajusin sen itse.

Olet mitä syöt keskiviikkoisin kello 20 mtv-palvelussa ja MTV3-kanavalla

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja