Presidentti Biden: George Floydin surmanneelle ex-poliisille annettiin sopiva tuomio

George Floydin kuolemasta yksi vuosi – onko mikään muuttunut? 8:40
Video: George Floydin kuolemasta on yksi vuosi – onko mikään muuttunut?

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin mukaan mustan George Floydin surmasta tuomitun entisen poliisin tuomio on sopiva, kertoo muun muassa uutiskanava CNN. Derek Chauvin sai perjantaina 22,5 vuoden vankeustuomion.

– En tiedä kaikkia tuomion harkinnassa huomioon otettuja yksityiskohtia, mutta minun mielestäni tuomio on oikea, Biden sanoi CNN:n mukaan perjantaina. Hän kuitenkin lisäsi, ettei ollut kuullut uutisia tuomiosta ennen kuin media kertoi ne hänelle.

Floyd kuoli pidätystilanteessa Minneapolisissa viime vuoden toukokuussa, kun Chauvin painoi häntä polvellaan niskasta yli yhdeksän minuutin ajan. Valamiehistö totesi kaksi kuukautta sitten Chauvinin syylliseksi muun muassa toisen ja kolmannen asteen murhaan, jotka Suomessa vastaavat suunnilleen tappoa ja kuolemantuottamusta.

Syyttäjät olivat esittäneet Chauvinille 30 vuoden vankeutta ja puolustus ehdollista tuomiota.

Floydin kuolemasta kuvattu video levisi ympäri maailman ja oli tärkeä todiste oikeudenkäynnissä.

Tuomari: Chauvinin toiminta erityisen julmaa

Tuomari Peter Cahill selittää Chauvinin saamaa tuomiota 22-sivuisessa muistiossa, kirjoittaa New York Times. Hänen mukaansa Chauvin väärinkäytti valtaansa erityisellä julmuudella, minkä vuoksi hänet tuomittiin 22,5 vuoden vankeuteen.

Floyd kuoli Cahillin mukaan hitaasti ja tuskallisesti Chauvinin toiminnan seurauksena.

– Derek Chauvin pysyi välinpitämättömänä, vaikka George Floyd rukoili henkensä puolesta ja oli ilmeisen kauhuissaan tietäessään todennäköisesti kuolevansa, Cahill kirjoittaa muistiossaan.

Cahillin mukaan vailla aiempaa rikostaustaa oleva ihminen tuomittaisiin yleensä toisen asteen murhasta 12,5 vuoden vankeusrangaistukseen.

Tuomari Cahill hylkäsi aiemmin Chauvinin vetoomuksen, jonka mukaan oikeudenkäynti pitäisi uusia, koska yksi valamiehistön jäsenistä oli osallistunut rasisminvastaiseen Black Lives Matter -mielenosoitukseen. Cahill totesi tuomiota lukiessaan, että tuomio perustuu lakiin ja tapauksen tosiasioihin, ei yleiseen mielipiteeseen.

Kolmen muun poliisin tuomiot myöhemmin

Chauvinin tuomion luku alkoi Suomen aikaa puoli kymmeneltä perjantai-iltana ja istunto kesti puolitoista tuntia. Ensimmäisenä kuultiin Floydin seitsemänvuotiasta tytärtä, Gianna Floydia, joka videoidussa lausunnossa kertoi kaipaavansa isäänsä. Floydin veli Philonise Floyd pyysi tuomioistuinta määräämään Chauvinille pisimmän mahdollisen tuomion. Chauvinin äiti Carolyn Pawlenty vakuutti kyyneleitä pidätellen, että hänen poikansa on hyvä mies ja rakastava perheenisä.

Chauvin ei itse käyttänyt oikeuttaan antaa lausuntoa istunnossa, mutta sanoi haluavansa ilmaista osanottonsa Floydin perheelle.

Chauvinin puolustus voi valittaa tuomiosta. Ex-poliisi on ollut vangittuna siitä asti, kun valamiehistö totesi hänet syylliseksi.

Pidätystilanteessa mukana olleet kolme muuta entistä poliisia – Tou Thao, Thomas Lane ja J. Alexander Kueng – ovat niin ikään saaneet syytteet Floydin kuolemasta. Heidän oikeudenkäyntinsä on määrä alkaa elokuussa. Kolmikko odottaa oikeudenkäyntiä vapautettuina takuita vastaan.

Floydin kuolema oli sysäys voimakkaalle rasisminvastaiselle Black Lives Matter -liikehdinnälle, joka on levinnyt Yhdysvalloista myös muualle maailmaan.

Lue myös:

    Uusimmat