Mainos

Näyttävä hätähuuto Vaasan keskussairaalan puolesta HS:n kannessa – "Herätys valtiovalta!"

Helsingin Sanomien kannessa julkaistiin maanantaina 28. marraskuuta näyttävä mainos, jossa vedotaan Vaasan keskussairaalan laajan, ympärivuorokautisen päivystyksen säilyttämisen puolesta.

Pohjanmaan kuntien ja maakuntaliiton kannanotto liittyy hallituksen kiisteltyyn lakiesitykseen, jossa Suomeen kaavaillaan 12 laajan päivystyksen sairaalaa. Vaasan keskussairaala ei ole mukana listalla.

”Herätys valtiovalta!” -iskulauseella otsikoidussa mainoksessa vedotaan muun muassa alueen ruotsinkielisten kielellisiin oikeuksiin.

Mainoksessa myös arvioidaan, että Vaasan keskussairaalan ”alasajo” haittaisi ratkaisevalla tavalla koko Pohjanmaan "toiminnallista kokonaisuutta". Mainoksessa kerrotaan myös, että Vaasan seutu on muun muassa Pohjoismaiden huomattavin energiateknologian keskittymä:

Vaikka mainoksessa puhutaankin alasajosta, lopettamassa Vaasan keskussairaalaa ei olla. Ympärivuorokautisen päivystyksen päättymisen mahdollisuus kuitenkin huolettaa paikallisia. Lokakuussa jopa 10 000 ihmistä osoitti Vaasan torilla mieltään hallituksen aikeita vastaan.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan mainos kannessa maksoi 40 000 euroa. 

Huolena ruotsinkielisten perusoikeudet

Vaasan sairaalan puolesta puhuvien pelkona on ollut erityisesti se, että laajan päivystyksen loppuminen saattaisi vaikeuttaa alueen ruotsinkielisten mahdollisuuksia saada päivystyspalveluita omalla äidinkielellään.

Jos Vaasan keskussairaalan laaja päivystys päättyisi, osa sairaalan tarjoamista palveluista lopetettaisiin ja lähin ympärivuorokautisesti päivystävä sairaala sijaitsisi jatkossa Seinäjoella, vajaan sadan kilometrin päässä.

Vaasan sairaanhoitopiirin alueella asuu yhteensä noin 170 000 henkeä, joista yli puolet, noin 96 000, on ruotsinkielisiä. Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella ruotsinkielisten määrä on merkittävästi pienempi.  

Koska ruotsi on Suomen kansalliskieli, ruotsinkielisillä on perustuslakiin kirjattu oikeus saada palvelua omalla äidinkielellään. 

HS: Esityksestä löytynyt virhe

Hallituksen lakiesityksen toteutuminen sellaisenaan ei ole varmaa. Helsingin Sanomat kertoo, että esityksestä on löytynyt perustuslakivaliokunnan käsittelyssä virhe, joka saattaa vaikuttaa asian käsittelyyn.

Lehden mukaan esityksen lakitekstissä viitataan perustuslakivaliokunnan vuonna 2014 antamaan lausuntoon, jossa otetaan kantaa aluejaotuksiin.

Lakiesityksessä lausunto on lehden mukaan tulkittu niin, että sopivaa aluejakoa luotaessa lainsäätäjällä ei ole velvollisuutta valita yhden perusoikeuden kannalta parasta ratkaisua, vaan vähiten huono riittää.

Lehden mukaan perustuslakivaliokunnan vuonna 2014 antama lausunto linjaa asiasta kuitenkin täysin päin vastoin:

– Jos hallinnollisesti toimiva aluejako on mahdollista määritellä useilla vaihtoehtoisilla tavoilla, perusoikeuksien turvaamisvelvollisuus edellyttää, että niistä valitaan vaihtoehto, joka parhaiten toteuttaa kielelliset perusoikeudet.

Lainsäätäjien tulisi perustuslakivaliokunnan lausunnon mukaan siis kielellisten perusoikeuksien turvaamiseksi valita niiden toteutumisen kannalta paras ratkaisu. 

Lakiesitys on parhaillaan perustuslakivaliokunnan käsittelyssä. Perustusvaliokunta pyrkii varmistamaan, että lakiesitys ei ole ristiriidassa perustuslain kanssa. Valiokunnan aiempaan linjaukseen perustuen on mahdollista, että valiokunta kehottaa sosiaali- ja terveysvaliokuntaa pyytämään asiasta lisäselvityksiä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja