Näyttelijä Jussie Smollett tuomittiin vankilaan viharikoksen lavastamisesta – vakuuttaa yhä olevansa syytön

Jussie Smollet joutui hyökkäyksen uhriksi 1:09
Näin Jussie Smollettin pahoinpitelystä uutisoitiin tammikuussa 2019.

Näyttelijä Jussie Smollett pitää kiinni syyttömyydestään, vaikka tuomari langetti hänelle vankeustuomion väärästä ilmoituksesta poliisille.

Yhdyvaltalaisnäyttelijä Jussie Smollett keräsi tammikuussa 2019 kansainvälisestikin sympatiaa, kun uutisoitiin, että mies olisi joutunut viharikoksen kohteeksi ja pahoinpidellyksi.

Pian poliisitutkinnasta tihkui kuitenkin uutisia, jotka käänsivät asetelman päälaelleen: Smollettin epäiltiin itse lavastaneen pahoinpitelynsä saadakseen nostetta uralleen.

Empire-sarjaa tähdittänyt Smollett sai CNN:n mukaan torstaina 10. maaliskuuta vihdoin tuomion väärästä ilmoituksestaan poliisille. Tuomio oli 30 kuukautta ehdollista vankeutta, joista 150 päivää on ehdotonta, eli Smollett joutuu istumaan sen ajan vankilassa.

Lisäksi Smollett määrättiin maksamaan 120 000 dollarin, eli noin 109 000 euron korvaukset sekä 25 000 dollarin eli vajaan 23 000 euron sakko väärästä ilmoituksesta poliisille.

"En tehnyt tätä"

Ennen tuomionsa langettamista tuomari James Linn puhui puoli tuntia, kertoen siitä, miten Smollett oli kirjoittanut käsikirjoituksen ja valinnut näyttelijät huijaukseensa ja miten juuri hänen tekojensa aikomus oli raskauttava tekijä tuomion annossa.

– Sinussa on puoli, jossa on ylimielisyyttä, itsekkyyttä ja narsismia, joka on vain häpeällistä. Et ole rotuviharikoksen uhri, et ole homofobisen viharikoksen uhri. Olet vain huijari, joka teeskentelee olevansa viharikoksen uhri, ja se on häpeällistä, tuomari totesi.

Smollett kertoi tammikuussa 2019 poliisille, että kaksi tuntematonta miestä hyökkäsi hänen kimppuunsa huutaen rasistisia ja homofobisia solvauksia, kaatoivat hänen päälleen valkaisuainetta ja solmivat hänen kaulaansa hirttosilmukan.

Tuomarin julistettua päätöksensä Smollett puhutteli oikeutta:

– Oikeuden tuomari, kunnioitan teitä ja kunnioitan valamiehistöä, mutta en tehnyt tätä. Enkä ole itsetuhoinen. Jos minulle tapahtuu jotain kun menen vankilaan, en tehnyt sitä itselleni. Teidän kaikkien tulee tietää se, Smollett totesi.

Juuri ennen kuin hänet vietiin oikeussalista, näyttelijä huusi jälleen ääneen olevansa syytön ja nosti nyrkkinsä ilmaan.

Tuomarin mukaan Smollettin teko näytti miehen pimeän puolen

Vaikka henkilö voidaan tuomita valheellisesta rikosilmoituksesta jopa kolmeksi vuodeksi vankeuteen, on harvinaista, että tuomari tuomitsee vankeusrangaistukseen rikoksentekijän, jolla ei ole aikaisempaa törkeää tuomiota.

Syyttäjät kehottivat tuomaria kuitenkin antamaan Smollettille tarkoituksenmukaisen tuomion, sillä näyttelijä ei ole ottanut mitään vastuuta toiminnastaan. Syyttäjien mukaan Smollettin teko voi estää oikeasti viharikosten kohteiksi joutuneita uhreja raportoimaan asiasta.

Puolustus taas olisi toivonut lievempää tuomiota juuri aikaisemman rikoshistorian puutteen sekä Smollettin suorittaman yhdyskuntapalvelun vuoksi. Tuomarin mukaan Smollettin teot kuitenkin näyttivät miehen pimeämmän puolen.

Lähde: CNN

Lue myös:

    Uusimmat